Vágólapra másolva!
Az orosz Fancy Bears hackercsoport azt állítja, feltörte a Nemzetközi Antidopping Szövetség szerverét, és bizalmas adatokhoz fért hozzá, amikből kiderült, hogy több amerikai sportoló, köztük a négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles és Serena Williams is megúszta, hogy tiltott szereket használt.

"Miután megvizsgáltuk a WADA szerverein talált fájlokat, megtudtuk, hogy több amerikai sportolónak is súlyos doppingvétségeket nézett el a doppingellenes szövetség.

– olvasható a Fancy Bears hackercsoport oldalán.

Az orosz hackerek a megszerzett dokumentumokra hivatkozva azt írják, Serena és Venus Williams 2010 és 13 között négyszer adott pozitív mintát (többek között prednizon és triamcikolon volt kimutatható a vérükben), de nemcsak ők, hanem a riói olimpia egyik legnagyobb sztárja, Simone Biles is megbukott doppingszerrel.

Simone Biles Forrás: Houston Chronicle

A Rióban négy aranyérmet nyerő fiatal tornászlány 2013-ban és 2014-ben a WADA tudtával és beleegyezésével szedett teljesítményfokozókat, sőt

az olimpia előtt két héttel is lebukott dextroamfetaminnal,

de a WADA nem tiltotta el, és nem is kezdeményezett vizsgálatot ellene.

Hasonló a helyzet Elena Delle Donne ügyében, az amerikai kosárlabdázó olimpia előtt levett tesztje amfetamint jelzett, de megúszta az eltiltást ugyanúgy, ahogy 2014-ben, amikor hidrokortizont mutattak ki a szervezetében.

WADA: Tényleg történt behatolás

A WADA pár órával a meg nem erősített hírek (lehozta a Gazzetta dello Sport, a Marca és a Globo Esporte is) napvilágra kerülte után bejelentette, hogy illetéktelenek valóban behatoltak az egyik szerverükre, méghozzá egy, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai számára készített accounton keresztül. Azt sem tagadták, hogy orvosi jellegű adatokhoz fértek hozzá a hackerek.

Az orosz hackerek akciója válasz lehet arra a lépésre, hogy a NOB a WADA-val egyetértésben több száz orosz sportolót, köztük az összes atlétát kizárta a riói olimpiáról, a paralimpiáról pedig a teljes orosz küldöttséget diszkvalifikálta.