Vágólapra másolva!

Mindkét olimpiai aranyát elvették a kazah nemzeti hősnek

Hivatalosan is elveszítette mindkét olimpiai bajnoki aranyát doppingolás miatt a kazahok leghíresebb súlyemelője, Ilja Iljin.

Hazája olimpiai bizottsága jelentette be, hogy megkapta az értesítést a nemzetközi ötkarikás testülettől, a NOB-tól, amely szerint Iljinnek meg kell válnia mind a 2008-as, mind a 2012-es olimpián a 94 kilogrammos súlycsoportban szerzett aranyérmeitől.

A NOB az idei nyári játékok előtt végeztette el a pekingi és a londoni olimpiákon levett minták újraelemzését az időközben kifejlesztett korszerűbb labortechnikával, az ismételt analíziseknél elsősorban azokra a sportolókra fókuszálva, akik érmet nyertek nyolc, illetve négy évvel ezelőtt, és Rióban is medálvárományosnak számítottak.

Így bukott meg Iljin is,

aki - mint azt a budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség még júniusban bejelentette - az újratesztelés eredménye szerint a tiltott listás szerek közül anabolikus szteroidokat használt. A doppingoláson rajtavesztett társaihoz hasonlatosan ideiglenesen már akkor felfüggesztették az ő versenyzési jogát is.

A súlyemelő Kazahsztán egyetlen olyan sportolója, aki két olimpiai aranyat is nyert. Népszerűségéről írva az amerikai AP hírügynökség azt emelte ki, hogy Instagram-oldalának több mint 400 ezer követője van.