Amikor egy magyar volt a Super Bowl legnagyobb sztárja

Super Bowl XLVIII - Seattle Seahawks v Denver Broncos GettyImageRank2 Taking SPORT VERTICAL AMERICAN FOOTBALL REFEREE Talking USA STADIUM FUR New Jersey FUR COAT Joe Namath Warm Clothing American Football Player Super Bowl East Rutherford Seattle Seahawks
EAST RUTHERFORD, NJ - FEBRUARY 02: Former NFL players Joe Namath and Phil Simms talks with referee Terry McAulay #77 before the Seattle Seahawks take on the Denver Broncos during Super Bowl XLVIII at MetLife Stadium on February 2, 2014 in East Rutherford, New Jersey. Kevin C. Cox/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bár igazi amerikai sportról van szó, az NFL történetében több magyar származású játékos vagy edző is nagyon fontos szerepet játszott. A 60-as évek második felének legnagyobb sztárja például Joe Namath volt, de a 100 százalékos, azóta is megismételhetetlen teljesítménnyel bajnokságot nyert Miami Dolphinsnak is magyar volt az edzője és az egyik futója is.

A linkelt cikkek mellett forrásként Faragó Richard és Gallai László NFL című könyvét is felhasználtuk.

Broadway Joe, a szupersztár

Joe Namath irányító (quarterback) volt a legnagyobb futballsztár a hatvanas évek második felében. Az ESPN portréja szerint 21 évesen sztár volt, 25 évesen pedig már legenda. Egyik csapattársa szerint

olyan volt vele utazni, mint a Beatles egyik tagjával.

Tony Kornheiser az Inside Sportsban azt írta róla: frizurájával, ruháival, életmódjával abszolút beleillett a 60-as, 70-es évek társadalmi-politikai lázadó világába.

Híres volt különleges ruháiról Forrás: AFP/2014 Getty Images/Kevin C. Cox

1943. május 31-én született, Pennsylvania államban, egy Pittsburghhöz közeli kisvárosban. Már a középiskolában kitűnt tehetségével, nemcsak a fociban, hanem a baseballban és a kosárlabdában is – már a középiskola befejezése után egyből le akarta igazolni hat baseballcsapat, a Chicago Cubs egyenesen 50 ezer dollárt kínált neki, de nem fogadta el.

Így aztán az alabamai egyetemre ment, ahol szintén remekül focizott, ezért amikor végzett, 1965-ben, az AFL-ben szereplő New York Jets példa nélküli szerződést kínált neki: 427 ezer dollárért és egy Lincoln Continentalért írt alá a csapathoz.

A Jetsnek megérte a befektetés,

New York világa pedig tökéletesen illett Joe Namath életmódjához.

Folyamatosan szállította a headline-okat, az így hozott reklám pedig jót tett az AFL-nek.

Lee Marvin és Joe Namath az Avalanche Express című, 1979-es filmben Forrás: The Picture Desk/n/a/Barry Peake

Egy másik komoly következménye is volt annak, hogy a Jetset választotta, és nem valamelyik NFL-csapatot. Valóságos háború indult el a két liga között, mindegyik el akarta a csábítani az egyetemi csapatok legnagyobb sztárjait. Emiatt folyamatosan emelkedtek a fizetések is, így a két liga vezetősége nagyon hamar rájött, hogy ez a helyzet mindkettőjüknek rossz: meg is egyeztek a két liga egyesüléséről, így jött létre a Super Bowl. Erről itt olvashat bővebben.

Ezért ül majd le vasárnap több mint 100 millió ember a tévé elé

Az első két Super Bowlt a Green Bay Packers nyerte, és a harmadik évben is úgy tűnt, hogy nem sok esélye van az AFC-ből döntőbe jutott csapatnak, Joe Namath New York Jetsének. Az NFC-ből ugyanis a Baltimore Colts jutott be (soraiban a későbbi filmsztárral, a többek között a Rendőrakadémia-sorozatból ismert Bubba Smithszel), amelyet a fogadóirodák 18 ponttal esélyesebbnek tartottak.

De Joe Namathet ez nem érdekelte: már a meccs előtt kijelentette, hogy

garantálja, csapata nyeri a döntőt.

Ígéretét aztán be is tartotta: a Jets az ő vezérletével 16-7-re nyert, Joe Namathet pedig a meccs legértékesebb játékosának, vagyis MVP-nek választották.

Persze, ahogy korábban is jeleztük, nem csak a játékával tűnt ki. Legendássá vált, ahogy hosszú szőrmekabátban állt az oldalvonal mellett. Már játékoskarrierje alatt nyitott egy bárt New Yorkban (emiatt össze is veszett a ligát vezető Pete Rozelle-lel), emellett

reklámokban szerepelt, filmekben játszott, tévéműsorok rendszeres fellépője volt

– ezért is kapta a Broadway Joe becenevet.

Visszavonulása után is voltak emlékezetes pillanatai. 2003-ban például egy hétfő esti meccs közben akart vele rövid interjút készíteni Suzy Kolber, csakhogy Broadway Joe részeg volt. Végül annyit mondott a riporternek: meg akarja csókolni, és nem érdekli volt csapata. Ezután egyébként elvonókúrára ment.

Don Shula, az edzőlegenda

Edzőként Don Shulának van az NFL-ben a legtöbb győztes meccse, a 347 győzelmet meg se tudta senki közelíteni. Hatszor jutott be csapatával a Super Bowlba – ezt a rekordot idén döntötte meg Bill Belichick, aki most hetedszer játszhat döntőt.

Apja 9 éves volt, amikor 1910-ben a Süle család Amerikába költözött, anyja pedig már ott született. A 80. születésnapján azt mesélte, hogy apja halász volt, és nyaranta ő is vele tartott, pedig nem szerette a nyílt vizet.

Természetesen mindig nemet mondott.

A sportot viszont szerette, középiskolásként ő is mindent kipróbált, de az amerikai foci volt a kedvence. Azt viszont a véletlennek köszönhette, hogy aztán az egyetemen is folytatta a játékot.

Don Shula, a rekorder edző Forrás: AFP/Rhona Wise

1947-ben, épp a középiskola befejezése után megállt ugyanis egy benzinkútnál, és itt látta meg egy távoli ismerőse, aki megkérdezte, mihez akar most kezdeni. Ő beszélte rá, hogy menjen a John Carroll Egyetemre, ahol egy barátja most lett edző, és ígéretet kapott, hogy segítenek neki ösztöndíjat szerezni.

Így is történt, az egyetem után pedig hét évet játszott is az NFL-ben, összesen három csapatban fordult meg. Visszavonulása után segédedző, majd védőkoordinátor lett, végül mindössze 33 évesen, 1963-ban kinevezték a Baltimore Colts vezetőedzőjének.

Az 1968-as szezonban be is jutottak a következő év januárjában rendezett Super Bowlba – őket verte meg Joe Namath csapata, a New York Jets.

Sokszor vitték le a vállukon a játékosai Forrás: AFP/Jeff Haynes

1970-ben Miamiba szerződött, ahol vezetésével páratlan sikerszéria vette kezdetét. Az 1972-es Super Bowlt még elvesztették, a következő évben azonban minden meccsüket megnyerték az alapszakaszban és a rájátszásban is, vagyis

100 százalékos teljesítménnyel lettek bajnokok

– ezt azóta nem tudta egy csapat sem megismételni. Ráadásul a következő évben meg is védték a címüket. A csapat egyik legfontosabb tagja a szintén magyar származású futó, Larry Csonka volt.

Don Shula egészen 1995-ig maradt a Dolphinsnál, később még kétszer vezette a csapatot a döntőig, de nyerni már nem tudtak, pedig időközben draftolták Dan Marinót is.

Dan Marino, Don Shula és Larry Csonka egy 2014-es meccsen Forrás: AFP/2014 Getty Images/Rob Foldy

Shula összesen tehát

33 éven keresztül volt vezetőedző az NFL-ben,

és ezalatt mindössze kétszer volt 50 százalékosnál rosszabb a mutatója. Az edzői pályától való visszavonulása után is aktív maradt: beszédeket tart, valamint az országban működő 32 Shula’s Steakhouse működését felügyeli.

Két fia is edző lett. Dave 1992 és 96 között a Cincinnati Bengals vezetőedzője volt – kétszer is játszottak apja Dolphinsa ellen, mindkétszer az idősebb Shula nyert. Másik fiára, Mike-ra pedig hamarosan visszatérünk.

Larry Csonka, a legkeményebb futó

Larry Csonka szülei Magyarországról vándoroltak ki, fiuk 1946. december 25-én született Ohióban. Természetesen már ő is a focizott a középiskolában, hatalmas termete miatt ekkor még defensive endet játszott. Az utolsó meccsén aztán beküldték egy visszahordásnál a special teambe is – és itt valahogy hozzákerült a labda, ő pedig elindult vele. Saját honlapján így emlékszik erre vissza:

Ezután már futó akart lenni. A Syracuse Egyetemen mégis linebackerként játszott az első évében, de később már fullbackként számítottak rá. Ezután sorra döntögette az egyetemi csúcsokat, az 1968-as drafton pedig ő volt az első futó, akit kiválasztott valamelyik csapat: a Miami Dolphins.

1970 és 74 között minden meccsen pályára lépett Don Shula csapatában, tagja volt tehát a veretlen bajnokcsapatnak is, és

a liga egyik legfélelmetesebb futójává vált.

A csapat támadófalának edzője, Monte Clark egyenesen azt mondta róla:

Háromszor játszott Super Bowlt, az elsőt elvesztették, a másik kettőt megnyerték. Az utolsónál ráadásul őt választották meg az MVP-nek.

Larry Csonka és Joe Namath 2006-ban Forrás: Getty Images/AFP/2006 Getty Images/Andy Lyons

Visszavonulása után ő is reklámokban és showműsorokban szerepelt, 1990 és 93 között az American Gladiators műsorvezetője volt, az elmúlt években pedig Alaszkában élt.

Joe Theismann

Hármójukhoz képest kisebb sztár volt Joe Theismann. Ő osztrák apa és magyar anya fiaként New Jersey-ben született. Karrierje több ponton is kapcsolódik Don Shuláéhoz.

A Notre Dame Egyetem elvégzése után ugyanis Shula csapata, a Miami Dolphins választotta ki az 1971-es drafton, ő azonban nem akart oda igazolni, így végül Kanadában, a CFL-ben játszott, majd három évvel később a Washington Redskins irányítója lett.

Joe Theismann Forrás: AFP/2013 Getty Images/Mike Ehrmann

Itt is játszott aztán karrierje során végig, 1983-ban pedig be is jutottak a Super Bowlba, és meg is nyerték – Don Shuláék ellen. A következő évben Theismannt választották az alapszakasz MVP-jének, és ismét bejutottak a döntőbe, ott azonban kikaptak az Oaklandtől. 1985-ben pedig egy súlyos lábtörés véget vetett a karrierjének. Visszavonulása óta szakkommentátorként dolgozik.

Bernie Kosar

Szintén Ohióban született, magyar származású szülők fiaként Bernie Kosar. Élete álma volt, hogy a Cleveland Brownsban játsszon, ami aztán sikerült is neki. A nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején a liga jobb irányítói közé tartozott, 1990–91-ben

egy sokáig megdönthetetlen rekordot is felállított:

309 passzkísérlete volt anélkül, hogy egyszer is eladta volna a labdát (azóta is csak Tom Bradynek és Aaron Rodgersnek volt ennél hosszabb sorozata).

Ő is tartott egy rekordot Forrás: Getty Images/AFP/2008 Getty Images/Eliot J. Schechter

Ezután azonban egyre többet volt sérült, így végül a csapat edzője, Bill Belichick az 1993-as szezon közben elküldte. Így került a Dallas Cowboyshoz, Troy Aikman cseréjének. Az alapszakaszban Aikman sérülése miatt négy meccsen játszott, de a rájátszásban is fontos szerephez jutott: szintén Aikman sérülése miatt be kellett állnia az NFC döntőjében. A döntőben aztán csak egy játékra küldték be: az utolsó playben ő térdelt le, hogy lefusson az óra, de így is Super Bowl-győztesnek mondhatja magát.

A következő években aztán Dan Marino cseréje volt Miamiban, de itt már kevesebbet játszott.

Sokat volt sérült Forrás: AFP/John Ruthroff

Karrierje során rengeteg agyrázkódása volt, emiatt később agytumorral is kezelték. Felépülése után az agyrázkódással kapcsolatos vizsgálatok egyik szószólója lett.

Meskó Zoltán

Meskó Zoltán Temesváron született 1986-ban, 12 éves volt, amikor a család Amerikába költözött, miután sikerrel jártak az úgynevezett zöldkártyalottón. Előbb New Yorkban, majd Ohióban laktak. Középiskolásként egyszer a barátaival focizott, és

akkorát rúgott a labdába, hogy leverte a tornacsarnok egyik lámpáját.

Ezután meghívták az amerikaifoci-csapatba.

Meskó rövid ideig játszott az NFL-ben Forrás: AFP/2011 Getty Images/Elsa

Egyetemre pedig már Michiganbe mehetett, ahol az egyik legnagyobb egyetemi csapatban, a Wolverinesban játszhatott puntert. Az NFL-be a 2010-es draft után került, a New England Patriots választotta ki, abban az évben ő volt az első rúgó, aki elkelt.

Csapatával a 2012-es Super Bowlon léphetett pályára, de vereséget szenvedtek a New York Giantstől. Meskót a következő évben elküldte a Patriots, próbálkozott még máshol, de 2013 óta nem lépett pályára az NFL-ben.

Mike Shula

Don Shula fia volt eddig az utolsó, aki magyar származásúként szerepet kapott egy Super Bowlon, méghozzá a tavalyin, a Carolina Panthers támadókoordinátoraként.

Mike Shula játékosként mindössze egy szezont töltött az NFL-ben, irányító volt, de alig játszott. Így aztán hamar edző lett: előbb segédedző, majd mindössze 31 évesen a Tampa Bay Buccaneers támadókoordinátora. Ezután kis kitérőt tett az egyetemi foci világába, az Alabama vezetőedzője lett, majd a Jacksonville Jaguars irányítóedzőjeként tért vissza az NFL-be.

Több csapatnál is szóba került már vezetőedző-jelöltként Forrás: Getty Images/AFP/2007 Getty Images/Al Messerschmidt

2013-ban nevezték ki a Panthers támadókoordinátorának. Az általa kitalált rendszerben a támadósor tavaly egész évben kiválóan játszott, a Super Bowlon azonban a Denver Broncos fantasztikus védelme megállította őket.

Tavaly őt választották az év legjobb támadókoordinátorának.

A Super Bowl előtti korszak magyar bajnokai

George Halas

A cseh származású, de családjában állítólag magyarországi felmenőkkel is rendelkező, legendás George Halasnak már magának a profiligának a létrejöttében is óriási szerepe volt. 1921 és 83 között ő volt a Chicago Bears tulajdonosa, közben pedig játékosa és edzője is. Játékosként egyszeres (1921), edzőként hatszoros bajnoknak mondhatja magát. A hat bajnoki címmel rekordot is tart, holtversenyben egy másik legendával, a Green Bay Packers-edző Earl Lambeau-val. Több részletben összesen 40 évig volt vezetőedző a Chicagónál, ezalatt 324 győztes meccse volt – ez az örökranglista második helyét jelenti Don Shula mögött. Róla nevezték el az NFC győztesének járó trófeát.

Pete Gogolak

Pete Gogolak Budapesten született, a Fradiban focizott, családja az 1956-os forradalom miatt ment Amerikába. Ott aztán forradalmasította a rúgást az amerikai fociban: addig ugyanis minden rúgó szemből futott neki a labdának és "csőrrel" rúgtak bele, Gogolak viszont kicsit oldalról futott neki, így erősebben és pontosabban rúgott. Ő a Buffalóval AFL-bajnoki címet szerzett.

1966-ban aztán a New York Giants átcsábította az NFL-be. Ugyanebben az évben lett az öccse, Charlie is profi, ő volt az első rúgó a ligában, akit a draft első körében kiválasztottak. Ő a Redskinsben, majd a Patriotsban játszott.

Andy Farkas

Andy Farkas szintén Ohióban született, a Washington Redskins futójaként 1942-ben lett NFL-bajnok. Arról is ismert, hogy ő volt az első, aki a fényvisszaverődés csökkentésére fekete csíkot festett az arcára.

Lou Groza

Lou Groza magyar édesanyja és román édesapja Erdélyből vándorolt ki, ő is Ohióban született. 1946 és 1959 között játszott a Cleveland Brownsban, rúgóként és a támadófal tagjaként. Négyszer nyert bajnoki címet.

A Sport1 élőben közvetíti az 51. Super Bowlt, felvezetésképpen egy Trash Talk Extra jelentkezik 10 órától. Éjféltől a helyszíné a szó, Houstonból Faragó Richard és a magyar amerikaifutball-válogatott irányítója, Bencsics Márk kommentál.