Szexmentes élettel kisebb a doppingveszély

Vitalij Mutko, Julija Jefimova, úszás
Russian Sports Minister Vitaly Mutko (R) awards Russian two times silver medallist swimmer Yulia Yefimova with the Order of Honour during a ceremony at the Kremlin that honoured Russian Olympic medallists returning from Rio, on August 25, 2016 in Moscow. President Vladimir Putin on August 25, 2016 lashed out against the ban on Russian Paralympians from Rio as the country has vowed to keep fighting the suspension it faces over state-sponsored doping. "The decision to suspend our Paralympians is outside the law, morality, humanity," Putin said during a ceremony for Rio Russian medallists. / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Érdekes véleményt fogalmazott meg Vitalij Mutko orosz miniszterelnök-helyettes. A korábbi sportminiszter azt állította, hogy a sportolók szexuális élete komoly torzulásokat okozhat a doppingtesztek eredményeiben.

Mutko szerint a férfiak DNS-e a szex után napokig megmarad a nők szervezetében, ezért szerinte a doppingteszten elbukott orosz női sportolókkal szemben igazságtalanul jártak el, és jogtalanul büntették meg őket.

"Ha egy női sportolói öt nappal az aktus után ellenőriznek, akkor a teszt még férfihormonokat mutathat ki a szervezetében, és máris droghasználattal gyanúsítják" – nyilatkozta, utalva az állami támogatású orosz doppingolásról szóló McLaren-jelentés azon vádjaira, hogy két női jégkorongozó vizeletében is férfi-DNS-re bukkantak.

Az úszó Julija Jefimova és Vitalij Mutko az orosz sportolók olimpiai köszöntésén Forrás: AFP/Alexander Nemenov

"Ha egy sportoló megcsókol egy drogos lányt, akkor külföldiként felmentik, oroszként megbüntetik" – mondta a Szport Ekszpressznek.

Mutko utalt arra, hogy a kanadaiak világbajnok rúdugrója Shawn Barber kokainnal akadt fenn a doppingvizsgálaton, mégis indulhatott Rióban, mert azt állította, egy kábítószer hatása alatt álló nővel töltötte az estét.

De a francia teniszező Richard Gasquet is azzal indokolta, hogy 2009 márciusában kokaint találtak a vizeletében, hogy egy olyan nővel csókolózott egy miami buliban, aki kábítószert fogyasztott.