Idén már Overdose csikóinak szurkolhatunk

Tata, 2015. február 6.
Overdose, a világhírű magyar versenyló fedezéséből 2015. február 6-ára virradó éjszaka született hím csikó anyja, First Fast Now mellett a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. dióspusztai ménesében.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Tata, 2015. február 6. Overdose, a világhírű magyar versenyló fedezéséből 2015. február 6-ára virradó éjszaka született hím csikó anyja, First Fast Now mellett a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. dióspusztai ménesében. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A legendává lett sprinter, Overdose első futama után tíz évvel utódai viszik tovább a nevét. Összesen 29 csikója született, akik nyáron a kétéves telivérek között első versenyeiket futhatják. Dunakeszi-Alagon tízen nevelkednek: többek közt Misty Doz, Auróra, Rising Rose, Baltic Girl, Rose Fire bemutatkozik.

A nyeretlen kétévesek mezőnyében 2007 júniusában állt először rajthoz Overdose, a legendává vált csodamén. Az egy kilométeres távon 18 hosszal győzött a Kincsem-parkban. 2017 izgalmas is galoppév lesz: tíz esztendő elteltével Overdose utódai fognak versenyezni, illetve versenyen bemutatkozni.

A 2015-ben kólika utáni bélfertőzésben elpusztult telivér gazdája nyomon követi, milyen karriert futnak be Overdose ivadékai. Mikóczy Zoltán azt mondta, a 2014-es fedeztetési szezonban Overdose 37 kancát fedezett be, ezekből 29 csikó született. Négy esetben nem fogant meg a magzat, 3 vemhesség vetéléssel végződött, és történt egy halva születés. Mikóczy ez utóbbit fájlalja leginkább – meggyőződése, hogy Cemberlitas volt a legígéretesebb anyakanca, akivel Overdose összekerült.

A 29 csikóból várhatóan 20-25 kerül tréningbe, ennyi Overdose-utóddal találkozhatunk a versenypályákon. Azért nem az összessel, mert telivéri képességeik kiteljesedése összefügg felneveltetésük körülményeivel: nem mindegyik csikó válhat igazi versenylóvá.

Overdose First Fast Now Forrás: MTI/Bruzák Noémi

„Sajnos a bábolnai ménesgazdaságban született és ott felnevelkedett csikók egy része bakpatás – ami elsősorban a nem megfelelő takarmányozásra vezethető vissza" – nevesíti a fő okot Mikóczy. Ezeknek a lovaknak meredekebb szögben áll a patája a normálishoz képest, és ez fájdalommal jár. Néhányuk ínszalagműtéten esett át, ezért kicsi a valószínűsége, hogy teljes értékű versenyló legyen belőlük. „Az idő közbeni vezetőváltással mára ezek a gondok megszűntek, de azokon az Overdose-csikókon, akik abban az időben ott nevelkedtek,

- tette hozzá.

Mikóczy egy Overdose-utóddal rendelkezik. Az egyelőre név nélküli (N. N.) sárga kancacsikó a saját tulajdonában levő Night for Music anyakancától származik, és készül az első versenyére. Overdose kisöccse, a 2013-ban majd 300 ezer euróért vásárolt Opium Bullet is készül a visszatérésre. Gazdája erősen bízik abban, hogy súlyos lábsérülését követően el tud indulni egy futamon, de semmit nem fog erőltetni – mondta lapunknak.

Misty Doz és Auróra

A dunakeszi-alagi majorban tíz Overdose-utódot készítenek fel első futamukra, amelyre várhatóan már nyáron, legkésőbb ősszel sor kerülhet.

Kovács Sándor istállójában két Oversdose-csikót találunk. Misty Doz Dióspusztán született, másfél éves kanca, anyai ágon francia vérvonal. Féléves korától Fóton nevelkedett egy tanyán. Idomárja, Kovács Sándor elégedett vele, jó mozgású, jófejű, okos kis lónak tartja, intelligensnek, aki a fizikai terhelést is jól bírja. Overdose pataproblémákkal küzdött, Misty Doznál nincsenek erre utaló jelek, jó lábakon áll – mondja.

Kis vágtákkal, kis ügetésekkel készítik a télen, jártatógépen edzik, hetente egy nap pihenő is jár neki. Várhatóan középtávon lesz eredményes, ahogy az anyja is.

Auróra kisebb termetű kancacsikó, az anyjának köszönhetően szerényebb termettel. Ő is másfél éves telivér. Kovács szerint ez nem fogja befolyásolni galoppkarrierjét, versenyezni fog – efelől nincs kétsége. Auróra legfőbb jellemvonásának akaratosságát látja.

Rising Rose, Baltic Girl, Rose Fire

Rising Rose nem egy korai csikó, 2015 márciusában született, kisebb termetű kanca. Tabajdon nevelkedett, egy legelőn szabadon élt. Idomára, Friebert Attila szerint még nem tudja kiadni magából igazi tudását. Időre van szüksége, ahogy a kései csikóknál lenni szokott. Tulajdonosa azzal adta át a trénernek, próbáljon meg belőle lovat csinálni.

Jelenleg a belovaglásánál tartanak, jól veszi a terhelést, idomárja október közepére rajthoz várja a kétévesek között.

Baltic Girlt Soltész András és Rácz Attila istállójában trenírozzák. Másfél éves, anyja francia telivér, nagyapját Európa legjobb versenylovaként tartották számon. Idomárja intelligens versenylóként beszél róla, aki az elején vad volt. „Nem egy nyuszika ló" – mondja Soltész, aki szerint Baltic Girl szeptember közepén készen áll első futamára.

Rose Fire anyja szintén francia kanca. Májusban született, másfél éves, kései csikó. Soltész szerint fejben még gyerek, finom, érzékeny telivér, aki ugyanakkor együttműködő is. Idomárja úgy látja, az év végén kerülhet sor első versenyére. Hogy lesz-e belőlük hasonló képességű ló, mint apjukból, Soltész nem tudta megmondani. Abban viszont biztos, hogy Overdose tulajdonságaival rendelkező telivérből évszázadonként egy születik.

Superdose Svédországban

Ribárszki Sándor, Overdose első idomárja kérdésünkre fájlalta, hogy egy csikót se kapott tréningezni. Az okát nem tudja, pedig vágyott rá. Overdose több csikóját látta, hallott is róluk, nagyon szép, formás lovaknak tartja őket. Esélyeiket növeli, hogy jó hendikepszámú, sikeres kancáktól származnak. (A lovak esélykiegyenlítéséért felelős hendikepper utólagos becsléssel határozza meg a versenyekben futott formákat, ezeket képességszámmal, kilogrammban rögzíti. A képességszám a lóversenyzés nemzetközileg legelfogadottabb összehasonlító adata – a szerk.)

Mikóczy ígéretesnek látja a külföldön nevelkedő Overdose-csikók jövőjét is. Franciaországban hárman vannak tréningben, ők ott is születtek. Párizsban a France Galoppnál dolgozó Hegedűs Zsolt tulajdonába került az első megszületett Overdose-csikó, aki a kiváló felmenőkkel rendelkező Temple Mounttól származik.

Ugyancsak francia tenyésztésnek számít a Magyarországon tréningezett, de német Listed-versenyt (a három kiemelt versenykategória utáni versenyek – a szerk.) nyerő Iliana csikója, aki az Overdose d'Oroux nevet kapta: a legutolsó árverésen, 2016. októberben 24 ezer euróért cserélt gazdát. Vélhetően Németországban fog versenyezni.

Itthon nagy reményeket lehet fűzni a klasszis Alcobaca anyakancától született, egyelőre név nélküli kancacsikótól, de akár a Magisztrát nevű csikótól is, aki a nagy nevű Megmondtamtól származik. Sajnos az egyik legígéretesebb utódot, a nemzetközi szinten is jegyzett Spinning Crystal méncsikóját, aki a Superdose nevet kapta, magyar tulajdonosa eladta Svédországba.

Ingyen vett csoda

Overdose-t 2006 őszén Newmarketben vásárolta Mikóczy, aki Farkasházy Tivadar Overdose – a veretlen 11 című kötetében mesélt erről: „A külleme alapján azt gondoltam, olyan 8-10 ezer guinea-ért fogják árulni. (A brit árverések pénzneme a guinea, 1,05 angol font az értéke.) Nyolcszázzal kezdték, először kétszázzal emelnek, majd ötszázzal. Amikor az árverező 1500-at mondott, kicsit hülyeségből felemeltem a kezemet, mi történhet, úgyis magasabbra megy. Utána körbekínálta egy vagy másfél percig, akkor döbbentem rá, hogy nem lesz rá másik jelentkező."

Mikóczy szerencséjére az egyik szlovák tulajdonos is vett egy lovat 19 ezer guinea-ért. Akkor az 5 ezer guinea-nél drágábban vásárolt lovakra transzporttámogatás járt. Ennek köszönhetően visszakapta Overdose vételárát, és még egy vacsorára is futotta. Vagyis Overdose még pénzbe se került.

Két évvel később, Európa legjobb lovaként, a becsült értéke elérte az 5 millió eurót.

A cikket Zsiday Péter hozzájárulásával közöltük, eredetileg a VS.hu-n jelent meg.