Vágólapra másolva!

Igazságos ítéletet ígérnek a Benedek-ügyben<br/>

Az augusztus 26-án doppingszer használata miatt nyolc hónapra eltiltott világklasszis vízilabdázó, Benedek Tibor ügye a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) doppingbizottsága előtt van. A magyar sztár akár négyéves eltiltást is kaphat, de a bizottság elnöke igazságos ítéletet ígér.

- Benedek Tibor ügyével a végrehajtó bizottság felkérésére kezdtem el foglalkozni - nyilatkozta Harm Beyer, a FINA doppingbizottságának elnöke, aki hangsúlyozta, hogy az ügy dokumentumait csak pár napja kapta meg, és még nem volt ideje alaposan átnézni az iratokat. - Most csak annyit mondhatok, hogy november 22-én délben fogom meghallgatni a magyar játékost, aki eddig még nem jelezte, hogy nem kíván eljönni a tárgyalásra. Erre egyébként november 12-ig van lehetősége. Ítéletet akkor hirdetek, ha úgy érzem, hogy rendelkezem az összes fontos információval, amire szükségem van egy korrekt, de igazságos döntés meghozatalához.

A magyar válogatott játékos idén augusztus 26-án az Olasz Úszó Szövetségtől nyolc hónapos eltiltást kapott - amit a fellebbviteli bizottság három hónapra mérsékelt - , mert a Trofodermin nevű kenőcsöt használta, és ezt a június 26-i, pozitív eredményt hozó kontroll előtt nem tüntette fel az előzetesen leadandó gyógyszerlistán. Mivel ez a krém az anabolikus szteroidok közé tartozó metil-tesztoszteront is tartalmazza, a játékost eltiltották. A büntetés kiszabásánál figyelembe vették, hogy nem szándékos doppingolás történt.

Arra a kérdésre Beyer nem tudott válaszolni, hogy a hasonló vétséget elkövető jugoszláv Vujasinovics esetével kapcsolatban miért nem kezdeményezett vizsgálatot a FINA végrehajtó bizottsága. A jugoszláv vízilabdázó szervezetében - szintén nagyon kis mennyiségben - ephedrint talált ugyanaz a vizsgálat, amelyiken Benedek "megbukott".

- Nekem csak annyi a feladatom, hogy a hozzám eljuttatott iratok alapján megítéljem: vétkezett-e a doppingolással vádolt sportoló vagy sem - hangsúlyozta Beyer. - Minden további kérdéssel a FINA végrehajtó bizottságához kell fordulni.

(MTI)