Vágólapra másolva!

Kézilabda: folytatás három kupában négy csapattal<br/>

Egy kivételtől eltekintve sikeres hétvégét zártak a különféle európai kupákban érdekelt magyar kézilabdacsapatok: a Dunaferr férfi együttese a KEK-ben jutott az elődöntőbe, míg a nőknél a Dunaferr és a Herz-FTC a Bajnokok Ligájában léphetett csoportjából a legjobb 8 közé. Az egyetlen búcsúzó a Fotex KC Veszprém volt, a magyar bajnok nem bírt a tavalyi döntős horvát Badel Zagrebbel. A következő játéknapon a DVSC-Valdor (női EHF-Kupa) is pályára lép.

A Dunaferr férfi gárdája a több világklasszissal felálló német TBV Lemgót verte ki. Az első összecsapáson háromgólos hátrányba került a magyar csapat, de a visszavágón sziporkáztak Skaliczki László tanítványai (23-16).

- A továbbjutás alapjait Lemgóban tettük le, 5-6 gólos hátrányt sokkal nehezebben lehetett volna ledolgozni. Az elődöntőben szeretnénk a spanyol Portland San Antoniót elkerülni, a dán Kolding és a szlovén Prule Ljubljana viszont jöhet - mondta Skaliczki László.

A dunaújvárosi nők ismét bebizonyították, hogy hazai pályán legyőzhetetlenek. Kiss Szilárd csapata nagyszerűen védekezett, és gyors ellentámadásokkal szinte kiütötte a horvát Podravka Koprivnicát (27-16). A BL-címvédő magyar együttes a negyeddöntőben a jugoszláv Buducnost Podgoricával találkozik.

Kocsis Erzsébet technikai vezető, aki játékosként többször is találkozott a leendő riválissal, nem volt nagyon boldog:

- A Podgorica tipikus jugoszláv kézilabdát játszik: sok a durvaság, keménység. A csarnokukban a közel 5000 néző dohányzik, így nehezítve az amúgy sem könnyű körülményeket - mondta Kocsis Erzsébet.

A Herz-FTC is parádés játékkal lépte le szombati ellenfelét, a világ- és Európa-bajnokokkal felálló dán Viborg HK-t. Siti Eszter - akinek nővére, Beáta a Dunaferr kiválósága - a szakemberek véleménye szerint világklasszis teljesítményt nyújtott, kilenc gólja mellett számos gólpasszt is adott.

A Ferencvárosra a negyeddöntőben az osztrák Hypo Niederösterreich vár. Németh András vezetőedző elmondta: egyáltalán nem félnek következő ellenfelüktől.

- Ezen a szinten bármelyik csapat ellen ki lehet esni, de tovább is lehet jutni. A mostani Hypo játéka nem hagyott bennem mély nyomot - így Németh András.

Az FTC az első olyan együttes az 1994/95-ös idény óta, amely sikerrel vette a csoportfordulókat, holott nem bajnokként indul a női BL-ben. Ez a magyar kézilabda erejét bizonyítja (az FTC azért indulhatott második magyar csapatként a Bajnokok Ligájában, mert tavaly a Dunaferr nyerte a legfontosabb európai kupát).

A Fotex KC Veszprém számára kevésnek bizonyult az első mérkőzésen szerzett kétgólos előny. A zágrábi visszavágón a vendégek sokáig továbbjutásra álltak, de végül a bírók az utolsó tíz percben - Németh Csaba veszprémi technikai vezetőt idézve - "erős hazai pályát fújtak". Érvényes góltól fosztották meg a Fotexet, ráadásul több kiállítást is ítéltek ellene.

- A védekezésünk nem volt megfelelő, rengeteg gólt kaptunk, és a játékvezetők felfogásával sem voltunk kibékülve - jegyezte meg Németh Csaba az 30-26-os vereség után.

A hétfőn megjelent horvát lapok egyöntetűen úgy foglalnak állást, hogy a Badel továbbjutása várható volt, mert Veszprémben csak kis különbséggel kapott ki.

A folytatásban a mostani három továbbjutó mellett a DVSC-Valdor női együttese is pályára lép: a debreceniek az EHF-kupa negyeddöntőjében a spanyol El Ferrobus Mislatával játszanak.

Mindhárom magyar női csapat a soron következő forduló első mérkőzését hazai pályán rendezi március 18-án vagy 19-én. A Dunaferr férfi együttese a keddi bécsi sorsoláson kap ellenfelet, és akkor dől el, hogy hol kezdi az elődöntőt.

Férfiak, negyeddöntő visszavágók:

Bajnokok Ligája:
THW Kiel (német) - Hapoel Rishon Le Zion (izraeli) 26-22 (15-10)
továbbjutott: Kiel
Celje Pivovarna Lasko (szlovén) - Prosesa Ademar Leon (spanyol) 26-20 (12-10)
tj: Celje
FC Barcelona (spanyol) - ZTR Zaporozsje (ukrán) 27-20 (11-9)
tj: Barcelona
Badel Zagreb (horvát) - Fotex KC Veszprém 30-26 (16-12)
tj: Zagreb, 55-53-as gólkülönbséggel

KEK:
Kolding IF (dán) - Generali Trieste (olasz) 24-19
továbbjutott: Kolding
Prule Ljubljana (szlovén) - Zeljeznicar Nis (jugoszláv) 28-20
tj: Ljubljana
Cantabria Santander (spanyol) - Portland San Antonio (spanyol) 21-25
tj: Portland San Antonio
Dunaferr SE - TBV Lemgo (német) 23-16
tj: Dunaferr, 46-42-es gólkülönbséggel

EHF Kupa:
Slovenj Gradec (szlovén) - Viking Stavanger (norvég) 31-27
tj: Slovenj Gradec
Flensburg-Handewitt(német) - GOG Gudme (dán) 28-24
tj: Flensburg-Handewitt
Ciudad Real (spanyol) - Metkovic Jambo (horvát) 29-28
tj: Metkovic Jambo
Cetinje (jugoszláv) - Braga (portugál) 25-24
tj: Braga

City Kupa:
Winterthur (svájci) - ASKI Ankara (török) 26-21
tj: Winterthur
Rokometni Trebnje (szlovén) - Sintelon (jugoszláv) 30-24
tj: Sintelon
Grosswallstadt (német) - Banik Karvina (cseh) 28-26
tj: Grosswallstadt, büntetőkkel
Dunkerque (francia) - Valladolid (spanyol) 25-25
tj: Valladolid

Női BL, eredmények, a negyeddöntő párosítása:

A csoport:
Kometal Skopje (macedón) - ASPTT Metz (francia) 18-16
A csoport végeredménye: 1. Skopje 13 pont, 2. Herz-FTC 12, 3. Metz 12, 4. Viborg 11

B csoport:
Hypo NÖ (osztrák) - Krim Electa Ljubljana (szlovén) 24-24
Motor Zaporozsje (ukrán) - Bakkelagets Oslo (norvég) 18-22
A csoport végeredménye: 1. Hypo NÖ 17, 2. Oslo 12, 3. Ljubljana 11, 4. Zaporozsje 8

C csoport:
Elda Prestigio (spanyol) - Buducnost Podgorica (jugoszláv) 21-26
AKVA Volgograd (orosz) - HC Leipzig (német) 28-19
A csoport végeredménye: 1. Volgograd 14, 2. Podgorica 14, 3. Leipzig 13, 4. Elda 7

A negyeddöntő párosítása:
Herz-FTC - Hypo NÖ
Dunaferr SE - Podgorica
Skopje - Oslo
Lublin (lengyel) - Volgograd

(MTI)

Korábban:

A legjobb nyolc közé jutott a Herz-FTC nőikézilabda-csapata a Bajnokok Ligájában, miután szombaton a csoportmérkőzések utolsó fordulójában magabiztosan győzte le a vendég dán Viborg HK-t.