Vágólapra másolva!
Az Albacomp-UPC nyerte a férfikosárlabda-bajnokságot, miután a döntő hatodik mérkőzésén idegenben legyőzte a Szolnoki Olaj KK-t. A székesfehérvári együttes sorozatban harmadszor lett az ország legjobbja.

Farkas Sándor, a címvédő Albacomp edzője nem véletlenül mondta az 5., székesfehérvári találkozó után, hogy itt az ideje, együttese idegenben is hozza végre a hazai pályán nyújtott teljesítményét. A tréner ennek érdekében nem csupán nyilatkozott, de cselekedett is: A teljesen felépült Halmot jelölte a kezdő ötösbe, Matus helyére. A döntés bevált, mert a bedobó kiválóan kezdett, az Albacomp az ő és Shannon két triplájával nyitott, s rögtön el is húzott (2-9). A vendégek az első félidőben remekül kihasználták azt a lélektani előnyt, hogy - az ellenféllel szemben - nincsenek nyerési kényszerben. Öt és fél perccel az első játékrész befejezése előtt már tetemes volt az Albacomp előnye (14-32), s ezzel a Szolnok nem csupán pszichikailag, de a pályán is jelentős hátrányba került. Shannon, Boros és a csereként beállt Dávid remekelt, s csupán akkor akadozott a gépezet, amikor nem a játékon volt a hangsúly.

Történt, hogy három perccel az első félidő befejezése előtt egy székesfehérvári oldalbedobás alkalmával Halm Rolland túlzottan is Maljkovics orra elé dugta a labdát, amit a hazaiak, no és persze a nézők zokon vettek. Végül a vendégtréner, Farkas Sándor vágta el képletesen szólva a gordiuszi csomót, lecserélte a válogatott bedobót. Végül Ivkovics büntetőivel alakult ki a félidei állás (25-42).

A második játékrészben minden erőtartalékát mozgósította a Szolnok. Elsősorban Parker remeklésével a 25. percben a tízpontos lélektani határon belülre kerültek a hazaiak (34-42), ráadásul a 27. percben Dávid megkapta negyedik személyi hibáját. Ám a hazai erőfeszítés megbosszulta magát, ez ügyben a félidő derekán Boros - a mezőny legjobbja - 5 pontja sokat nyomott a latban (38-51). Az Albacomp ettől megnyugodott, ennek következtében magabiztos lett a címvédő (40-57). A találkozó hátralévő részében a vendégek akarata érvényesült. A döntő hatodik mérkőzésén Szolnok-Albacomp 58-73, ezzel összesítésben az Albacomp 4-2-vel nyerte a bajnokságot.

Farkas Sándor nem mindennapi bravúrt vitt véghez. Sorozatban harmadik alkalommal vezette a bajnoki címig az Albacompot. Akárcsak tíz évvel ezelőtt, csapata - akkor a ZTE - idegenben harcolta ki a bajnoksághoz szükséges győzelmet a Körmenddel szemben. Sőt a tréner visszavágott a Szolnoknak, ugyanis 1991-ben, amikor az Olaj nyerte az aranyérmet, éppen a Farkas irányította ZTE-t győzte le az utolsó mecscsen, Zalaegerszegen. Zoran Kmézics, a szolnokiak jelenlegi trénere 9 évvel ezelőtt aktív kosarasként remek játékkal járult a Tisza-parti sikerhez. Tegnap Farkas ellenlábasa otthonában törlesztett. A sors útjai kifürkészhetetlenek.

A bajnokság végeredménye: 1. Albacomp, 2. Szolnok, 3. Falco, 4. Körmend, 5. Kaposvár, 6. Zalaegerszeg, 7. Pécs, 8. Sopron.

Thury Gábor

(Népszava)

Ajánló: