Vágólapra másolva!
A franciaországi férfikézilabda világbajnokságon ma Svédország-Jugoszlávia és Franciaország-Egyiptom mérkőzés lesz az elődöntőkben. Meglepetésre nem jutott a négy közé az olimpiai bajnok Oroszország, de a titkos esélyes Spanyolország sem.

Fotó: Reuters

Jackson Richardson, a franciák
játékmestere

Utóbbiról a szurkolói is komolyan elhitték, hogy képes a fináléba jutni, így a negyeddöntőbeli vereség után kisebb tüntetés várta a szállodába érkező csapatot. Nem azért szidták a veszteseket, mert a kiváló házigazdák ellen döntetlent játszottak, és a hosszabbításban maradtak alul 26-23-ra, inkább a hogyan miatt keseregtek a németek. "Drámai meccs volt, s valakinek mégiscsak ki kell esnie, ha világbajnokot akarnak hirdetni a torna végén - mondta a kapusleganda, Andreas Thiel. - De megértem a szurkolókat, nagy butaságot csináltunk. Öt másodperccel a vége előtt még vezettünk, ám képtelenek voltunk akár egy szabálytalanság árán is megállítani a franciákat. Kit érdekelt volna a kiállítás akkor?"

Az olimpiai bajnok oroszoknak még ennyi mentségük sem volt. Igaz, Egyiptom az afrikai kontinens elsője, s elvert már nem egy neves válogatottat, köztük a magyart is, no de a mostani elődöntőbe jutása mégiscsak szenzáció. Az oroszok képtelenek voltak saját játékukat játszani, mert az egyiptomiak dúvadként küzdöttek minden labdáért, ugráltak, mint a gumiasztalon szokás, és szinte lihegés nélkül rohanták végig a 60 percet. Egyébként sokkal képzetlenebbek, mint az ellenfeleik játékosai, de győztek 21-19-re.

Elszálltak a spanyol álmok is, pedig nagyszerűen kezdett a csapat a jugoszlávok ellen. Fölényesen vezetett az első percek után, ám a végére kipukkadt. A 43. percben már mindenki azt hitte, a jugoszlávok kiütötték, hiszen 20-14 volt a javukra, de a spanyol válogatott annyira feljött, hogy 23-22-nél egyenlíthetett volna, viszont kihagyta a ziccert, és 26-24-gyel a jugók jutottak az elődöntőbe.

Csak egy negyeddöntőn nem volt kérdéses a továbbjutás: Svédország úgy nyert Ukrajna ellen, ahogy mindenki várta, 34-20 lett a végeredmény.

Katona Horváth János

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

A vb honlapja