Vágólapra másolva!
Michael Jordan visszatérése az NBA-be erősen kérdéses, legalábbis ez a véleménye Tim Grovernek, aki az utolsó tizenkét évben folyamatosan erőnléti edzőként dolgozott "Air Jordan" mellett. A 38 éves kosaras júniusban, egy chicagói barátságos meccsen bordatörést szenvedett, ami miatt legalább négy hetes késésbe került az általa felállított visszatérési menetrendhez képest.

Jordannek két bordája repedt meg, miután hat-nyolc hetes kényszerpihenőt írtak elő az orvosok. A Washington Wizards szakmai alelnöke és a jól értesültek szerint 5-10% erejéig résztulajdonosa azonban egy golyóálló mellényhez hasonló ruhadarabot csináltatott magának, és ebbe a "páncélba" bújva jóval korábban újra tudta kezdeni az edzéseket. Ennek ellenére Grover pesszimista. "Az a négy hét nagyon hiányzik. Mike-nak olyan fizikai állapotba kell kerülnie szeptember közepére, hogy nyugodt szívvel bejelenthesse visszatérését. Merthogy azt ígérte, szeptember közepén megteszi ezt a bejelentést." Az is hátráltatja a folyamatos edzésmunkát, hogy Jordan számos, saját rendezésű kosarastáborban is van jelenése, Santa Barbarától Chicagón át Las Vegasig.

Jordan jövő héten, Chicagóban olyan meccseken vesz részt, amelyeken NBA-kosarasok lesznek a csapattársai, illetve ellenfelei. "Az edzések hihetetlenül kemények, naponta kétszer, összesen négy órás időtartamban. Jordan óriási tempót diktál, rajta kívül nincs embert, aki ezt bírná. Ettől függetlenül nagyon valószínűtlen, hogy az edzőtábor kezdetére, október elejére kielégítő formába kerülne Michael. Mégsem fogadnék a visszatérése ellen, ugyanis ha van ember a Földön, aki 38 éves korában képes ilyesmire, akkor az Jordan!"

Grover és Jordan 1989-ben találkoztak, s a tréner azóta dolgozik személyre szabott módszerekkel zseniális kliensével. Ő volt az, aki 1993-ban segített Jordannek az átállásban a baseballra, majd két és fél évvel később a visszaállásban a kosárlabdára. "Grover leszerződtetése volt életem legjobb befektetése" - nyilatkozta Jordan 1995-ben, amikor először tért vissza a kosárlabdapályára.

A 36 éves Grover több más NBA-sztárnak is dolgozik - Jordan remek referencia -, többek között Michael Finley-nek, a Dallas Mavericks kitűnőségének, aki azt állítja, Grovernek köszönheti fejlődését. A sztárlista azonban végtelen: Scottie Pippen, Juwan Howard, James Posey, Eddy Curry, Marcus Fizer, Darius Miles, Corey Maggette, Charles Oakley, Nick Anderson, Kendall Gill, Patrick Ewing. Paradox módon egyetlen Bulls-játékos sincs Grover kliensei között, Jerry Krause, a Bikák vezérigazgatója kerek-perec megtiltotta alkalmazottainak, hogy bárki mással eddzenek a Bulls személyzetét leszámítva...

Ch. Gáll András

Korábban:

Jordan: jelzésre várva