Vágólapra másolva!
Pénteken kezdődik és jövő vasárnapig tart a 32. férfikosárlabda Európa-bajnokság Törökországban. Egybehangzó vélemények szerint minden idők legerősebb kontinensvetélkedője zajlik majd Ankarában, Antalyában és Isztambulban - fájdalom, a magyar csapat nélkül, hiszen nemzeti együttesünk elbukott a középdöntő csoportmeccsein.

A 16 együttes Ankarában és Antalyában vívja az Európa-bajnokság csoportmeccseit, majd szeptember 5-én Isztambulba költözik a mezőny, ahol a helyosztókat bonyolítják le.

A Carlton Myers, Gregor Fucka és Andrea Meneghin vezérelte címvédő olaszok mellett az 1999-ben bronzérmes jugoszlávok számítanak a legnagyobb esélyesnek, hiszen a plávik 1989 óta négyszer lettek a kontinens legjobbjai. A jugoszláv együttese húzóembere lehet az évek óta vezérenyéniségnek számító Dejan Bodiroga, valamint a Sacramento Kings nagyszerű magasbedobója, Predrag Stojakovic.

Az olasz és a jugoszláv válogatott mellett nem szabad elfeledkeznünk az elmúlt évi olimpián nagyszerűen szereplő, és gyakorlatilag a törökországi Eb-re is változatlan kerettel érkező litván együttesről, akik Ilgauskas, Stombergas és a két Zukauskas vezérletével bárkire veszélyesek lehetnek. A franciaországi Eb-n ezüstérmes spanyol válogatott is beleszólhat az érmes helyezések elosztásába. A hispánok ereje elsősorban nagyszerű csapatjátékukban rejlik, és a megelehetősen fiatal, mindössze 24 év átlagéletkorú csapatnak nyilván az erőnlétével sem lesz gondja.

Nem lehet tudni, hogy mire lesz képes az 1993-ban hazai pályán Európa-bajnok német együttes, amely legutóbb csak hetedik lett, de az idei megmérettetésre világsztárokkal erősített. Bár a nyolc évvel ezelőtti csapatból már csak Wucherer és Hupmann tagja a keretnek, Dirk Nowitzki és Shawn Bradly személyében két, az NBA mércéjevel mérve is sztárnak számító kosaras is pályára lép a német együttes sikeréért Törökországban. Nowitzki a Dallas Mavericks húzóembere, gyakorlatilag bármely poszton bevethető univerzális játékos, aki meglehetősen fiatal kora ellenére - mindössze 23 esztendős a szőke bedobó - tapasztalt játkosnak számít. Shawn Bradley - aki 2 m 29 cm-s magasságával az NBA egyik leghórihorgasabb játékosa - német származására való tekintettel a nyáron kapta meg az állampolgárságot, így a mostani kontinensbajnokság lesz az első fellépése német színekben. Egy dolog biztos: a mormon vallás tanításait valló center mellett nem sok lepattanóhoz jutnak majd az ellenfelek.

Az 1987-es győztes, 1989-ben pedig ezüstérmes görög együttest sem szabad leírni, bár a hellének teljesítménye nagyban függ a két húzóember, Alvertisz és Ekonomu, valamint a sacramentói Cakalidisz játékának minőségétől. Mindenesetre botorság volna nem számolni Renciaszékkal, bár most aligha érik el a nyolcvanas évek sikereit.

Az elmúlt évi olimpián meglepően jó teljesítményt nyújtó francia együttes aligha ismétli meg tavalyi nagyszerű szereplését, főleg annak fényében, hogy a francia kosárlabdázás legendás alakja, Antoine Rigodoeu nem lesz ott a kékmezesek között.

A többiek elsősorban a tisztes helytállásban reménykedhetnek, bár a Karaszev vezette oroszok, illetve a házigazda törökök - akik klubszinten lassacskán a legjobbak közé emelkednek - a legjobbaknak is okozhatnek kellemetlen perceket.

Korábban: