Vágólapra másolva!
Hivatalosan is elköszönt a nyilvánosságtól tegnap a magyar férfiröplabda-válogatott, a jövő szombaton már az ostravai EB-döntőben játszik a világ egyik legjobbja, Olaszország ellen, s addig a tatai edzőtáborban készül. A tizennyolc esztendő utáni részvétel nagy kihívás, ám a hosszú távollét nem azt jelenti, hogy alárendelt szerepet akar játszani válogatottunk.

Fotó: SZTÁR Sport
"Döme kalapácsa"

A lényeg persze most az Eb, és Tatár Mihály, valamint Buzek László, a hetvenes-nyolcvanas évek két nemzetközi klasszisa éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy minden meccsen csak a győzelem számít, s nem az, hogy netán az olimpiai bajnok - esetünkben Jugoszlávia -, vagy az élmezőny másik két tagja, Olaszország vagy Franciaország az ellenfél. "Emlékszem - mesélte Tatár -, amikor '82-ben, Bulgáriában a vb-döntőn játszottunk, az volt a taktikánk, hogy az első meccset kvázi feladjuk a kiváló csehek ellen, mert nekünk majd a gyengébbeket kell megvernünk. Aztán, amikor 2:1-re, és 12:9-re vezettünk a csehek ellen, nem is éreztük a győzelmi lehetőséget, s kikaptunk. A fontos meccsen pedig semmi nem jött össze, és 3:2-es vereség lett a vége, majd a 12. hely. Nem kívánjuk, hogy ez megismétlődjék."

Demeter György szövetségi kapitány mindenkit megnyugtatott, nem fog így taktikázni a válogatott, s már az olaszok ellen is nyerni akar, nem csak a németek, vagy a lengyelek ellen, pedig emberi számítás szerint ezt a két válogatottat kell legyőznie, hogy a nyolc közé kerüljön. "Az, hogy a magyar csapat szinte kívülről, majd két évtizedes távollét után lép a világ színe elé, nem szabad, hogy befolyásoljon bennünket a Világligában edzett válogatottak ellen - mondta a kapitány. - Azt hiszem, minden nehézség ellenére képesek leszünk meglepetést szerezni."

Fotó: SZTÁR Sport
Kántor: Vigyázz, Európa, jövünk!

Sokak szerint Mészáros Döme pillanatnyilag a legjobb magyar röplabdás, ám a Trento sztárja szerényen tiltakozik ez ellen. "A csapatról beszéljünk" - felelte a felvetésre, "mert az a legfontosabb. A sérülésem szerencsére rendbe jött, az új helyemen is egyenesbe kerültem, s igazán megnyugtató, hogy mint korábban a Padovánál, most is a bajnoki cím a cél. Tehát igazán motivált társaságba kerültem. Ez feldob, miként a válogatott lehetősége is. Azt tudom, hogy az olaszok gyakran bukdácsolnak egy-egy világverseny kezdetén, s ha most is így lesz, akár meg is verhetjük őket. Egy biztos, nem adunk fel egyetlen meccset sem. A többit meglátjuk."

Katona Horváth János

Korábban:

Meglepnék az olaszokat