Vágólapra másolva!
A hétfői játéknap legnagyobb szenzációjához egyetlen hokisnak sem kellett jégre lépnie, csupán egy szerződést kellett aláírni. A játékoscserék kedd hajnali határideje előtt pár órával a Florida Panthers elcserélte szupersztárját, Pavel Burét a New York Rangersszel, és a következő ellenértéket kapta az elmúlt két szezonban összesen 117 gólt szerző orosz játékosért: az orosz Igor Ulanovot, a cseh Filip Novakot, továbbá egy első- és második körös draftjogot a júniusi toborzón, ráadásképpen még egy 2003-as, negyedik körös draftjogot is. A Panthers Buréval együtt még New Yorkba küldött egy negyedik körös választási lehetőséget.

Az idősebbik Bure fivér már régóta elvágyott a playoffból idő előtt kipottyant Párducoktól. Azóta, hogy 1994-ben a nagydöntőbe vezette akkori csapatát, a Vancouver Canucksot, Bure halmozta az egyéni dicsőséget, csapatával azonban semmi örömben nem volt része.

Tavaly és tavalyelőtt is elnyerte a mezőny legjobb góllövőjének járó Maurice Richard Trophyt, idén azonban 56 meccsen mindössze 22 gólig jutott. A Rangers még bőven bejuthat a rájátszásba, és Buréval - ha lehet tippelni - be is fog. A tehetség most túlteng a Madison Square Gardenben: Bure mellett az olimpiai bajnok Lindros és Fleury, továbbá York, az orosz Malahov, az amerikai válogatott kapusa, Richter, a szintén amerikai Leetch - aki bekerült a Salt Lake City-i olimpia All-Star válogatottjába - mind-mind szupersztárok. Burénak még két évig fut a jelenlegi, évente 10 millió dollárt hozó szerződése.

És most lépjünk jégre: a Pittsburgh Penguins Atlantában győzött, és ezzel még reménykedhet a playoffba jutásban. A szezon végére nagyon belelendült Alekszej Kovaljov három gólpasszal, Jan Hrdina egy-egy góllal és assziszttal jeleskedett. Az orosz válogatott sztárja 56 meccsen 64 pontot (26 gól, 39 assziszt) szerzett, tizedik a listán, de ha az átlagot tekintjük, akkor az első. Sajnos, sérülés miatt sokat hiányzott.

Tampából ugyan elhozott egy pontot a Philadelphia - a keleti listavezető -, de drága pont volt ez: a Flyers elvesztette két legjobb centerét, Jeremy Roenickot és Keith Primeau-t. Mindketten a második harmadban szenvedtek sérülést egy-egy kemény ütközést követően. A Flyersben két gólt ütött az inkább kemény ökléről, semmint vajcsuklójáról közismert Donald Brashear.

Minneapolisban - pontosabban az ikervárosban, St. Paulban - a Wild 4-2-re verte a Calgaryt. Richard Park, a 26 évvel ezelőtt Szöulban született szélső, az NHL egyetlen koreai hokisa két gólt ütött, először pályafutása során. A két évvel ezelőtt szabadúszóként szerződtetett korongozó idén már 8 gólnál és 20 pontnál tart, ez nála hatalmas egyéni csúcs.

Eredmények:
Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens 1-1
gól:
Kapanen, ill. Zednik

Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning 3-3
gól:
Brashear 2, Desjardins, ill. Cullimore, Keefe, Alekszejev

Atlanta Thrashers - Pittsburgh Penguins 2-4
gól:
Hrkac, Vigier, ill. Donovan, Hrdina, Kraft, Robitaille

Minnesota Wild - Calgary Flames 4-2
gól:
Laaksonen, Roest, Park 2, ill. McAmmond, Morris

Chicago Blackhawks - Dallas Stars 2-2
gól:
Spacek, Zhamnov, ill. Hatcher, Nieuwendyk

San Jose Sharks - Los Angeles Kings 2-3
gól:
Sturm, Thornton, Belanger 2, Deadmarsh

Ch. Gáll András

Korábban:

Ellenállhatatlan a Detroit és a Colorado

Fórum:

NHL, de főleg Capitals