Vágólapra másolva!
Ami a hölgyeknél elképzelhetetlen lenne, az megvalósult a férfiaknál. A soproni kosárlabdasport két meghatározó együttese, az élvonalbeli Soproni Ászok és a SMAFC együttese egyesült, anélkül, hogy feladták volna kettős státusukat.

Erős férfikosárlabda-csapat alakulhat ki Sopronban, a két klub, a Soproni Ászok és a SMAFC ugyanis egyesült, ám anélkül, hogy feladta volna élvonalbeli és másodosztályú jogát.

Az egyetemi klub többségi tulajdont szerzett az Ászokban, így a hűség városának együttese Soproni Ászok-SMAFC néven szerepel a következő szezontól a legfelsőbb osztályban. Ugyanakkor a második ligás indulási jog sem vész el: ott SMAFC-Soproni Ászok néven játszik majd egy csapat. Az NB I A csoportjában szereplő együttes a két gárda legjobbjaiból, a B csoportos pedig az Ászok bajnoki ezüstérmes juniorcsapatának gerincéből és a SMAFC cseresorából áll majd össze.

A Férfi Hivatásos Liga határozata alapján a 2003/2004-es bajnokság 14 csapattal kerül lebonyolításra. A mezőny a következők alapján alakult ki: bekerült az idei bajnokság első tizenegy csapata, az élvonalba "visszahelyezett" MAFC, a Marso-Isobau NYKK csapata (mint a B csoport bajnoka), illetve az A csoport 12. helyezettje (Soproni Ászok) és a B csoport 2. helyezettje (SMAFC) között kuparendszerben lejátszott osztályozó győztese.

A sors tehát úgy hozta, hogy a SMAFC Roto Elzett csapatának a Soproni Ászokkal kellett megmérkőznie, ám hiába nyerte az első összecsapást 79-71-re, a visszavágón a rutinosabb Ászok 82-68-ra bizonyult jobbnak, így 153-147-es összesítéssel bennmaradtak az élvonalban.

Van tehát Sopronnak egy A és egy B csoportos indulási joga, s ezeket meg is tartaná. A felsőbb osztályban a tervek szerint a SMAFC kezdőötöse mellett az Ászok rutinosabb játékosai alkotnák a magyar magot, így kialakulhatna egy olyan keret, amelyet egy-két légióssal megerősítve akár az első nyolc hely valamelyikére is várhatna a szakvezetés. Legalábbis a Palotai, Kováts, Vavra, Mogyorósy, Horváth, Walke, Sajni magra lehetne építeni.

Érdekesség, hogy korábban ugyanez az ötlet felmerült a hölgyek esetében is, ám a GYSEV-Orsi és a Soproni Postás még az egyesülés gondolatát is elhessegette.