Vágólapra másolva!
A sikerrel zárult macedóniai junior nőikézilabda-világbajnokság után újabb két korosztályos válogatottunk kezdi meg szereplését világversenyen. A Danyi Gábor irányította női ifjúsági-válogatott a toljatti Eb-n vesz részt, míg Tóth László tanítványai a férfi junior-világbajnokságon, Brazíliában lépnek pályára.

Kalandos útra, Oroszországba indult, és sikeresen meg is érkezett a magyar ifjúsági nőikézilabda-válogatott Toljattiba, ahol augusztus 22-31-e között részt vesz a korosztályos (az 1985-ös születésűek vagy ennél fiatalabbak részére rendezett) Európa-bajnokságon.

Danyi Gábor tanítványai a B csoportba kaptak besorolást, ahol az ellenfél a legutóbbi, 2001-es Eb-ezüstérmes német válogatott, Dánia, Hollandia, Spanyolország és Szerbia-Montenegró lesz. A másik ágon a címvédő oroszok és a legutóbbi vb-negyedik horvátok (Szűcs Gabrielláék őket verték a bronzcsatában) mellett a csehek, a szlovénok, a litvánok és a románok mérkőznek a további helyekért.

Az eddigi korosztályos viadalokat és az erősorrendet tekintve a magyar válogatott éremesélyes, a keretben több olyan játékos található, mint a győri Micskó és Temes, a debreceni Sütő vagy a fehérvári Tápai, aki a hazai élvonalban edződve képes lehet a kimagasló teljesítményre. Az együttes augusztus 22-én, pénteken Spanyolország ellen lép pályára, szombaton Szerbia-Montenegró, vasárnap Dánia, kedden Németország, szerdán pedig Hollandia lesz az ellenfél.

A női ifikeret
kapusok: Triffa Ágnes (Békéscsaba), Hoffmann Kitty (Győr), Kiss Éva (DVSC)
mezőnyjátékosok: Tápai Szabina (Cornexi), Csáki Viktória, Sütő Edina, Sopronyi Anett, (DVSC), Belső Anett, Micskó Zsófia, Miklós Zsanett, Temes Bernadett (Győr), Valovics Nóra (FTC), Kovács Angéla, Tomori Zsuzsanna (Dunaferr), Laluska Eszter (Spartacus), Balogh Barbara (Vasas).


Nehezebb feladat előtt áll a férfi juniorkézilabda-együttes, amely Brazíliában, a szemkápráztató Iguacu-vízesés mellett (amelyet 1542. január 31-én fedezett fel Álvar Núnes Cabeza de Vaca) játssza majd világbajnoki összecsapásait augusztus 24-e és szeptember 7-e között. A brazil szövetség elnöke, Manuel Luis Oliveira abban bízik, hogy az 1995-ös, aracajui női junior-vb után ismét sikeres versenyt szerveznek.

Tóth László szövetségi kapitány együttese áprilisban franciaországi selejtezőn vívta ki a szereplés jogát, miután maga mögé utasította a francia, a holland és a cseh nemzeti csapatot is. A szakvezető nem rejtette véka alá véleményét, miután maximalista szakemberként a világbajnoki címet tűzte ki célul tanítványai elé. Mindez azért lenne nagy szó, mert a junior-vébék történetében eddig egyetlenegy alkalommal szerzett érmet a magyar együttes: még az első kiírás alkalmával, 1977-ben, Svédországban. Akkor a Szovjetunió mögött a második helyen zártak a mieink.

A gárda sorrendben Argentína (augusztus 24.), Lengyelország (augusztus 26.), Dánia (augusztus 27.) és Svédország ellen (augusztus 29.) meccsel a B csoportban. A világbajnokságon a Herczeg Péter, Südi Péter kettős jóvoltából magyar játékvezetők is dolgoznak majd.