Vágólapra másolva!
A nőikosárlabda NB I-ben vasárnap 18 órai kezdettel két hatalmas rangadót rendeznek: Pécsett a mezőny egyetlen veretlen csapata, a MiZo az egy vereséggel álló DKSK-t fogadja, az Euroleasing-Orsi soproni otthonába pedig a Szolnoki MÁV-Coop látogat - mindkét gárda egyszer kapott ki eddig. Az esélyesek az otthon szereplő Euroliga-együttesek, de a hazai élmezőnyben tapasztalható átrendeződés már most éreztetheti hatását.

A MiZo-Pécsi VSK csütörtökön fájó vereséget szenvedett Brnóban, ennek ellenére az éllovas csehekkel azonos pontszámmal a B csoport második helyén áll, biztató pozícióban. Nem is a vereség ténye keserítette el Rátgéber László vezetőedzőt, hanem a sok sérült. "Kimerítő sorozat kellős közepén járunk, szinte mindegyik kulcsjátékosomnak van valamilyen egészségügyi problémája" - mondta Rátgéber. "Azt is mondhatnám: a 16 éves Liszina az egyetlen egészséges emberem, neki viszont még nincs igazolása."

- Ki az, aki biztosan nem játszhat a Diósgyőr ellen?
- Talán Ambrus Erzsi. Mindkét Achilles-ina fáj, már hetek óta sérülten játszik, egyszer időt kell szakítani a pihenésre. De Iványi, Károlyi, Anderson, tranquilli és Bojko sincs teljesen rendben. Ettől függetlenül nyerni szeretnénk a sorsdöntő, Szamara elleni Euroliga-visszavágó előtt.

Eördögh Edit a magyar mezőny pillanatnyilag legponterősebb (20,9-es átlag a bajnokságban) kosarasa, a csinos bedobó hetek óta egymaga dönti el a Diósgyőr meccseit. "Egy kicsit belefáradtam abba, hogy szinte mindig végig kell játszanom a mérkőzéseket, s mindenki tőlem várja a döntés kicsikarását. Azt persze érzem, hogy jól megy a dobás, az ötven százalékos mezőnyátlagom is ezt mutatja. Kár, hogy csapatként kicsit lassan állunk össze."

- Az Euroleasing-Orsi legyőzése mennyire dobta fel a csapatot?
- Annyira, hogy most már meg merjük fogalmazni konkrét célkitűzésünket: a dobogón szeretnénk végezni.

- A váratlan városmajori vereséget már sikerült feldolgozni?
- Nekem roppant nehezen, utána napokig csak lézengtem, nem tértem magamhoz. Az a baj, hogy a csapatban sokan túl természetesnek vették, hogy megverjük a BSE-t.

- Hadd kérdezzem meg: miért játszik nagyságrendekkel jobban és eredményesebben most, a bajnokságban, mint szeptemberben, a görögországi Eb-n?
- Ezzel nemcsak én vagyok így, hanem Iványi Dalma vagy Károlyi Andrea is. Azóta folyton keresem a választ, miért az Eb előtti tornákon értük el a csúcsformánkat. Különben nekem rengeteget számít az edzői bizalom, s azt most maximálisan érzem.

- Úgy hírlik, önöknél is sok a beteg.
- Fodor csilla térde végre meggyógyult, a Pécs ellen tervezte a bemutatkozást, erre most részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. A többi sérült - Koncz, Brosovszky, Jackson - biztosan játszani fog. Mellesleg engem is napok óta gyötör az influenza, csütörtökön tudtam először edzeni.