Vágólapra másolva!
Szenzációs győzelmet aratott a Ferencváros nőikézilabda-csapata a Bajnokok Ligája 4. fordulójában, miután hazai pályán 29-26-ra verte a végső sikerre is esélyesnek tartott norvég Larvikot. A Dunaferr 28-27-re kapott ki Valenciában.

Bajnokok Ligája, D csoport, 4. forduló:
Ferencváros - Larvik (norvég) 29-26 (18-16)
Kőbányai út, 1800 néző
vezette: Bavas, Migas (görögök)
gól: Kocsik 7/6, Kirsner 6, Pádár M. 5, Mravikova 4, Uhrakova 3, Kamper 2, Tóth T.1, Rábai 1, illetve Riegelhuth 10, Nyberg 5/1, Brödsgaard 4, Havnas 4, T. Larsen 2, Johansen 1.
hetes: 7/6, illetve 2/1
kiállítás: 10, illetve 12 perc

Gloria Gaynor tökéletesen megfogalmazta a ferencvárosi kézilabda-szurkolók és a csapat érzését a szombati, Larvik elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés kapcsán. Túl fogom élni - bömbölt a hangszórókból az ismert világsláger, s mindenki tudta, nehéz meccs vár a magyar együttesre. Ám ha nyer, akkor a hazai mérlegét százszázalékosan hozza, azaz a továbbjutás kérdése a hátralévő két találkozón, Spanyol-, illetve Lengyelországban dől majd el.

Ria, ria, Hungáriával

A melegítő játékosok között ott volt Kirsner Erika is, aki szerdán szenvedett bokasérülést Debrecenben, s sokáig úgy tűnt, nem is játszhat a Larvik ellen. "Erika részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, a héten kezeltük, rajta van a rögzítő is, szerintem nem lesz baj" - mondta érdeklődésünkre Tállay András, a csapat orvosa.

Németh András, az FTC vezetőedzője: "Sokkal többet kaptam a mérkőzéstől, mint amit vártam. Az egyik legnagyszerűbb élményem volt ez a találkozó. Nagyon jó ellenfelet győztünk le, mert akaraterőben felülmúltuk.


A védekezés szerencsére stabilabban működött, mint a támadójáték, egyedül Riegelhuth okozott megoldhatatlan problémát, a fiatal átlövő minden pozícióból lőtt, szinte hibátlanul. A 19. percben ötödik gólját például a bírók is csak kis tanácskozás után ítélték meg, olyan sebesen vágódott ki a léc alól...

Támadásban Tóth Tímea (aki elvileg mégiscsak vezéregyéniség) lövőhelyzetig sem jutott el, gyömöszölte, tuszkolta a labdát beállóba, ahol viszont mindig a norvégokhoz került a játékszer. "Hagyd már abba!", dühöngött Németh András a kispadon, s indiszponált játékosa helyett Kampert dobta csatába.

Forrás: MTI
Uhrakova keménységére védekezésben és támadásban is szükég volt Fotó: MTI

A félidő majdnem 18-15-ös vezetéssel zárult, a 16. norvég találatot a Fradi hozta össze, miután Miklosova egy nagy bravúrt követően Kirsner helyett az oldalvonalon kívülre passzolt.

A második félidő olyan momentummal kezdődött, amelyre az első 30 perc alatt nem volt példa. Tóth átlövésre szánta el magát, de Rantala védett, egy perccel később a kapus már tehetetlennek bizonyult. A 41. percre ismét beállt a meccsnull (20-20), ám a Fradi ezúttal nem zuhant össze, mint tette a norvégiai találkozón. Pedig minden lehetőség adott volt hozzá, hiszen az utolsó nyolc perc hitchcocki izgalmakat hozott.

Az 52. percben az Uhrakova kiállítása miatt emberhátrányban játszó Fradi Pádár, majd Tóth kétperces büntetésekor Uhrakova révén is gólt szerzett, a szenzációsan védő Miklosova mellett az egy hetes erejéig pályára lépő Sugár is hozzátette a maga bravúrját, s kivédte Nyberg lövését. Ezt már a kilátogató labdarúgók képviseletében Dragóner Attila és Leandro sem nézhette taps nélkül, küzdeni tudásból, akaratból és a Fradi-szív legendás erejéből ők is tanulhattak bőven.

A görög bírók (akikre panasz nem lehetett) Brödsgaardot is leparancsolták a pályáról, ezt Kocsik hetesből, Mravikova pedig a szélről használta ki (28-25), a végén Havnas és Kirsner lövésváltása a 29-26-os végeredmény kialakításában játszott döntő szerepet.

A Fradi mindhárom hazai mérkőzését megnyerve jelenleg hat ponttal, a Larvikkal egyetemben a csoport élén áll, a biztos továbbjutáshoz a spanyol Elda Prestigio vagy a lengyel Lublin otthonában kellene pontot, pontokat rabolnia.

a csoport állása:
1. Larvik 6 pont (125-99), 2. FTC 6 (113-105), 3. Elda Prestigio 2, 4. Lublin 0.

A Bystrzyca Lublin (lengyel)-Elda Prestigio (spanyol) mérkőzést vasárnap 16:30 órától rendezik. A következő fordulóban, február 14-én a Ferencváros az Elda Prestigióhoz látogat.

Pincési László