Vágólapra másolva!
Hét magyar csapat is pályára lép az európai kupaküzdelmek hét végi felvonásán. A legfontosabb összecsapásokra a Bajnokok Ligájában kerül sor, a Pick és a Fotex férfi együttese a negyeddöntő első találkozóján a Magdeburg és a Ciudad Real ellen lép pályára, míg a hölgyeknél a Dunaferr és a Fradi - győzelme esetén - már a csoportkör továbbjutójának érezhetné magát.

A férfi Bajnokok Ligájában a Fotex KC Veszprém igazi sztáralakulat ellen csatázik, a szakértők véleménye alapján előrehozott finálét játszik a Ciudad Reallal. A spanyolok tavaly KEK-et, 2002-ben pedig EHF-kupát nyertek. Mivel Perez Carlos játéka erősen kérdéses, nagyon nehéz helyzetben van a bakonyi csapat. Viszont előny lehet számára, hogy az első találkozóra idegenben kerül sor.

A két csapat szurkolói a honlapokon szóban már megmérkőztek egymással, a spanyolok hihetetlen magabiztossággal készülnek a rangadóra, s remélik, sikerül akkora előnyt kiharcolni, ami elég lehet a visszavágóra.

A Ciudad Real két sérült játékosa, Kallman és a beállós Carlos Prieto is játékra jelentkezett, így a legerősebb összeállításában lép pályára a gárda, azaz ott lesz a pályán a spanyol válogatott színe-java (Hombrados, Dusebajev, Entrerrios), a francia Dinart és Joulin, illetve az Európa-bajnokságon is megcsodált szlovén Pajovic vagy az izlandi Stefansson.

"A csapategység az, amiben a Fotex nagyon erős. Játékukat a német Lemgóhoz tudnám hasonlítani, nagyon jól védekeznek, aminek következtében meccsenként legalább 6-7 kontratámadást tudnak kierőszakolni, s ezt gyors embereik, mint például Dzomba, remekül értékesítik is. Felállt fal ellen már kevésbé hatékonyak, mint a Lemgo, de Lazarov, Perez, Díaz, Goluza, Gál, Buday, Bartók, Pásztor, Nikolic, Zsigmond, Dzomba, és Sterbik egytől egyig világklasszis" - nyilatkozta Juan de Dios Román vezetőedző a Marcában.

Ami a Szegedet illeti: a Tisza-partiak a német Magdeburggal vívják a negyeddöntőt. A Szeged már azzal nagy bravúrt hajtott végre, hogy az előző körben búcsúztatta a Bajnokok Ligája-címvédő francia Montpellier-t. Szegeden a kézilabda-láz még magasabbra szökött, a Magdeburg elleni BL-mérkőzésre ugyanis elővételben elfogyott az össze jegy. Ez azt jelenti, a csapat szombaton este, 18 órakor telt ház, mintegy négyezer ember előtt lép pályára az újszegedi sportcsarnokban. Szerdán az együttes a szabadkai szomszédvárral játszott barátságos mérkőzést, ezen Eklemovicék 31-26-ra nyertek.

A németek ellen úgyis van törlesztenivaló: az elmúlt évtizedben négy germán együttes is a Tisza-partiak útjába került, ám csak egyszer, még 1995-ben a Niederwürzbach ellen sikerült továbbjutni. Akkor a City-kupa nyolcaddöntőjében az idegenbeli 33-31-es siker bizonyult döntőnek, miután Szegeden 29-29-re végeztek egymással a csapatok.

Ha nem is tartanak a Szegedtől, azért óvatosak a németek, Alfred Gislason vezetőedző dicsérte a magyar együttest, s hozzátette, a jó eredmények ellenére, nem szeretnének "második Montpellier-ként szerepelni".

Az EHF-kupa negyeddöntőjében a sérülésektől tizedelt Dunaferr az orosz Lukoil-Dinamo Asztrahánnyal mérkőzik a négy közé kerülésért, az első találkozónak Dunaújváros ad otthont. A két együttes a sorozat előző kiírásában az elődöntőben találkozott egymással. A magyarok akkor idegenben 25-23-ra nyertek, aztán hazai közönség előtt 30-27-re kikaptak, és nem jutottak a fináléba.

Kolics János vezetőedző tökéletesen tudja, ezúttal is nagyon nehéz mérkőzés vár a piros-fehérekre, főleg annak ismeretében, hogy Katzirz, illetve Kuzmicsov mellett lehet, Rosta Miklós sem léphet pályára. A beállós térde továbbra sem tökéletes, de a szakvezetés reméli, pár percet azért vállal a válogatott klasszisa.

a hét végi program, férfiak
Bajnokok Ligája-negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Ciudad Real (spanyol) - Fotex KC Veszprém - szombat 16.15 (Sport 1)
Pick Szeged - Magdeburg (német) - szombat 18.00 (m2)

EHF-kupa:
Dunaferr - Lukoil-Dinamo Asztrahány (orosz) - szombat 18.00