Vágólapra másolva!
Ellentétes utat jár be a magyar férfi- és nőikosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki selejtezőkön. A férfiak szerdán Kaposváron 90-67-re lehengerelték Ukrajnát, és a C csoportban jelenleg a továbbjutást jelentő második helyen állnak. Ugyanakkor a hölgyek harmadik meccsükön harmadik vereségüket szenvedték el - 72-47-re Litvániától kaptak ki -, és sereghajtók az A csoportban, s már matematikai esélyüket is elveszítették, hogy a csoportból bejussanak az Eb-döntőbe. Igaz, jövőre lesz még egy pótselejtező, amelyről azonban csak az első helyezett jut tovább.

Eb-középdöntő:
Magyarország - Ukrajna 90-67 (19-19, 25-14, 24-14, 22-20)
Kaposvár, 1000 néző
vezette: Stutolovic, Ciulin, Lukes
Magyarország: Simon 9, Németh 4, Fodor G. 11, Sitku 5, Báder 15. csere: Kálmán 4, Czigler 8, Mészáros 6, Bencze Z. 20, Kámán 6, Dénes 2.
Ukrajna: Rajevszkij 13, Kobzisztyij 2, Balasov 9, Drozdov 4, Liscsuk 16. csere: Lebegyev 0, Hrjapa 3, Poltorackij 11, Podovrannij 3, Annyenkov 6.

A két forduló után ötvenszázalékos teljesítménnyel álló magyarok - győzelem Belgium ellen, vereség Németországban - eleinte nem tudtak elszakadni a tavalyi Eb-n 14. ellenfelüktől, mivel az kiválóan, 64 százalékosan célzott a mezőnyből.

A második negyedben azonban főként a Cibona Zagrebet erősítő Báder révén egy 9-2-es rohamot produkáltak a hazaiak, majd a négy személyi hiba miatt leültetett center cseréje, Bencze is betalált. Ráadásként "megérkeztek" az elején hiányolt triplák Némethtől és Kámántól, így a szünetben már 11 pont volt a különbség (44-33).

Mivel térfélcsere után a túloldalon csak a 210 centije ellenére mindenhonnan tüzelő Liscsuk jeleskedett, a Zsoldos-gárda - bár a túlbuzgó bírók időnként széttördelték a játékot - tovább növelte előnyét. A 30. percre, amikor 20 ponttal megléptek a házigazdák, eldőlt a mérkőzés (68-47). A zárófelvonásban az elkedvetlenedő rivális érezhetően beletörődött a vereségbe, a magyar együttes pedig az utolsó fordulóbeli, juzsniji összecsapás szempontjából rendkívül fontos, nagy különbségű győzelmet aratott.

(MTI)