Vágólapra másolva!
Háromgólos, 26-23-as vereséget szenvedett Franciaországtól a magyar férfikézilabda-válogatott a svédországi Világkupa nyitófordulójában. A Skandináviába nyolc újonccal elutazó együttes remekül helytállt a szinte komplett gall csapat ellen, a legeredményesebb magyar az egyaránt öt-öt gólt szerző Vadkerti, illetve Gál volt.

eredmény, Világkupa, B csoport, 1. forduló
Magyarország - Franciaország 23-26 (11-13)
gól:
Vadkerti 5, Gál 5, Iváncsik G. 4, Ilyés 4, Iváncsi T. 3, Császár 1, Tombor 1, illetve Fernandez 5, Narcisse 4, Kempe 4, Burdet 3, G. Gille 3, Abati 3, Dole 3, Girault 1
kiállítás: 8, illetve 8 perc

Két játékosára már az első Világkupa-összecsapáson sem számíthatott Skaliczki László, a férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Tatai Péter, a Győr kapusa kézsérülés miatt kedden már haza is utazott Svédországból, helyette Mikler Roland, a Dunaferr 20 éves hálóőre repült Stockholmba, és autózott a franciák elleni nyitótalálkozó színhelyére, Borlängébe.

Katzirz Dávid betegség miatt nem vállalhatta a játékot, így rutintalan csapatunk számára komoly fejtörést jelentett, hogyan szépítsen a gallok elleni mérlegen: az utolsó 11 mérkőzésen kilencszer szenvedtünk vereséget és mindössze egy győzelmet és egy döntetlent sikerül elérnünk.

Iváncsik Gergő góljával vezetést szerzett csapatunk, ám Burdet, Narcisse és Kempe pillanatok alatt 3-1-re megfordította az állást. Sőt, Kempe második találatával a 13. percre már 6-2 volt az állás.

A kapuban Fazekas remekül védett, támadásban sokáig csak Iváncsik és Gál volt eredményes, s három perc alatt sikerült az egyenlítés (6-6). A 23. percben emberelőnybe került az együttes, ám nem sikerült visszavenni a vezetést, sőt Jerome Fernandez, majd Daniel Narcisse hátrányból is betalált, aztán Laluska kétperces büntetését Burdet, s Guillome Gille használta ki (10-12).

A második félidőt 13-11-es hátrányról kezdhette a Skaliczki-csapat, Fernandez és Girault gyorsan négyre növelte az előnyt. Az 5+1-es védekezés komoly fejtörést okozott a magyar támadóknak, Ilyés és Laluska is túl messziről próbálkozhatott csak átlövésekkel (ezeket Omeye és Ploquin többnyire fogta is), a betöréseket pedig rendre megakadályozták a termetes gall védők.

A félidő közepére állandósult a négygólos francia előny, magyar részről a fiatal játékosok hallatlan lelkesedése és Iváncsik Tamás pimasz góljai okoztak örömöt. 20-15-nél Skaliczki László egy percet kért és kapott tanítványai eligazítására. Úgy tűnt, jókor jött az időkérés, Vadkerti, majd Ilyés is faragott hátrányon (17-20), persze ehhez kellett Abati is, aki lerántás miatt két percre emberhátrányba sodorta csapatát.

Tombor első válogatott mérkőzésén szerzett első találatával, majd Vadkerti pazar szólóját követő ejtésével az utolsó hét percet csupán kétgólos hátrányból kezdhette az együttes (20-22), a szinte komplett francia együttes ellen csikócsapatunk oroszlánként küzdött.

A végén kis szerencsével szorosabb is lehetett volna a meccs, ám a Vadkerti elleni szabálytalanságot nem ítélték meg a játékvezetők, Kempe, majd Abati fél percen belül is betalált, így két perccel a vége előtt a 25-21-es francia előny már döntőnek bizonyult.

Az utolsó percben még a szegedi Ilyés, Vadkerti duó, majd Gál megvillant, a végeredmény 26-23 lett Franciaország javára.

A magyar együttes legközelebb szerdán, 18.30-kor Németország ellen lép pályára.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Nagyon jól megoldottuk szakaszaiban a mérkőzést. Sajnálom, hogy kulcsembereink elfáradtak a végére. Csapatunk elindult egy úton, biztosan fejlődni fog, az akaraterőt nem hiányolhattuk senkitől."

a csoport másik mérkőzésén
Németország - Izland 29-28 (15-13)
gól:
Glandorf 7, Preiss 6, Stephan 6/2, Kehrmann 6, Grimm 2, Schröder 1, Sprenger 1, illetve Gunnarsson 7, Geirsson 4/2, Holmgeirsson 4, Michaelsson 4, D. Sigurdsson 3, Garcia 3,
Olafsson 2, Hallgrimsson 1.

az A csoport eredményei
Dánia - Horvátország 29-23 (15-7)
Svédország - Szlovénia 31-31 (14-17)

Rutintalan férfi csapattal a Világkupára/sport/csapat/kezilabda/20041110tovabb.html?pIdx=1