Vágólapra másolva!
Lengyel és japán győzelemmel kezdődött a debreceni divízió I-es jégkorong-világbajnokság. Lengyelország Plachta és Garbocz találataival 2-0-ra verte Nagy-Britanniát, míg Japán Kínát páholta el alaposan 8-1-re.

Pincési László helyszíni tudósítása Debrecenből

Divízió I-es jégkorong-vb, A csoport
Nagy-Britannia - Lengyelország 0-2 (0-0, 0-1, 0-1)
v.: Peter Orszagh (szlovák)
gól: Plachta (30.43), Garbocz (59.44)

Csupán mintegy ötven brit szurkoló jelenléte (no meg a hideg levegő) utalt arra a debreceni Főnix-csarnokban, hogy délután 13 órakor a divízió I-es jégkorong-világbajnokság kezdődik majd meg. Se újságíró, se drukker - két csapat viszont mégis nekifeszült egymásnak.

A Nagy-Britannia-Lengyelország párharcból a szakemberek egyértelműen a feljutásra pályázó "jóbarátokat" tartotta esélyesebbnek, ezt az első harmadban mezőnyfölénnyel, de gól nélkül jelezte is Andrej Szidorenko együttese.

A nyitó 20 perc egyetlen brit helyzetére 41 másodpercet kellett várni, ekkor az egyedül hagyott Weawer jobbról a kapuvasat találta el, válaszként Slabon bombáját védte Murphy. Javarészt a brit kapu előtt zajlottak az események, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kapusstatisztika: amíg Murphynek 11-szer kellett hárítania, addig Radziszewski mindössze egyszer avatkozott játékba.

A 8. percben Jaros közeli lövését védte Murphy, a 11. percben Dolega sem tudott túljárni a kapus eszén. A 15. perc elején Plachta kapott kisbüntetést testre ütésért, ennek ellenére a lengyelek kerültek ziccerbe: Baginski lövését Murphy hárította, ám ütközve a csatárral megsérült, s ápolásra szorult.

A harmad hajrájában kimaradt a találkozó addig legnagyobb helyzete, előbb Plachta tüzelt a bal kapuvas mellé, a visszacsorgó korong viszont teljesen egyedül találta Garboczot a kapu előtt, ezen még a francia Anglet Hormat csapatában játszó csatár is annyira meglepődött, hogy lövés helyett egyszerűen elcsúszott...

A második harmad, ha lehet, még nagyobb iramban kezdődött, Nagy-Britannia ezúttal nem várt 41 másodpercig, elég volt 6 is, hogy hatalmas helyzetbe kerüljön, ám Clarke lövését Radziszewski bravúrral hárította.

Viszont nem folytatódott a lengyel nyomás, Moranék ugyanis jószerével élni sem hagyták az ellenfelet, tíz percre teljesen felborult az első harmadban megszokott kép. Ahogy lenni szokott ilyenkor, a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat: a 31. percben Jacek Plachta kettős emberelőnyben megszerezte a világbajnokság első találatát (0-1).

A maradék időben visszaállt a lengyel fölény, Murphy kapusnak sokat köszönhettek a britek azért, hogy csak egygólos hátránnyal vonultak pihenőre.

Rendezői szempontból rosszul kezdődött a záró játékrész, az eredményjelző-tábla ugyanis úgy döntött, nem mutatja a kiállításokat, a zsűri kénytelen volt áttérni a kézi időmérésre.

A meddő brit mezőnyfölény nagy küzdelmet és ütközést, de helyzetet alig eredményezett, a harmad közepén ráadásul Plachta eldönthette volna a meccset, de a kapuval szemben először Murphyt találta el, majd a lecsorgó korongot a levegőben eltalálva a kapuvasra kanalazta.

Az 55. percben - számtalan lengyel lehetőség után - a szigetországiak Clarke révén kerültek helyzetbe, ám a csatár kisodródva már csak a kapusba tudott bombázni. A tomboló angol szurkolók még egy utolsó rohamra vezényelték a kedvenceket, Laszkiewicz kiállítását követően nyílott is alkalom a gólszerzésre, ám hiába kért időt Rick Strachan szövetségi kapitány, nem sikerült az egyenlítés.

Sőt, mivel Murphy kapus helyét is mezőnyjátékos foglalta el, Garbócznak nem volt nehéz dolga egy korongszerzést követően az üres kapuig korcsolyázni (0-2).

A vébé első mérkőzésén megérdemelten nyert Lengyelország, amelynek azonban még sokat kell javulni (főleg a helyzetkihasználás terén), ha komolyan gondolja az A csoportba jutást.

A nap másik két mérkőzésén Japán Kínával (16.30), Magyarország pedig Norvégiával meccsel majd (20.00).