Vágólapra másolva!

Békülnek a bírók és a pólós vezérkar

A játékvezetők függetlenségének a biztosítása alapfeltétele annak, hogy a vízilabda-bajnokságok pártatlanul lebonyolíthatók legyenek. E megállapítást tartalmazza az ob I-es bírók közleménye jelezve egyszersmind azt a várakozást, hogy a szövetség szombaton esedékes közgyűlésén megoldást találnak a felek az ügy megnyugtató rendezésére.

A játékvezetők és a szövetség vezetése közötti ellentétek április végére csúcsosodtak ki és torkolltak a jelenleg is tartó bírósztrájkba, miután a Vasas-Eger elődöntőnek a vízben és a parton is viharokat kiváltó ötödik meccsét követően - amelyen Marjay Zsoltot a medencébe lökték - az elnökség Marjayt az idény végéig pihenésre ítélte, a másik játékvezetőt, a nemzetközileg is elismert Kiszelly Gábort pedig írásban figyelmeztette.

A nem az egész vezető testület által támogatott elnökségi határozatot hiába próbálta visszavonatni a kezdetben egységes, 22 fős ob I-es játékvezetői kar, a frontok egyre inkább megmerevedtek, s a felek mostanáig szilárdan kitartottak saját álláspontjuk mellett. A jelek szerint azonban változhat a helyzet.

"Örömmel vesszük tudomásul, hogy a többszöri megkeresésünk, kompromisszumos javaslataink, az utánpótlás-mérkőzésvezetés, valamint a felnőtt és utánpótlás-válogatott felkészülésén való közreműködés eredményeképpen, nézeteltéréseink megoldódni látszanak" - áll az ob I-es vízilabda-játékvezetők közleményében.

"Az MVLSZ elnöksége által kijelölt problémamegoldó bizottság összetétele - amelynek tagjai: Martin György elnök, Lutter István alelnök, valamint a két főszponzor, Beck György, a Hewlett-Packard, és Bordás György, az ING biztosító vezérigazgatója - számunkra megfelelő garanciát adhat arra, hogy a 2005. május 28-i közgyűlés megoldást találjon az ügy megnyugtató rendezésére. A kijelölt bizottság szponzor tagjai az élet más területein kivívott elismertségük, tapasztalatuk révén objektíven látják, hogy a játékvezetők függetlenségének biztosítása alapfeltétele annak, hogy a vízilabda bajnokságok pártatlanul lebonyolíthatók legyenek, valamint, hogy a férfi válogatott a jövőben is a vízilabdavilág trónján maradhasson."

"Reméljük, hogy a mindkét fél által támogatott javaslat - a játékvezetők, ellenőrök, versenybírók által megválasztott (és nem az MVLSZ által kijelölt) vezető és a játékvezetők semlegességét garantáló szabályzat - közgyűlés általi elfogadása véglegesen lezárja a magyar vízilabda számára méltatlan állapotot" - fejeződik be a bírók állásfoglalása.