Vágólapra másolva!
A franciaországi nőikézilabda-világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetését Angola válogatottja okozta, amely döbbenetes hajrával 29-27-re legyőzte a házigazda vb-éremre áhítozó csapatát. Nagy a felháborodás, de Olivier Krumbholz szövetségi kapitány főleg a német játékvezetőket hibáztatja.

Pincési László helyszíni jelentése Dijonból

"Egy álom vált valóra, ez a győzelem nem a csapatom, hanem Angola és egész Afrika diadala" - érzékenyült el Geronimo Neto, az angolaiak szövetségi kapitánya a találkozót követően. Persze nem véletlenül, hiszen az együttes ekkora sikert még sohasem ért el. Ausztriát ugyan 33-22-re legyőzte, de az osztrákok erősen tartalékos, megfiatalított csapattal érkeztek.

Angola 1990 óta sorozatban kilencedik alkalommal szerepel világbajnokságon, eddigi legjobb szereplése a 2001-es vébén elért 13. hely volt. Győzelmével most nagy lépést tett előre a nyolc közé vezető úton.

Olivier Krumbholz teljesen kiborult a mérkőzéstől. "Ez katasztrófa volt, igazi katasztrófa. Rosszul játszottunk, de meg kell jegyeznem, német 'barátaink', Geipel és Helbig visszahozták Angolát a meccsbe" - nyilatkozta a francia kapitány.

A L'Equipe csütörtöki számában ennél is tovább ment: "Botrányos volt a bíráskodás, nem csodálom, hogy a lefújás után szinte elmenekültek a helyszínről. Ők okozták a vereségünket. Ha szándékosan cselekedtek így, akkor az súlyos dolog. Ha csak így tudnak bíráskodni, az is súlyos."

S hogy mit vár a macedónok elleni szombati összecsapástól Krumbholz? "A túlélés a tét. Ha nyerünk, versenyben maradunk, ha kikapunk, elúszhat a negyeddöntő is."

Pénteken négy összecsapásra kerül sor az alsóházban, az Elnök-kupáért Beauvais, illetve Plaisir városában léptek pályára a csapatok

Eredmények, Elnök-kupa, a 13-18. helyért, I. csoport:
Ausztria - Kazahsztán 25-20 (13-10)

II. csoport:
Ukrajna - Tunézia 31-26 (17-12)

a 19-24. helyért, III. Csoport:
Argentína - Dominikai Köztársaság 21-20 (11-13)

IV. csoport:
Kína - Paraguay 23-14 (13-6)

A felsőházban szereplő 12 csapat - közte a magyar válogatott - pénteken pihent.