Vágólapra másolva!
Simán abszolválta az Európa-bajnokság csoportmérkőzéseit a magyar férfikézilabda-válogatott, amely gyakorlatilag a szakvezetés által előre eltervezett úton halad előre. A cél most már az, hogy a középdöntőből is minél jobb pozíciót harcoljunk ki, s lehetőleg Svédországot, illetve Izlandot legyőzzük.

"Elvárás az olimpiai kvalifikáció, arra kell játszani, hogy a nálunk jobb csapatok ellen is sikerüljön maximálisra tolni a kevesebb esélyt" - nyilatkozta Skaliczki László szövetségi kapitány az [origo]-nak. A szakvezető elmondta, a fehéroroszok elleni kötelező siker mellett el kellene kapni valamelyik nagyot, s akkor már elégedett lenne.

A jós beszélt a kapitányból, hiszen a csapat bravúros sikerrel kezdett, s alaposan meglepve a 2005-ös világbajnok spanyolokat, hét góllal diadalmaskodott, majd a németek elleni vereséget követően legyőzte Fehéroroszországot is.

A középdöntőben így két ponttal jutott be együttesünk, ott az ellenfelünk Svédország, Izland és Franciaország lesz, s ha a csapat képes a jobbik arcát mutatni, akkor (v)érmes reményei is lehetnek.

A cél azonban elsődlegesen az olimpia. Igaz, az aranyérem (sőt, német győzelem esetén az ezüst is) azonnali kvalifikációt jelent, reális esély inkább a selejtező kivívására van.

A 16-os mezőnyből a világbajnok Németország már biztos olimpiai részvevő, a vb 2-7. helyezettjei, Lengyelország, Dánia, Franciaország, Horvátország, Oroszország és Spanyolország pedig szerepelhet az olimpiai kvalifikáción.

Miután a fenti hét együttes bármelyikének végső győzelme esetén a vb-8. Izland is automatikusan jogosulttá válik az olimpiai selejtezőn való részvételre, az is elképzelhető, hogy az Európa-bajnokság 9. és 10. helyezése is olimpiai kvalifikációs részvételt ér.

Az olimpiai szereplés lehetőségének megőrzéséhez tehát a mieink előtt maximum egy válogatott végezhet az alábbiak közül: a rendező Norvégia, továbbá Szlovénia, Montenegró, Svédország, valamint Izland (amennyiben vb-nyolcadikként nem nyer közvetlenül kvalifikációs helyet).


"Nekünk a svédekre kell figyelni, úgy számoltuk, az ő megelőzésük jelentheti a sikert" - számolgatott még az Eb előtt a kapitány, azaz a keddi összecsapás komoly téttel bír.

Új időpontok

Az Európa-bajnokság hivatalos honlapja szerint megváltoztak a középdöntő-mérkőzések kezdési időpontjai. Ha hinni lehet a norvégoknak, akkor kedden 20.30-kor játszunk Svédország ellen, szerdán 20.15-kor Izland ellen, míg a Franciaország elleni, csütörtöki összecsapásra 17.20-kor kerül sor.