Vágólapra másolva!
Ifjabb Ocskay Gáborról nevezik el a fehérvári jégcsarnokot - döntött csütörtöki ülésén Székesfehérvár közgyűlése.

Id. Ocskay Gábor, az elhunyt jégkorongozó édesapja elmondta: nagyon köszöni a képviselők gyors döntését, és a közgyűlés által felvázolt két lehetséges változatból az "Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnok" elnevezést támogatja. A közgyűlés még az "Ocskay Gábor Jégcsarnok" elnevezést ajánlotta a családnak.

A közgyűlés csütörtökön délután már szavazott arról, hogy a kedden éjjel elhunyt jégkorongozónak posztumusz díszpolgári címet adományoz.

A válogatott játékos temetése április elsején, 15.30-kor lesz a székesfehérvári Béla úti temetőben. Az Alba Volán csatárát 13 órakor ravatalozzák fel a róla elnevezendő Fehérvári Jégcsarnoknál. A gyászmenet 14.30-kor indul a temetőbe.

Id. Ocskay Gábor mindenkinek köszöni, hogy osztoztak a gyászban, külön azoknak az orvosoknak munkáját, akik az utóbbi öt évben fiával törődtek, mert biztos benne, hogy minden tőlük telhetőt megtettek.

A kilencszeres bajnok, 187-szeres válogatott hokis keddről szerdára virradó éjjel, éjfél előtt néhány perccel hunyt el szívinfarktusban.

Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter nyilvános és nyílt konferencia összehívását kezdeményezte csütörtökön, mert aggályosnak tartja, hogy ifj. Ocskay Gábor jégkorongozó halála után felerősödtek a sport és a sportorvoslás körüli negatív hangok.

Az ÖM közleményben jelzi, hogy a tárca vezetője levélben fordult a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének vezetőjéhez, dr. Tóth Miklós egyetemi tanárhoz, hogy rövid időn belül hívjon össze nyilvános és nyílt konferenciát a témával kapcsolatban felmerülő összes lehetséges kérdésben. Ennek megrendezéséhez az Önkormányzati Minisztérium anyagilag is hozzájárul.

A sporttragédiák megerősítik a minisztériumot abban a törekvésében, hogy igenis szükség van a korszerű sportegészségügyi központra és sportorvosi hálózatra. "Messzemenőkig partnerek vagyunk minden olyan kezdeményezésben, támogatunk minden olyan átfogó és egyedi vizsgálatot, amely minél előbb, a legkorrektebb módon tisztázza a sportolók tragédiájához vezető okokat" - hangsúlyozta Gyenesei István.

Ugyanakkor kiemelte, hogy miközben minden egyes sportoló elvesztése figyelmeztetés valamennyiünknek, nem szabad, hogy a haláleseteknek az legyen az üzenete, hogy a sport "életveszélyes üzem". "Egyetlen talentum sem veszhet el a magyar sport számára túlzott, megalapozatlan aggodalom miatt" - emelte ki a miniszter.