Vágólapra másolva!
Negyedik csoportmeccsén második vereségét szenvedte el a magyar nőikézilabda-válogatott a kínai világbajnokságon. Mátéfi Eszter csapata a második félidő közepéig tartotta a lépést az olimpiai bajnok norvégokkal, a hajrá azonban magyar szempontból nagyon rosszul alakult. A továbbjutást a csütörtöki utolsó fordulóban harcolhatják ki Zácsikék a szerdán Chilét legyőző japánokkal szemben.

nőikézilabda-világbajnokság, C csoport, 4. forduló:
Norvégia - Magyarország 25-19 (11-11)
gól:
Riegelhuth 6/3, Löke 5, Alstad 2/2, Nöstvold 2, Breivang 2, Frafjord 2, Edin 2, Herrem 2, Johansen 1, Lunde-Borgersen 1, illetve Vérten 3, Bulath 3, Zácsik 2, Szucsánszki 2/1, Kovacsics 2, Tóth K. 2, Juhász 2, Tomori 2, Bódi 1

A magyar válogatott két győzelem (Tunézia, Chile) után hétfőn kikapott Romániától, így a hatos csoport harmadik, még éppen továbbjutást érő helyén várhatta százszázalékos norvégokat. A továbbjutás mellett a visszavágás is motiválhatja a magyar csapatot, amely októberben, a dániai Világkupán 33-13-as vereséget szenvedett szerdai ellenfelétől.

A norvégok a magyar együtteshez hasonlóan átalakított kerettel vágtak neki a vb-nek, 15 év után távozott Marit Breivik szövetségi kapitány, helyét Thorir Hergeirsson vette át. A játékosok közül Gro Hammerseng és Katja Nyberg sem utazott el Kínába.

Az első félidőben végig jól tartotta magát a magyar válogatott. A félidő közepéig a norvégok vezettek, de sosem tudtak meglépni három góllal, miközben Mátéfi Eszter együttese elsősorban átlövésekből volt eredményes. A kapuban Herr Orsolya, a mezőnyben Tomori villogott, az ő második góljával vette vissza a vezetést a csapat 6-5-nél. Folytatódott a szoros játék, Herr többször is bravúros védésekkel tartotta a lelket társaiban. A félidő utolsó harmadában mindkét szövetségi kapitány időt kért, s kicsit kapkodó játék után, Juhász utolsó másodpercekben szerzett góljával döntetlenre végződött a szakasz.

A folytatásban tíz percig még állta a sarat a magyar válogatott, sőt vezetett is 17-15-re. Ekkor azonban egy borzalmas sorozat következett: míg magyar részről csak Bulath talált be, a norvégok a fantasztikus napot kifogó Löke vezérletével tíz gólt is szereztek. A végén már csak a szépítésre futotta, Kovacsics lőtte a meccs utolsó gólját egy labdaszerzés után.

A vereséggel a válogatottnak továbbra is négy, míg a Chilét legyőző japánoknak már három pontja van. Az utolsó fordulóban Magyarország éppen Japánnal játszik, csütörtökön 14.15 órakor. Amennyiben a két győzelemmel és két vereséggel álló magyarok pontot szereznek, bekerülnek a középdöntőbe, azaz a 12 közé.

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány szerint nem jár tévúton csapata, ugyanakkor figyelmeztet, többet nem fordulhat elő vészes gólszegénység: "Azt hiszem, nincs szégyenkeznivalónk. A szeptemberi Világkupán 20 góllal kaptunk ki, most hattal. A lányok mindent megtettek, szívüket, lelküket a pályára téve hajtották végig a meccset. A jövőben azért kell tovább dolgoznunk, hogy az utolsó negyedórában bennünket elérő vészes gólszegénység többet ne forduljon elő. A meccsnek volt egy olyan szakasza, amikor az ellenfél beállósát nem igazán tudtuk megtartani, sok gólt kaptunk onnan. Csütörtökön élet-halál összecsapás következik Japán ellen, ahol a továbbjutás a cél. Természetesen egy edző csak akkor lehet elégedett, ha nyer a csapata, de ahonnan mi indultunk, s ahol most tartunk, arra nem lehet azt mondani, hogy tévúton járnánk."

"Az első félidőben Herr Orsolya nagyszerűen indított, amikor húzódást éreztem a lábamban. Azonnal leszorítottuk, most, ahogy lazítottunk rajta, eléggé kellemetlen érzés. Nagyon peches dolog ez, ráadásul most a másik lábam fáj, nem az, amelyik korábban. Az indításnál nagyon gyorsan akartam futni, ezt nem bírta el a lábam" - jelentette sérüléséről Vérten Orsolya.

Bulath Anita azt ígérte, csütörtökön nekimennek Japánnak: "Az egész csapat nyerni szeretett volna, a végére talán elfáradtunk. A meccs utolsó szakaszában hiányzott az a pluszteljesítmény, amellyel még szorosabbá lehetett volna tenni a találkozót. A hatgólos vereség semmiképpen sem szégyellnivaló, hiszen a norvégok a női kézilabda királynői, korábban mindent megnyertek már. Remélem, az otthoniaknak tetszett a játékunk, csütörtökön pedig nekimegyünk Japánnak, mert nyernünk kell. A végjátékban picit kapkodtunk, mindenki gólt akart lőni. Fejlődésünk jele azonban látszik, elég csak, ha a szeptemberi Vk-vereségre gondolunk."

A bravúrok sorát bemutató Herr Orsolya szerint az ilyen meccsek szolgálják a fejlődést: "Jó érzés volt védeni, az első 45 percben remekül játszottunk. Okosan lassítottuk az ellenfél támadásait, a védőfalunk keményen ütközött, az ilyen meccsek szolgálják további fejlődésünket. Tudjuk, hogy a japánok ellen csütörtökön mindenképpen nyernünk kell, és a középdöntőben szeretnénk folytatni."

A csoport állása

1.Románia4400158-928
2.Norvégia4400139-788
3.MAGYARORSZÁG4202125-954
4.Japán4112116-1213
5.Tunézia4013103-1391
6.Chile400465-1810