Vágólapra másolva!
Sohasem fordult még elő a kézilabdasportban, hogy egy válogatott egymás után begyűjtse a három legnagyobb trófeát. Franciaország a 2008-as olimpiai és a 2009-es világbajnoki aranyérem után az idei kontinensviadalnak is toronymagas esélyese, első lépésként kedden este 20.15-től a magyar férfikézilabda-válogatott lesz az ellenfél.

Pincési László helyszíni jelentése Bécsújhelyről

Már a sorsoláskor tudni lehetett, hogy a lehető legnehezebb csoportba került a magyar férfikézilabda-válogatott, hiszen Csehország és Spanyolország mellett az olimpiai és világbajnok Franciaország került a Wiener Neustadt-i négyesbe. Az az együttes, amely Grand Slamre készül: kézilabdában még sohasem fordult elő korábban, hogy egy válogatott zsinórban olimpiát, vébét és Eb-t nyerjen.

A magyar együttes hétfőn érkezett meg Badenbe, ahol a kijelölt szállodával már az Interwetten-kupa alatt megismerkedett. A keddi tréning ugyan elmaradt, de nem mondhatni, hogy a csapat ne készülne a nyitányra. Csoknyai István kapitány alapcélként a csoportból való továbbjutást tűzte ki, hozzátéve, ha lehet, akkor a franciáktól és a spanyoloktól is pontot, pontokat kell rabolni.

Az ellenfél magabiztos, nemcsak azért, mert a tavalyi világbajnok csapatból 15-en is eljöttek az Európa-bajnokságra, hanem azért is, mert a világ egyik legjobb beállósa, Bertrand Gille is ott van a keretben. Más kérdés, hogy a Hamburgban légióskodó csillag még mindig nem százszázalékos, fájlalja a lábát, s lehet, az első meccsen még nem lép pályára.

"Nagyszerű érzés, amikor uraljuk a pályát, az ellenfelek szeméből pedig csak a félelmet lehet kiolvasni. Ezt éreztük a legutóbbi két világversenyen. S ha képesek leszünk olyan legendás csapattá nemesülni, mint korábban a jugoszláv, a román, vagy a közelmúltban az orosz vagy a svéd együttes, az kiváló referencia lesz azoknak a fiataloknak, akik ezt a sportágat szeretnék választani" - nyilatkozta az Europa 1-nek Claude Onesta szövetségi kapitány.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A felek korábban 33 mérkőzést vívtak egymással, 16 magyar siker és 2 döntetlen mellett 15 francia győzelem született, azaz egy esetleges diadallal az örökmérleg tekintetében Karabaticék utolérnék a magyarokat.

A két csapat legutóbbi, egymás elleni mérkőzései:
2009. január 22., vb-csoportkör, 5. forduló:
Franciaország - Magyarország 27-22 (13-8)
gól: Fernandez 5, Karabatic 5, Narcisse 5, Abalo 4, Guigou 3/2, Gille 2, Sorhaindo 2, Dinart 1, illetve Gál 5, Ilyés 4, Nagy 4, Törő 3, Eklemovics 2, Iváncsik T. 2, Császár 2

2008. január 24., Eb-középdöntő, II. csoport, 3. forduló:
Magyarország - Franciaország 31-28 (15-11)
Trondheim, 3000 néző
v.: Abrahamsen, Kristiansen (norvég)
gól: Ilyés 9, Törő 4, Eklemovics 4, Zubai 4, Iváncsik G. 3, Iváncsik T. 3, Mocsai 1, Nagy K. 1, Nagy L. 1, Herbert 1, illetve Guilbert 6/1, Paty 5, Ostertag 4, Narcisse 3, Kempe 3, Abalo 3/2, Karabatic 2/2, Fernandez 1, Girault 1
hetes: 0/0, illetve 8/5
kiállítás: 10, illetve 6 perc