Vágólapra másolva!
Pénteken bemutatkozik a svédországi világbajnokságon a magyar férfikézilabda-válogatott, amely Norrköpingben Izland ellen lép pályára 17 órai kezdettel. A statisztika mellettünk szól: vébéken jobb az egymás elleni mérlegünk, Izland ráadásul európai ellenféllel szemben még sohasem nyert nyitómeccset.

Furcsa statisztikával rukkolt elő a Visir.is portál, amely külön oldalt szentel a svédországi férfikézilabda-világbajnokságnak. Ha hinni lehet a statisztikáknak, akkor az ország vb-történetében eddig nyolcszor fordult elő, hogy a válogatott európai csapat ellen játssza nyitómérkőzését, de nyernie még sohasem sikerült. Hét vereség mellett a 2005-ös, tunéziai kezdésre lehet a legbüszkébb, amikor 34-34-et játszott Csehországgal.

A két válogatott korábban hétszer találkozott világbajnokságon, öt magyar győzelem mellett két izlandi siker született, 1993-ban és 1995-ben. Az utolsó két magyar vb-siker alkalmával is egy-egy gól döntött: 1986-ban, Svájcban 21-20, 1997-ben, Kumamotóban 26-25 lett a javunkra. Mocsai Lajosnak tehát már van sikere a szigetországiak ellen: 25 éve ő volt a magyarok kapitánya.

Az izlandi keret nagy része a Bundesligában edződik, legjobbjuknak a két Löwen-játékos, a veterán Ólafur Stefánsson, illetve Gudjón Sigurdsson számít, előbbi 301 válogatott meccsen már 1443 gólnál jár, utóbbi mérlege 234 mérkőzésen 1123 találat.

Sigurdsson számára sokáig kérdéses volt, ott lehet-e a világbajnokságon, de úgy nyilatkozott, térdsérülése már a múlté. "Amikor a kórházban még csövek álltak ki a térdemből, azt mondtam a feleségemnek, ha fájdalomcsillapítókkal kell játszanom, akkor is ott leszek a pályán. Eldöntöttem, nem beszélek a térdemről, nem beszélek fájdalomról, nehogy sajnáltassam magam."

A magyar válogatott Izland elleni örökmérlege:
21 győzelem, 2 döntetlen, 13 vereség

A két válogatott utolsó egymás elleni mérkőzése:
2008.01.23., Európa-bajnokság, Trondheim: Magyarország - Izland 28-36 (16-16)

Az izlandi válogatott 17 fős vb-kerete:
Kapusok: Björgvinn Gustavsson (Kadetten Schaffhausen), Hreidar Gudmundsson (Emsdetten)
Mezőnyjátékosok: Alexander Petersson (Berlin), Arnor Atlason (Köbenhavn), Aron Palmarsson (Kiel), Asgeir Hallgrímsson (Hannover), Gudjon Valur Sigurdsson (Löwen), Ingimundur Ingimundarsaon (Aalborg), Kari Kraistijan Kristjansson (Wetzlar), Oddur Greatarsson (Akureyri), Olafur Stefansson (Löwen), Robert Gunnarsson (Löwen), Sigubergur Sveinsson (Dormagen), Snorri Steinn Gudjonsson (Köbenhavn), Sverre Jakobsson (Grosswallstadt), Thorir Olafsson (Hannover), Vignis Svavarsson (Hannover).
Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson


A pénteki program, A csoport:
18.00: Franciaország - Tunézia
18.15: Németország - Egyiptom
20.15: Spanyolország - Bahrein

B csoport:
17.00: Magyarország - Izland (tv: Sport1)
19.10: Norvégia - Japán
21.30: Ausztria - Brazília

C csoport:
18.00: Horvátország - Románia
20.15: Dánia - Ausztrália
20.45: Szerbia - Algéria

D csoport:
18.15: Dél-Korea - Argentína
20.15: Lengyelország - Szlovákia (tv: Sport1)