Vágólapra másolva!
Egyből kijut a londoni olimpia selejtezőtornájára a férfikézi-válogatott, amennyiben pénteken Lengyelország legyőzésével megszerzi a vb hetedik helyét. Vereség esetén négy közé kell majd kerülnie a 2012-es szerbiai Eb-n, vagy drukkolnia kell, hogy a vb 2-7. helyezettjeinek egyike legyen Európa-bajnok.

Mivel a mostani férfikézi-vébén az európai csapatok szerepeltek a legjobban, a 2012-es szerbiai Eb-ről a földrész további két válogatottja szerezhet részvételi jogot az olimpiai selejtezőtornára. A leendő Európa-bajnok, és a már biztosan európai világbajnok automatikusan indul az olimpián.

Ha Mocsai Lajos csapata pénteken elveri Lengyelországot, az olimpiai selejtező egyes csoportjába kerül, ahol a vb-ezüstérmessel, az Eb-n legjobban szereplő, még kvótát nem szerzett csapattal, valamint az Afrika-bajnokság másodikjával mérheti össze erejét.

Amennyiben a válogatott veszít pénteken, bravúrra, vagy szerencsére lesz szüksége a selejtezőtornához.

A bravúr azt jelenti, hogy az Európa-bajnokságon a legjobb négy közé kell kerülnie, mivel az Eb-győztes és a már biztosan európai világbajnok automatikusan olimpiai kvótát kap. Ez a helyzet akkor sem változik, ha ugyanaz a csapat nyeri a vébét és az Eb-t, mivel ekkor az Eb-ezüstérmesre száll a londoni indulási jog. Ez a forgatókönyv ugyancsak az egyes selejtezőcsoporthoz vezet.

Akkor sincs veszve minden, ha Fazekasék kikapnak pénteken Lengyelországtól, és Szerbiában sem jutnak a négy közé. Ekkor azonban már drukkolni kell, hogy az Eb-t a mostani vébé 2-7. helyezettjeinek egyike nyerje, mert így a vb nyolcadikja mehet a selejtezőtornára. Ebben az esetben a második és harmadik kvalifikációs csoportba is kerülhetnek a magyarok, attól függően, hogy melyik vb-csapattól öröklik az indulási jogot.

Az olimpiai selejtezőtornát 2012 áprilisában rendezik, három négycsapatos csoporttal. Minden csoport első két helyezettje jut ki a londoni olimpiára.

Az olimpiai selejtezőtornák csoportbeosztása

1. csoport:
- a vb ezüstérmese
- a vb hetedikje
- az Eb-n legjobban szereplő, olimpiai kvalifikációt vagy selejtezős részvételi jogot még nem szerzett csapat
- az Afrika-bajnokság ezüstérmese

2. csoport:
- a vb bronzérmese
- a vb hatodikja
- a Pán-Amerikai Játékok ezüstérmese
- az Eb-n második legjobban szereplő, olimpiai kvalifikációt vagy selejtezős részvételi jogot még nem szerzett csapat

3. csoport:
- a vb negyedikje
- a vb ötödikje
- az ázsiai olimpiai selejtező második helyezettje
- a Pán-Amerikai Játékok bronzérmese

Amennyiben az Eb-t a vb 2-7. helyezettjeinek egyike nyeri, a selejtezőn a vb nyolcadikja vehet részt.