Vágólapra másolva!
Második csoportmeccsén kazahsztánnal találkozott a magyar férfivízilabda-válogatott a sanghaji vizes vébén. Kemény Dénes csapata a jó védekezésre helyezte a hangsúlyt, sikerrel: 16-5-re győzött, és csak az utolsó másodpercekben kapott góllal hibázta el a kitűzött célt, a negyedenkénti egy kapott gólt.

Világbajnokság, Sanghaj, A csoport, 2. forduló:
Magyarország - Kazahsztán 16-5 (4-1, 4-0, 3-2, 5-2)
gól:
Biros (3), Kiss G., Madaras (3), Varga Dénes (3), Hosnyánszky (3), Szívós, Hárai, Varga Dániel, illetve Gubarjov, Zsiljajev (2), Akszenov, Rudaj

Montenegró ellen hátrányból fordítva győzött a magyar válogatott az első meccsén, míg a kazahok 18-5-re kikaptak Spanyolországtól. Kemény Dénes csapata a második találkozóra a jó védekezést tűzte ki célul, melyet sikerült is megvalósítania, bár a megcélzott négy kapott gólból öt lett végül.

A találkozó első felében mindössze egyetlen gólt kapott Nagy Viktor kapus, miközben elöl fórból, akcióból és ötösből is szórta a gólokat a csapat.

Szünet után Szécsi úszott a kapuba, jól is védett, ám a mérkőzés fokozatosan leült. Egy-egy remek villanás mégis szórakoztatóvá varázsolta az összecsapást, ilyen volt Varga Dénes saját térfélről szerzett találata, amely után ő kért elnézést a kazah kapustól, valamint Biros Péter ziccerben szerzett félfordulatos gólja.

Pénteken 11 órától azzal a Spanyolországgal játszik a csapat, amely a magyar-kazah előtt két góllal kikapott Montenegrótól.

Első negyed:

Időhiány miatt nem játszanak himnuszokat a meccs előtt. Az első ráúszásnál Varga Dénes hozza el a labdát, majd kisvártatva ötméterest dob Biros, de rosszul. A Montenegró elleni meccs legjobbja rögtön a második akció végén javít, 1-0. Nagy Viktornak is kellett néhány nagyot védenie, Ukumanov ziccerénél ez még sikerült, Gubarjov bal alsóba tartó akciógóljánál már nem. Kiss Gergely azonnal válaszol, remek ritmusban húzza be jobbról a hosszú alsóba a labdát. Aztán Madaras Norbert olyan erővel bikáz a bal felsőbe, hogy a komplett mezőny csak nézi a labdát, a kahaz kapus a kezét sem emeli fel. A következő magyar akciónál Biros szinte beúszhat a kapuba, ám a kissé elhamarkodott lövését védi Kokorin. Nem úgy a második magyar büntetőt, melyet Varga Dénes vág be magabiztosan.

Időt kért a kazah tréner, Orazalinov, ám csapata fórból sem talált be, sőt kapura sem lőtt végül, ám a másik oldalon is elkapkodott egy kontrát Varga Zsolt. Az első nyolc percben sikerült tartani a tervet, csak egy gólt kapott a csapat.

Második negyed:

Ismét a magyar csapat hozza el a labdát, a kazah kiállítást röpke öt másodperc után kihasználja Madaras, aki könnyedén a rövid felsőbe bombáz. Aztán Hosnyánszky is letette a névjegyét, balról, éles szögből bombázott a hálóba, 6-1. Az első meccsükön a spanyoloktól 18-5-re kikapó kazahok újabb emberelőnyt hagytak kihasználatlanul, de Kiss Gergely is elkapkodta a magyar előnyt. Lassan öt perce nincs gól, a hangulat kissé edzőmeccs-jellegű, Kemény Dénes csapata fórt kap, az edző időt kér. Hosnyánszky pedig simán a léc alá lő, miután kényszerítőzik Kiss Gergellyel. A kazah ellencsapás feledhetőre sikerül, Szívós Márton viszont megszerzi első gólját a vébén.

Forrás: MTI/EPA/Hou Hvi Jang

Nagy Viktor figyelme bőven lankadhatott volna az előző percekben, de nem így történt: reflexből védett egy, kapufa közelébe tartó lövést. Zárásképp Kiss Gergely próbálkozott lövéssel, az eredmény nem változott.

Harmadik negyed:

Szokásos koreográfia: a ráúszás végén a magyaroké a labda, emberelőnyhöz jut a támadó csapat, de a különben alaposan kijátszott figura végén nem lesz gól. Fordulás után Szécsi Zoltán állt a kapuba, egy jó védéssel mutatkozott be, de hátrányban már tehetetlen volt. A célul kitűzött négyből eddig kettőt kapott a magyar csapat, ám Hárai centerből azonnal visszaállította a hétgólos különbséget. Egy percre rá Varga Dénes kissé balról zúz a bal felsőbe, 10-2. Zsiljajev aztán ikszre állította a játékrészt, már másodszor mattolta a magyar kaput.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Hárai centerből is betalált

Hosnyánszky kihasznál egy fórt, kissé mintha dühből, az ellentámadás pedig a magyar védők gyűrűjében elhal. Vége a negyednek.

Negyedik negyed:

Kazah sikerélmény a játékrész kezdetén, az ázsiai együttes elhozza a labdát. Az első akciónak azonban hamar véget vet egy támadófault, majd nincs gól egy darabig a többi támadás végén sem. Varga Dénes egy labdaszerzés után a saját térfeléről zúdított a kazah kapuba, a vébé eddigi talán legszebb találatát érte el. Az ellenfél rögtön válaszol egy kapufás góllal, aztán Varga Dániel bikáz a kapus feje fölött a hálóba. Következik egy-egy előny, az egyik végén a magyar kapufáról kifelé pattan a labda, aztán Kiss-Hosnyánszky-Madaras figura végén a hálóban köt ki. Tízgólos a különbség, 14-4. Két kazah fór kimarad, közben magyar gól sincs, a hajrá előtt leül a meccs, de Biros felrázza kicsit egy balról a hozzú oldalba küldött góllal. Fél perccel később Hárai szökteti Birost, aki gyönyörűen a hosszúba csavar, amire a kazahok centergóllal felelnek. A végeredmény 16-5, következhet a spanyolok elleni rangadó a csoportelsőségért.

Csütörtöki eredmények, A csoport:
Montenegró - Spanyolország 9-7 (3-1, 2-1, 1-2, 3-3)

Az A csoport állása:
1. Magyarország 4 pont
2. Spanyolország 2 (25-14)
3. Montenegró 2 (19-18)
4. Kazahsztán 0

B csoport:
Szerbia - Románia 12-5 (3-1, 3-1, 3-1, 3-2)
Ausztrália - Kína 12-7 (1-2, 1-2, 3-2, 7-1)

C csoport:
Horvátország - Kanada 11-4 (3-1, 3-3, 3-0, 2-0)
Japán - Brazília 13-11 (2-4, 4-2, 3-1, 4-4)

D csoport:
Németország - Dél-afrikai Köztársaság 16-8 (3-2, 4-2, 4-1, 5-3)
Olaszország - Egyesült Államok 8-5 (2-1, 2-1, 3-1, 1-2)