Vágólapra másolva!

Etnikai zaklatás címén büntettek romániai magyar hokisokat

"Etnikai zaklatás" miatt bírságolt meg szerdán a román Országos Diszkriminációellenes Tanács három romániai magyar ifjúsági válogatott jégkorongozót, akik tavaly decemberben egyik román társukat bántalmazták az öltözőben.

A három magyar fiatal, valamint román társuk az U16-os román jégkorong válogatott tagjai. Tavaly decemberben szóváltás történt köztük egy edzésen, majd az öltözőben a magyar fiatalok törülközőkkel támadtak a román csapattársukra, miközben állítólag Romániát is szidták. A konfliktus már tavaly sajtónyilvánosságot kapott, miután kiderült, hogy a bántalmazott fiú apja feljelentést tett a román jégkorong-szövetségnél. A román média etnikai konfliktusként kezelte az ügyet.

A Román Olimpiai Bizottság eljárást indított, és meghatározatlan időre felfüggesztette a válogatottból a három sportolót. Időközben a diszkriminációellenes tanács is hivatalból eljárást indított, amely most zárult le.

Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke az MTI-nek szerdán elmondta: fejenként 200 lejre (13 600 forint) bírságolták meg a három magyar fiatalt, akik esetében a legenyhébb szankciót alkalmazták tekintettel arra, hogy kiskorúakról van szó - magyarázta Asztalos.

"Igaz, hogy a román gyerek is provokálta a magyar csapattársait, akiket 'bozgornak' (a magyarokra használt román gúnynév, jelentése hazátlan) nevezett, de akkor sem fogadható el a magyar fiatalok reakciója" - mondta a tanács elnöke.

Asztalos szerint a jégkorongszövetség is felelős a történtek miatt, hiszen nem tett semmit azért, hogy megelőzze ezt a konfliktust, és utólag sem lépett, hogy feldolgozza azt. Emiatt a tanács 2 ezer lejre (136 ezer forintra) bírságolta a szakszövetséget. Asztalos azzal sem ért egyet, hogy a román szövetség - amelynek Tánczos Barna az elnöke - éppen december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén tartott edzést. A tanács elnöke kételyeit fejezte ki, hogy március 15-én, a magyarság nemzeti ünnepe alkalmából is edzettek volna.

Romániában a jégkorongot többnyire székelyföldi magyarok űzik, ezért a különböző korosztályú román válogatottak tagjainak többsége magyar nemzetiségű. A hoki időnként román-magyar etnikai konfliktusként értelmezve kerül a román sajtó figyelmébe.

Legutóbb az keltett hatalmas felháborodást a román nyelvű médiában, hogy a Csíkszeredában szintén tavaly decemberben megrendezett Románia-Magyarország barátságos hoki mérkőzés előtt a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai elénekelték a magyar himnuszt a magyar válogatott tagjaival együtt.