Vágólapra másolva!
A magyar szövetség elnöksége a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki célul a nőikézilabda-válogatott elé a pénteken kezdődő világbajnokságon. A kerethirdetés egyelőre elmaradt, mivel az egyik kulcsjátékos, Zácsik Szandra nincs százszázalékos állapotban.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke elmondta, hogy a válogatott azzal a céllal utazik Szerbiába, hogy megőrizze renoméját, amelyet a tavalyi Eb-bronzéremmel vívott ki, és változatlanul az élmezőnyhöz tartozzon.

Ha megnyeri a vb-t a csapat, akkor 15 millió forint prémiumban részesül, az ezüstérem 13, a bronzérem 12, a negyedik hely 10, az ötödik 8, a hatodik 7, a hetedik 6, a nyolcadik hely pedig 5 millió forintot ér.

"Rövid, ám annál tartalmasabb vb-felkészülésünk utolsó napjaiban vagyunk, és több, nem várt nehézség nehezíti a munkánkat, gondolok itt a többi között Görbicz Anita bokasérülésére vagy éppen Zácsik Szandra betegségére" - hangsúlyozta Hajdu János szövetségi kapitány. "A Provident Kupa október végén jó alkalom volt arra, hogy meccskörülmények között is gyakoroljunk, az elmúlt héten Balmazújvárosban felmértük a kerettagok állapotát, illetve a taktikai és a stratégiai munkára koncentráltunk. Az utazó keret kijelölésénél sajnos a játékosok egészségi állapota is döntő tényező, de minden bizonnyal 18 játékossal utazunk. Ami a csoportmérkőzéseket illeti, mindenkitől azt hallom, hogy a románok és a németek elleni utolsó két találkozóra kell igazán formába lendülnünk, de egyelőre mi a csehek elleni szombati nyitányt tartjuk a legfontosabbnak, hiszen egy világversenyen az első mérkőzés mindig nehéz, ellenfelünk pedig kulturált, iskolázott kézilabdát játszik. Így egyelőre Csehország ellen szeretnénk nyerni, aztán szépen sorban jöhet a többi találkozó."

Hajdu János kapitány Forrás: MTI/Kovács Anikó

Hangsúlyozta: a vb-n a hatodik mérkőzés, azaz a nyolcaddöntő lesz a legfontosabb, ott dől el, hogy sikerül-e teljesíteni az elnökség célkitűzését. A kapitány itt szeretné elkerülni a norvégokat, mindenki más jöhet.

A csapatkapitány Görbicz arról beszélt, hogy az utóbbi két vb-t kihagyta (2009-ben sérült volt, a 2011-es viadalra pedig nem jutott ki a csapat), így megint nagy lelkesedéssel várja a tornát.

"A tavalyi Eb-bronz után duplán is szeretnénk bizonyítani, és igazolni, hogy valóban a legjobbak közé tartozunk. A bokasérülésem szerencsére rendbejött, nagyon várom a szombati nyitómeccset" - mondta a válogatott csapatkapitánya.

Görbicz Anita Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Sajnos az őszi szezon nem úgy sikerült a Fradival, ahogy azt szerettük volna, így természetesen Szerbiában azon leszek, hogy a válogatottal sikeresek legyünk. Tavaly megéreztük, milyen érzés a dobogóra állni, szinte az egész válogatott először élhette át ezt a nem mindennapi élményt, idén újra ott akarunk lenni a belgrádi végjátékban" - nyilatkozta Tomori Zsuzsanna.

Hétfő délutántól a csapat Szegeden és Algyőn készül, szerdán a helyi junior fiúk elleni tesztmeccs vár rá. A válogatott pénteken utazik Újvidékre, és másnap kezd a vb-n. Először Csehország, december 9-én Tunézia, 10-én Ausztrália, 12-én Románia, 13-án pedig Németország lesz az ellenfél. A csoportból a legjobb négy jut a nyolcaddöntőbe.

Vetési Iván jelezte, hogy az újvidéki csoportba a magyar szurkolók vásárolták a legtöbb jegyet, így várhatóan magyar fölény lesz a lelátón. A románok és németek elleni csoportrangadókra pedig valószínűleg több ezer magyar néző előtt kerül sor.