Vágólapra másolva!
Bár a világbajnokkal egy csoportba, a címvédő házigazdával pedig egy ágra került a magyar férfikézilabda-válogatott a dániai Európa-bajnokságon, kis szerencsével akár minden idők legjobb Eb-szereplése sem lenne elérhetetlen. Nagy László hiánya azonban döntő lehet. A csoportból való kieséssel saját dolgunkat nehezítenénk meg a riói olimpia felé vezető úton.

A férfikézilabda-Eb menetrendje

Bár Mocsai Lajos, a férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya csütörtökön azt mondta, nem mentegetőzni akar, mégis inkább a kedvezőtlen körülményekről, a kevés felkészülési időről és a sportfinanszírozási rendszerből fakadó eredménykényszerről beszélt a vasárnap rajtoló Európa-bajnokság előtt. Ezt akár úgy is értelmezhetjük, hogy ha rosszul szerepelünk, akkor ezúttal sajnos csak ennyi volt a csapatban, ha meg jól, akkor elmondhatjuk magunkról, hogy erőn felül teljesítettünk.

Mocsai Lajos Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar válogatott úgy vág neki az eseménynek, hogy két kulcsemberére, Nagy Lászlóra és Harsányi Gergelyre nem számíthat, többen kisebb sérüléssel bajlódnak, és a kapitány szerint halálcsoportban vagyunk. Mégis, ebből a sorsolásból akár minden idők legjobb Európa-bajnoki szereplése is lehet, még úgy is, ha elfogadjuk, hogy a körülmények nem kedveznek.

A magyar válogatott eddigi Eb-eredményei

1994, Portugália: 7.
1996, Spanyolország: 10.
1998, Olaszország: 6.
2000, Horvátország: nem jutott ki
2002, Svédország: nem jutott ki
2004, Szlovénia: 9.
2006, Svájc: 13.
2008, Norvégia: 8.
2010, Ausztria: 10.
2012, Szerbia: 8.

Halálcsoport. Vagy mégsem?

A csoportban Spanyolország messze a legerősebb ellenfél, de a világbajnok bajszát többször is megcibáltuk már - a 2008-as Eb-nyitányon is legyőztük -, és miután hagyományosan jól kezdjük a világversenyeket, miért ne boríthatnánk a papírformát azonnal az első mérkőzésen?

Norvégiának még nincsen kész csapata (Dániától 34-22-re, Katartól 34-27-re kikapott a múlt héten), Robert Hedin szövetségi kapitány nem véletlenül nyilatkozta, hogy fiatal csapatának még sokat kell tanulnia.

Hedin elmondta, hogy az elmúlt években megújították a norvég kézilabda férfi szakágát, ennek eredményeként néhány fiatal tehetség is kopogtat a válogatott ajtaján - így lehet a keret tagja például a mindössze 18 éves Sander Sagosen is -, de kimagasló sikert még nem lehet elvárni. A bő keret kéthavonta néhány napot együtt készül, 80-100 játékost figyelnek, akik közül bárki bekerülhet a válogatottba, ez a program néhány év alatt robbanásszerű fejlődést indíthat el.

Most azonban még Magyarország az esélyes, és Izland ellen sem szabad feltartott kézzel csatába menni, hiszen a 2010-es Eb-harmadik kapitánya, Aron Kristjansson olyan sztárokra nem számíthat, mint Ólafur Gústafsson, Ingimundur Ingimundarson és Alexander Petersson.

Továbbjutás esetén jönne három ellenfél az A csoportból, ahol Csehország, Macedónia és Ausztria verhető, Dánia ellen pedig már a vereség is beleférne. Miután a címvédő dánok két éve hat ponttal elődöntőt játszhattak, nem mondhatni, hogy megoldhatatlan lenne a feladat.

Nagy hiánya döntő lehet

Ám Nagy László hiánya neuralgikus pont: a kétméteres jobbátlövőt nem véletlenül tartják a világ egyik legjobb játékosának, a szerepe kulcsfontosságú. A védekezés oszlopa, jelenléte még a legrutinosabb átlövőket is elbizonytalanítja, képes blokkolásra, labdaszerzésre, gyors indulásra. Játékintelligenciája és képessége révén kiváló irányító, és az egész magyar mezőnyben ő az egyetlen, aki képes klasszikus átlövésre, így támadásban is nélkülözhetetlen.

Nélküle bizony a csoportbeli búcsú lehetősége is fennáll, amiről Zubai Szabolcs nyilatkozott a SzegedMa portálnak: "Ebből a csoportból második helyen is továbbjuthatunk, de akár ki is eshetünk az utolsó helyen, mert három egygólos győzelem, vagy három egygólos vereség egyaránt benne van a pakliban. Nagyon kiélezett csoportmeccsek lesznek, ahol a pillanatnyi forma dönt, az, hogy mennyire tudunk stabilak lenni, és mennyire tudunk koncentráltan játszani" - vélekedett a szegedi beállós.

Naggyal kapcsolatban Mocsai Lajos is kellemetlen helyzetbe került. Ugyan elmondta, hogy szerencsésebb lett volna, ha az átlövőt nem játszatja a klubja a decemberi bajnokikon, inkább kikúrálják a sérülését - de apaként mégsem keménykedhetett a Veszprémmel, hiszen fiát, Tamást éppen most szerződtette a klub.

Ilyés Ferenc, a válogatott csapatkapitánya Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Nem szeretnénk foglalkozni Nagy László távollétével, csapatként eldöntöttük, hogy csak magunkra koncentrálunk, hiszen akik utaznak, azoknak kell megfelelniük az eredménykényszernek" - mondta az Origónak Ilyés Ferenc csapatkapitány. "A mesternek új taktikával kellett előállnia, változott a védekezési felállás és a támadótaktika. Olyan embereknek kell most előre lépniük, akik eddig kevesebb szerephez jutottak, és Nagy Laci posztján eddig kevesebbet játszottak" - magyarázta.

Ilyés szerint az 1-8. hely reális célkitűzés a szövetségtől. "Három elég erős ellenfelünk van, közülük kiemelkedik a világbajnok spanyol válogatott, nagyon remélem, hogy az első meccsen sikerül meglepnünk őket, hiszen a világversenyek első fordulóiban gyakoriak a meglepetések. Izland és Norvégia ellen nehéz dolgunk lesz, nagyon jól kell játszanunk ahhoz, hogy megverjük őket. Mindenféleképpen arra számítok, hogy a csoportból továbbjutunk, aztán meglátjuk, mire leszünk képesek."

A csoportból való kiesés azért lenne probléma, mert az Európa-bajnokság első három helyezettje - ha a vb-címvédő Spanyolország dobogós, akkor a negyedik is - kijut a jövő évi katari világbajnokságra, a többi együttes pedig, kiegészülve az előselejtező öt legjobbjával és a német válogatottal, júniusban oda-visszavágós selejtezőpárharcban harcolhatja ki a részvételt. Ha az Eb alsóházában végzünk, akkor a vb-pótselejtezőn nehéz ellenfelet is kaphatunk, és a világbajnoki részvételt elbukva elbúcsúzhatnánk a riói olimpiától is.

Fiatalítsunk, vagy sem?

Éles József az Nso.hu-nak nyilatkozva azzal kavart vihart, hogy a fiatalítást hiányolta. A szövetségi kapitány kijelentette, nincs arra lehetőség és mód, hogy kísérletezzen. Már csak azért sincs, mert Mocsai Lajos korábban elismerte, hogy mindössze három-négy olyan játékos van a fiatalabb generációból, akiből nemzetközi szinten is jegyzett játékos lehet, ezért megkérte az idősebb kézilabdázókat, hogy tartsanak ki a riói olimpiáig.

A szakág utánpótlásában óriási lyukak vannak, ezt a junior válogatottnak a tavalyi, hazai vébén elért tizedik helye is bizonyította (eközben a női U19-es válogatott ezüstérmet nyert a junior Eb-n). Kovács Péter utánpótlás-kapitányra azonnal ráhúzták a vizes lepedőt, a világ egykori legjobb játékosát leváltották a posztjáról, és még a Mocsai vezette akadémia csapatedzői pozícióját is elvesztette.

Lékai Máté, az egyik légiósunk a négyből Forrás: MTI/Kovács Anikó

Mocsai Lajos azt is a nehézségek közé sorolta, hogy ezúttal tíz klubból kellett meghívni a játékosokat, a szétaprózódás pedig nem tesz jót a nemzeti csapatnak, mert így nehezebb megteremteni az egységes játékot. Azért ha ennek tényleg olyan óriási jelentősége lenne, akkor most Macedónia lehetne az Eb esélyese, hiszen a macedóna keret zömét a Vardar és a Metalurg adja.

Kétségkívül baj viszont, hogy nincsenek olyan klasszisaink, akik komoly külföldi csapatban szerepelhetnének, a keretben csupán négy légiós van. Császár Gábor a rotáció miatt nem mindig kap megfelelő játéklehetőséget a PSG-ben, a világ legerősebb bajnokságának tartott Bundesligában mindössze Putics Barna szerepel (ő is a középcsapat Gummersbachban), Nagy Kornél (Dunkerque) pedig a válogatottban a kelleténél többet ül a kispadon. Lékai Máté (RK Celje) jó formában van, róla éppen a napokban írták szlovén lapok, hogy januárban eldőlhet, hosszabbít, vagy máshová igazol.

Top 10 hiányzó

A Handball-Planet kézilabdás szakportál összeállított egy top 10-es listát az Európa-bajnokság nagy hiányzóiról. A listán Nagy László is helyet kapott, rajta kívül bekerült a legjobbak közé a dánok átlövője, Nikolaj Markussen, aki Achilles-ín-szakadást szenvedett októberben, a vállműtétjéből lábadozó svéd Kim Andersson, a kézközépcsonttörés miatt kimaradó francia Xavier Barachet és a horvátok ásza, a Szegeddel hírbe hozott Blazenko Lackovic.

Nem lesz ott az Eb-n a már említett izlandi Alexander Petersson (Rhein-Neckar Löwen) mellett az egykori Veszprém-kapus, a spanyolok világklasszisa, Sterbik Árpád, a lengyel Marcin Lijewski, a macedón Naumce Mojsovski, illetve a válogatottságot lemondó orosz szélső, Timur Dibirov sem.