Vágólapra másolva!
A brutalitás vagy a játék nyer, ez talán a legfontosabb kérdése a vasárnapi Bajnokok Ligája döntőnek, amelyet a budapesti Papp László Sportarénában a montenegrói Buducnost, illetve a címvédő Győri Audi ETO vív egymással.

A tavalyi Bajnokok Ligája-győzelem után idén megvédheti címét a Győri Audi ETO nőikézilabda-csapata, ehhez a vasárnapi döntőben a nagy rivális Buducnostot kellene legyőznie. Az ETO egy sok hibával tarkított, még csak izgalmasnak sem nevezhető mérkőzésen úgy verte 29-26-ra a dán Midtjyllandot, hogy az első percekben megszerzett három-, négy-, ötgólos előnyt végig megőrizte, és a kiválóan játszó Kovacsics Anikó és Eduarda Amorim révén megbízhatóan teljesített támadásban is.

Görbiczék címvédésre készülnek Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Minden játékos, de még Ambros Martín is azt mondta a lefújás után, mindegy ki lesz az ellenfél, a cél a győzelem. Azt persze csak titkon remélhette az együttes, hogy a Vardarral kerül szembe, az esélyek a Buducnost mellett szóltak a másik elődöntőben.

Pedig a meglepetés közel volt. A Buducnost az első félidőben úgy szerzett 11-5-ös vezetést, hogy a macedónok kapujában Szuszlina nem találkozott a labdával, Lekic pedig nagy hibaszázalékkal lőtt. A Vardar innen jött vissza, és az extázisban védő cserekapus, Leynaud bravúrjaival egyenlített a meccs végére, a hosszabbításban azonban elfogyott az erő, és Neagu biztos keze Buducnost-sikert eredményezett (22-20).

De milyen módon! Védekezés címszó alatt elképesztő, amit a montenegróiak műveltek a pályán, kisebb csoda - na jó, inkább a norvég játékvezetők óriási jóindulata -, hogy nyolc kiállítással megúszták és nem kaptak egyetlen piros lapot sem. Pedig játékvezetői tanfolyamra illő példákkal lehetett volna illusztrálni, hogy Lazovic minden megmozdulása miért két perc, és Neagu második félidei kegyetlen tarolása miért is ért volna azonnali kizárást.

Buducnost-öröm Budapesten Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A játékosok kiválasztásánál biztosan előnyt jelent a boksz- és kickboksz-tudás, mert a cséphadaró módjára ütlegelés, alkaros nyakon csapás a keresztmozgáshoz és a szélsőbefutáshoz hasonlóan alapműveletnek tűnik. Teszi a csapat mindezt felsőbb utasításra, Dragan Adzic edző ugyanis heves gesztikulálással, ugrándozással és ördögi szemforgatással úgy örül ezeknek a brutális ütéseknek, mintha nem a Buducnost kispadja mellett, hanem Vlagyimir Klicsko ringsarkában állna.

A Moraca poklában edződött csapatot a tízezer szurkoló se tudta megfélemlíteni, pedig a Papp László Sportarénában olyan füttyszót kapott, amilyenre ritkán akad példa. Nehéz elfelejteni azt a március 9-i, podgoricai mérkőzést, ahol Milena Knezevic, a hazaiak játékosa egyszerűen odalépett Görbicz Anitához, és lefejelte. Az EHF döntése nevetséges volt, a kétmeccses eltiltás ugyanis azt jelenti, hogy Knezevic éppen a döntőn, és éppen a Győr ellen térhet vissza. Elképzelhetik, mi vár rá.

Újabb jegyárusítás

"Tekintettel arra, hogy a Győri Audi ETO bekerült a Bajnokok Ligája döntőbe, a kiemelt érdeklődésre való tekintettel vasárnap a korlátozott látáshelyű jegyek is értékesítésre kerülnek. Az Aréna főbejáratánál lévő külső információs pultban 12 órától minden jegyet 5000 forinttal olcsóbban lehet megvásárolni" - áll a klub közleményében.


Hogy a Győr mire számíthat? Talán Julie és Charlotte Bonaventura jóindulatára, arra, hogy a francia játékvezetők utat mutatnak. Sokszor mondták már, hogy rossz irányba tart a női kézilabda, de ez a döntő most valóban arról (is) szólhat, hogy eldőlhet a sportág jövője.

Ha a Buducnost pankrátor stílusát nem torolja meg a bírópáros, akkor egyértelmű az út: ütni kell a győzelemért, a labdát akár ki is vehetjük a pályáról. Ha a Bonaventura nővérek képesek lesznek fegyelmet tartani, akkor játékban csak a Győr nyerhet, mert klasszisokból és kézilabdázókból áll.

Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, az eddigi tizenkét mérkőzés győri fölényt jelez, a Buducnost mindössze kétszer nyert, az ETO hatszor, és született négy döntetlen is. Ami intő lehet, hogy a montenegróiak két győzelme két kupadöntőben született, és mindkétszer ők örülhettek végül: 2006-ban a KEK, és 2012-ben a BL-fináléban is.

Az eddigi egymás elleni eredmények

2006. május 13.: Buducnost - Győri 25-25 (KEK-döntő)
2006. május 20.: Győr - Buducnost 23-26 (KEK-döntő)
2007. január 7.: Buducnost - Győr 25-31 (BL-csoportkör)
2007. február 17.: Győr - Buducnost 28-20 (BL-csoportkör)
2009. február 15.: Győr - Buducnost 31-27 (BL-középdöntő)
2009. februrár 28.: Buducnost - Győr 26-26 (BL-középdöntő)
2012. május 5.: Győr - Buducnost 29-27 (BL-döntő)
2012. május 13.: Buducnost - Győr 27-25 ((BL-döntő)
2013. február 2.: Győr - Buducnost 27-17 (BL-középdöntő)
2013. március 10.: Buducnost - Győr 21-22 (BL-középdöntő)
2014. február 1.: Győr - Buducnost 23-23 (BL-középdöntő)
2014. március 9.: Buducnost - Győr 26-26 (BL-középdöntő)


A vasárnapi program, a 3. helyért:
14.30: Vardar (macedón) - FC Midtjylland (dán)
v.: Viktorija Alpaidze, Tatjana Berezkina (oroszok)

Döntő
17.00: Győri Audi ETO - Buducnost (montenegrói)
v.: Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (franciák)