Kikerült a tüske pólósaink testéből

Benedek Tibor Budapest, 2015. július 9.
Benedek Tibor, a magyar csapat szövetségi kapitánya az 5. Vodafone Kupán játszott Magyarország - Ausztrália vízilabda-mérkőzésen Budapesten, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2015. július 9-én.
MTI Fotó: Kovács
Budapest, 2015. július 9. Benedek Tibor, a magyar csapat szövetségi kapitánya az 5. Vodafone Kupán játszott Magyarország - Ausztrália vízilabda-mérkőzésen Budapesten, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2015. július 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyarok nem tartják magukat csúcsfavoritnak a közelgő vízilabda-vb-n, ám a szövetségi kapitány és a játékosok is egyetértenek abban, hogy az ausztrálok elleni 10-8-as győzelem alapján érdemes a korábbinál optimistábban várni az eseményt.

"Az ausztrálokkal mindig nehéz meccseket játszunk, volt már, hogy kikaptunk, és előfordult, hogy csak döntetlent értünk el.

Pénteken minimálisan változtatni fogok az összeállításon, szeretném, ha a fiatalok is lehetőséget kaphatnának, és ettől függetlenül megmaradna a csütörtöki kiegyensúlyozott játék" – nyilatkozta Benedek Tibor a margitszigeti Vodafone-kupa nyitónapja után.

Benedek magyaráz az ausztrálok elleni meccsen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyarok úgy nyertek 10-8-ra, hogy a két héttel ezelőtti Világliga-helyosztón még az ausztrálok jártak sikerrel, így ott a csalódást keltő hatodik helyen végzett a magyar válogatott.

A szurkolók egyelőre nem tudják, hogy mire számíthatnak. Sima címvédésre, dobogóra, vagy csak egy 5-6. helyre?

Az első lépéseket mindenesetre megtettük. Ha valahogy reagálni kell az ausztrálok elleni vereségre, akkor egy ilyen győzelemmel kell reagálni rá" – magyarázta az Origónak a Margitszigeten Benedek Tibor.

A spanyolok magyar pólósa, Szirányi Balázs csütörtökön az Origónak azt mondta, szerinte jelenleg szerb, horvát, magyar a pólóvilág erősorrendje,

amivel tulajdonképpen a szövetségi kapitány is egyetért. "A szerbek mindig is erősek voltak, a horvátoknak pedig nagyon jót tett Buric visszahívása. Megnéztük a szerb–horvát Világliga-döntőt, és valóban nagyon kemény csata volt, ebbe a vonulatba kell bekapaszkodnunk harmadikként."

Szirányi Balázs (kék sapkában) szerint a harmadik legjobb a magyar válogatott Forrás: MTI/Kovács Tamás

Továbbra is úgy tartják, hogy az erő inkább a délszláv riválisokkal van, a magyarok pedig úgy veszik fel a versenyt a világgal, hogy más téren jobbak az ellenfeleknél. "A magyarok mindig erősek voltak, de soha nem az erő volt a legnagyobb ereje a magyar vízilabdának. Ennél fontosabb volt a ravaszság, a gyorsaság, az egyéni tehetség, a jó egyéni megoldások alkalmazása, utóbbiból egy párat az ausztrálok elleni meccsen is láthattuk. Ebben kell erősíteni, úgy, hogy közben olyan stabil legyen a védelmünk, mint most is volt" – fogalmazott Benedek, aki nem érzi úgy, hogy a csapat az egyéni tehetségre építve igyekezne eredményes lenni.

"Ha az látszik, hogy az egyéneken nagyobb hangsúly van, mint a csapaton, akkor nem dolgozom jól"

– válaszolta kérdésünkre.

Arról is beszélt, hogy szeretné, ha az idősebb játékosok mögött a fiatal tehetségek is rendre bekerülnének a keretbe, mert ez a versenyszellem erősíti a csapatot. "Fontos, hogy a fiatalok tanuljanak, és új lendületet tudjanak adni a válogatottnak."

A 22 éves Bedő Krisztián (jobbra) is lendületet ad a válogatottnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az olimpiáról Benedek a következőket mondta: "Olimpiai csapatot építünk, de látható, hogy ez nem megy olyan könnyen, hiszen ha jön egy 5-6. hely, máris pánik van. A magyar vízilabdának mindig szüksége van az eredményre, ezért a jelent mindig figyelembe kell vennünk, és valahol mélyen arra is gondolni kell, hogy egy év múlva olimpia lesz, ami a világbajnokság fölött áll."

– mondta a visszatérő világbajnokról a kapitány, az érintett pedig így értékelt: "Örülök, hogy most itt voltam a válogatottban. Nagyszerű volt látni, hogy ennyien kilátogattak, és örülök, hogy ilyen koncentrált játékkal tudtunk nyerni. Persze, még van hová fejlődnünk, de feltétlenül jó úton járunk."

Szivós visszatért a válogatottba Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szerinte is nagyon kiegyenlített lett a pólómezőny, és most már nem csak két-három, hanem öt-hat csapat van, amely esélyes lehet egy-egy tornán az aranyéremre vagy a dobogós helyekre. "Ettől függetlenül mi nem mehetünk ki más céllal a vb-re, mint hogy meg akarjuk nyerni."

A 10-8-as győzelemről azt mondta, hogy nem volt rossz játék a csütörtöki a hibák ellenére, és a legjobban a csapat hozzáállása tetszett neki.

Hárai Balázs szerint nagy volt a bizonyítási vágy a csapatban, amely meg akarta mutatni, hogy jobb ennél az ausztrál csapatnál.

"Mindenkiben tüske maradt a bergamói szuperdöntő után, ezért mindenképpen nekünk kellett nyernünk a mostani meccsen."

A 203 centis pólós arra is megpróbált válaszolni, hogy mi változhatott a két meccs között? "Nem mondom, hogy kint lebecsültük őket, de sokkal keményebben kellett most odaállnunk már az elejétől, hogy nyerni tudjunk. Szerintem most látni is lehetett, hogy nem adunk nekik egy fikarcnyi esélyt sem."

Hárai (12) legszívesebben címet védene a vébén Forrás: MTI/Kovács Anikó

Hárai a vb-n szeretne dobogóra állni a válogatottal. "De az igazi az lenne, ha sikerülne megvédeni a címünket. A mezőny azonban nagyon-nagyon erős, és erre a Világliga is rámutatott, hiszen például a brazilok a harmadik helyen tudtak végezni."

Úgy véli, a világ legjobb négy-öt csapata között nagyon kicsi a különbség, de a közvetlen eliten kívül is vannak olyan válogatottak, amelyek képesek bárkit megverni alkalomadtán.

"Mégis, szerintem elérhetjük Kazanyban azt az eredményt, amelyért kiutazunk."

A magyar válogatott pénteken a spanyolokkal meccsel 19.30-tól. Annyi biztos, hogy nem Lévai Márton fog védeni, mivel – Benedek Tibor döntése alapján – minden kapus kap egy-egy meccset a kupán. A kapitány az Origónak azt is elmondta, hogy pénteken Szivós Márton is pihenni fog. A spanyolokról jól tudja, hogy hosszú ideje együtt készülnek, ezzel együtt az olaszoktól elég nagy vereséget (8-4) szenvedtek. "Gondolom, pénteken még nagyobb erővel fognak játszani, én mindenesetre örülök, hogy láthatjuk őket. Nagy lesz a hajtás a meccsen."

A további program:
péntek:
Olaszország-Ausztrália 17.30
Magyarország-Spanyolország 19.30

szombat:
Ausztrália-Spanyolország17.30
Magyarország-Olaszország 19.30