Nagyon kiszúrtak a magyar hokiválogatottal

Krakkó, 2015. április 26.
A magyar jégkorong-válogatott tagjai ünnepenek, miután 2-1-re legyőzték a házigazda lengyel csapatot a krakkói jégkorong divízió I/A világbajnokság zárómérkőzésén 2015. április 25-én. A magyar válogatott feljutott a világ 16 legj
Krakkó, 2015. április 26. A magyar jégkorong-válogatott tagjai ünnepenek, miután 2-1-re legyőzték a házigazda lengyel csapatot a krakkói jégkorong divízió I/A világbajnokság zárómérkőzésén 2015. április 25-én. A magyar válogatott feljutott a világ 16 legjobbja közé. (MTI/PAP/Stanislaw Rozpedzik)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Jégkorong Szövetség a magyar hokiválogatottra nézve roppant kellemetlen szabályt hozott a 2016-os, A-csoportos világbajnokság kiesési rendszerét illetően. Kár ragozni, megszívattak minket. 

A magyar válogatott frenetikus divízió 1-es vébéjének köszönhetően kiharcolta a feljutást a legjobbak közé, ahol a legtöbb meccsen nem is lehet más célja, mint a tisztes helytállás, illetve összességében az elképesztő bravúrnak számító bennmaradás.

Ez tulajdonképpen nem is annyira elérhetetlen, hiszen bár

a csoport nagyágyúi (Kanada, Finnország, Egyesült Államok, Fehéroroszország, Szlovákia) ellen talán kevesebb esélyünk lesz, Franciaország vagy Németország ellen összejöhetett volna egy bennmaradást érő bravúrgyőzelem.

Az IIHF döntése után azonban úgy fest, valószínűleg mindkettőt meg kell vernünk A-csoportos tagságunk megőrzéséhez.

Védettséget kaptak

A szabály eredetileg pofonegyszerű volt: a két nyolccsapatos csoport utolsó helyezettjei kiesnek, és helyet csinálnak a divízió 1-es vébé első két helyezettjének. Viszont a következő A-csoportos vébét pont Németország és Franciaország rendezi közösen, és az IIHF érthetően szerette volna elkerülni, hogy valamelyik rendezőnek ne legyen csapata a vébén, ezért olyan szabályrendszert készített, amivel pont a magyarok húzták a legrövidebbet.

A krakkói csoda után Forrás: MTI/PAP/Stanislaw Rozpedzik

A nemzetközi szövetségnél biztosan abban reménykednek, hogy a magyarok végeznek az utolsó helyen, ez esetben ugyanis nem kell életbe léptetni az új szabályt. Ha a magyarok legyőzik és megelőzik a két ország közül az egyiket, akkor az IIHF összeveti az így utolsó előtti helyen álló magyarok teljesítményét a másik csoport utolsójával, és a gyengébb esik ki. Ebben az esetben csak egy csapat jut fel a divízió 1-ből.

A magyar szövetség megszavazta

Ha a magyarok a németeket és a franciákat is megelőzik, akkor a másik csoport utolsója esik ki, és szintén csak egy csapat jut fel. Külön érdekes, hogy a divízió 1-es vb-t egy hónappal korábban rendezik az A-csoportosnál, így aki ott második lesz (mint például tavaly mi), egy hónapig toporoghat, mire kiderül, feljutott-e.

Az Index a cikkében kiemeli, hogy a magyar csapatot roppant hátrányosan érintő döntést a Magyar Jégkorong Szövetség illetékesei nemcsak hogy nem támadták meg, de meg is szavazták, mondván, "Ezzel nem kerül versenyhátrányba Magyarország". Az utóbbi megjegyzés már nincs benne a döntésről szóló szövetségi hírben, de az Index szerint tegnap még benne volt.