Vágólapra másolva!
A szlovákok és a kanadaiak elleni vereség után kedd este végre a pontszerzés reményében lép jégre a magyar jégkorong-válogatott. Két kör már lement az oroszországi hokivébén, de vehetjük úgy, hogy számunkra csak most kezdődik a torna, a franciák elleni, kulcsfontosságú találkozóval.

Dajka Balázs helyszíni jelentése Szentpétervárról

Persze nagyon jó, hogy két mérkőzés már mögöttünk van, annak ellenére, hogy mindkettőt elvesztettük, mert Szlovákia és Kanada ellen is értékes tapasztalatokkal gazdagodtunk, mellé pedig nem mindennapi élménnyel, hiszen a szlovákok ellen volt 1-1 is az állás, a vb- és olimpiai címvédő ellen pedig Bartalis csodálatos gólja után az egyenlítésért hajtottunk.

Feje tetejére állt a világ

Valahol igazat kell adni annak a szurkolónak, aki a Kanada elleni 1-7 után azon rugózott, hogy lehet lelkesedni egy hatgólos vereség után, hiszen a profi sport az eredményről szól, de ha valaki látta a 2009-es meccsünket a hoki tanítómesterei ellen, annak szembetűnő volt a fejlődés.

És nemcsak azért, mert három gólt lefaragtunk a különbségből, hanem azért is, mert mertünk játszani, nem csak emelgettük kifelé a korongot a harmadunkból pánikszerűen, és a gólunkat ütő Bartalis is elismerte, annyira támadtunk, hogy közben nem tettünk elég energiát a védekezésbe. Értik, mi támadtunk, Kanada, a 25-szörös világbajnok meg kontrából ütött gólokat, feje tetejére állt a világ.
Hogy mi várható a franciák ellen? Előzetesen nagyjából úgy számoltunk, a francia, német, belorusz hármas ellen lehet esélyünk a pontszerzésre, mert Kanada, Finnország és az USA más szint, a szlovákok pedig már nem követték el azt a hibát, hogy félvállról vettek minket.

Szerencsére Cristobal Huet kapusnak is lehet gólt ütni Forrás: Origo

Ne legyenek azonban kétségeink, ez a francia csapat nagyon erős. 2007-es feljutásuk óta folyamatosan az elit tagjai, van NHL-légiósuk a philadelphiai Pierre-Edouard Bellemare személyében, egyik kapusuk, Cristobal Huet meg is nyerte a világ legerősebb bajnokságát a Chicagóval, egyszóval szinte minden mellettük szól.

Eddig két meccsen két pont a francia mérleg

A franciák eddigi két meccsükön két pontot szedtek össze, előbb büntetőkkel nyertek meg egy olyan meccset, amely a harmadik harmad alapján a németeknek állt, majd vezettek ugyan Szlovákia ellen, de végül kikaptak 5-1-re.

Az eredmény mindkét esetben csalóka, az első meccsen a németek nyomták szinte végig, a harmadik harmadban mégis a franciák kapták a több pontot, akiknek a szlovákok ellen 1-2-es állásnál több ziccerük is volt az egyenlítésre, vagyis mindkettő hozhatott volna más végeredményt.

Ami kapaszkodó lehet, a franciák is elismerték, hogy hátul vannak gondjaik,

igaz, ahhoz, hogy mi is szaporítsuk ezeket, az eddigieknél hatékonyabb támadójáték kell, mert egy ütött góllal az A csoportban nem lehet meccset nyerni. A franciák két éve a csoportkörben legyőzték Kanadát, majd meg sem álltak a negyeddöntőig, de most hiányzik tőlük a KHL-ben a CSZKA Moszkvával döntőt játszó Stephane Da Costa, Antoine Roussel pedig még az NHL rájátszásában harcol a Dallas továbbjutásáért.

A gallok speciális helyzetben vannak, hiszen akárhogy végeznek, biztosan benn maradnak, mivel jövőre Németországgal rendeznek vébét. Mi nem jártunk jól azzal, hogy mindkét csapat a mi csoportunkba került, mert a biztos bennmaradáshoz mindkettőt meg kellene előzni, ezért is jelentene nagyon sokat egy esetleges győzelem. A mostani ellenfelek közül egyedül a franciákkal szemben pozitív a mérlegünk, de a közelmúltban nem sok babér termett ellenük, a legutóbbi tizenegy találkozásból csak kettő után örülhettünk mi, tavaly novemberben például 3-1-re kaptunk ki egy norvégiai tornán.

Sofron: A vb-lázat sikerült leküzdeni

"Izgatottan várjuk a meccset, talán a franciák ellen lehet a legtöbb esélyünk nyerni. Ami nagyon fontos, be kell tartanunk a megbeszélt taktikát, mert Szlovákia és Kanada ellen is megbosszulta magát, ha volt egy kisebb kihagyás.

Bizakodó vagyok, mert a felkészülési meccseken és a vébén is jól játszott a csapat, de volt bennünk egy kis drukk, ami elő-előjött, és ez okozta, hogy mindkét mérkőzésen gyengébbre sikerült a második harmad, amit kihasználtak az ellenfeleink.

Sofron szerint a válogatottnak fontos a presztízse Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

A vb-lázat sikerült leküzdeni, rengeteg olyan játékosunk volt, akinek ez volt az első A csoportos vébéje, sőt, van olyan is, akinek ez az első vébéje felnőtt szinten, de csak akkor tudunk eredményesek lenni, ha ezt félretesszük. Az esélytelenebb csapatok szokták mondani, hogy nincs vesztenivalójuk, de nekünk fontos a presztízsünk, és meg akarjuk mutatni, hogy mennyit fejlődtünk. Sosem szabad megelégedni azzal, ami van, és igenis van mit vesztenünk, mégpedig a lehetőséget, hogy benn maradjunk, ezt pedig nem szeretnénk" - mondta a Origónak Sofron István, a válogatott csatára.

A 19.15-kor kezdődő mérkőzést az Origón élőben követheti.