Társoldalunk:

Tovább robog a spanyol henger

2017.06.17. 17:11

Szombat kora délután az olimpiai-és világbajnoki ezüstérmes, a 2015-ben a budapesti Eb-n harmadik spanyol válogatott második mérkőzését is megnyerte a női kosárlabda Európa-bajnokságon. Ezúttal az ukránokat győzték le 76-54-re az A csoport 2. fordulójában.

Női kosárlabda Európa-bajnokság, A csoport, 2. forduló.
Spanyolország-Ukrajna 76-54 (13-15, 22-19, 20-9, 21-11)
Spanyolország: Cruz 6, Nicholls 1, Torrens 26/6, Palau -, Lyttle 16. Cserék: Domniguez 4, Xargay 19/9, Gil 1, Rodriguez -, Romero 3, Sanhez -. Szövetségi kapitány: Lucas Mondelo
Ukrajna: Malashenko 3/3, Iagupova 23/6, Udodenko 21/9, Moss -, Dorogobuzova -. Cserék: Maznichenko -, Olkhovyk 3/3, Bilotserkivska 2, Spitovska 5, Horobets -, Naumemko -, Yatskovets 2. Szövetségi kapitány: Volodymyr Kholopov

Az ukránok a házigazda cseheket, míg a spanyolok a magyarokat győzték le szombaton, így izgalmas összecsapásra volt kilátás a csoport rangadóján. Anna Cruz, Alba Torrens és Sancho Lyttle vezérletével bekezdtek a spanyolok, de az első időkérés után magukra találtak az ukránok, és Iagupova vezérletével pillanatok alatt ledolgozták a kilencpontos hátrányt. Az első negyed után már kétpontos előnyre tettek szert.

Anna Cruz (jobbra) a spanyol csapat egyik vezéreForrás: Origo

A folytatásban mindkét csapat fokozta az iramot, a spanyoloknál továbbra is Torrens vitte a prímet, míg az ukránoknál Udodenko nőtt fel Alina Iagupova mellé. A félidőben fej-fej mellett volt a két gárda, Lucas Mondelo csapata csak egy egységgel vezetett.

Munkában a spanyol henger

A fordulás után újabb sebességi fokozatba kapcsoltak a spanyolok, a harmadik negyedben Marta Xargay négy perc alatt tíz pontot dobott, amivel valósággal sokkolta az ukránokat. A negyedik negyedben az ukránok mindent megtettek, hogy visszakapaszkodjanak, de a spanyoloknak szinte minden kosárra volt válaszuk, főleg Alba Torrens volt elemében, aki 26 ponttal zárta a mérkőzést. A hajrára teljesen megtörtek az ukránok, és végül 22 pontos verésbe szaladtak bele.

Ezzel a spanyolok nagy lépést tettek a csoportelsőség felé, ugyanis a vasárnapi pihenőnapot követően, hétfőn a nem túl erős hazaiakkal találkoznak, és három győzelemmel az A jelű négyes élén végezhetnek. Ezzel közvetlenül bejutnának a csütörtöki, prágai negyeddöntőbe, míg az ukránok a csoport másodikjaként vagy harmadikjaként nyolcaddöntőt játszhatnak kedden.