Társoldalunk:

Szépen búcsúzott a válogatottól Fazekas és Sabaté

2017.06.18. 20:52

Európa-bajnoki selejtezőn lépett pályára Hollandia ellen a magyar férfi kézilabda-válogatott. Az már korábban eldőlt, hogy a magyar csapat ott lehet a januári, horvátországi kontinenstornán, így a főszerep az izgalmak helyett ezúttal az érzelmeké volt.

MAGYARORSZÁG-HOLLANDIA 35-30 (16-13)
MAGYARORSZÁG: Mikler, Fazekas (kapusok), Ancsin 1, Bánhidi 6, Bodó 3, Győri 10 (4), Iváncsik T. 3, Juhász 3, Lékai 3, Ligetvári, Nagy L. 1, Schuch, Szeitl, Szita 1, Tóth A. 1 (1), Vilovski 3. Szövetségi kapitány: Xavi Sabaté.

A magyar kapuban Fazekas kezdett, de a hollandok természetesen nem tisztelték a rutinos kapust, első lövésükkel „felavatták" Nándit, majd a 4. percig kellett várni az első magyar gólra, Bánhidi Bence volt eredményes beállóból, majd a 10. percben sikerült először megszerezni a vezetést.

A magyar csapat sok technikai hibával kezdte a mérkőzést, de már az első félidő közepétől kijött a két csapat közötti különbség, félidőre háromgólos előnyt rakott össze a csapat, 16-13-ra vezettek a magyarok. 

A félidőben visszavonultatták az aktív pályafutását befejező Gulyás Pétert, aki 111 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban és innentől a veszprémi utánpótlásban tevékenykedik majd.  

A második félidőben már Mikler Roland állt a magyar kapuba, és a fiatal Szita Zoltán és Győri Mátyás is éltek a lehetőséggel, Lékaival egyetemben remekül teljesítettek a második félidőben.
A különbség a két csapat között négy gól környékén állandósult. 

Az 59. percben aztán visszajött a 237. alkalommal a válogatottban szereplő Fazekas Nándor és mi sem természetesebb, megfogott egy hétméterest, majd kettős emberhátrányban is megbabonázta az ellenfelet.  

Fazekas Nándor a Balatonfüred csapatában még folytatjaForrás: AFP/Javier Soriano

A magyar csapat végül 35-30-as sikerrel búcsúztatta a válogatottban 19 évet eltöltő Fazekas és a 21 meccsen szerepet vállaló spanyol szövetségi kapitányt, Xavi Sabatét.

Javier Sabaté 13 győzelemmel, egy döntetlennel és hét vereséggel zárt a magyar válogatott szövetségi kapitányaként. Irányításával a csapat kijutott a januári franciaországi világbajnokságra - amelyen negyeddöntős volt -, illetve a jövő évi horvátországi kontinenstornára.

további eredmény:
Dánia-Lettország 33-16 (14-5)
A csoport végeredménye: 1. Dánia 11 pont, 2. Magyarország 9, 3. Hollandia 4, 4. Lettország 0

A csoportok első két helyezettje, valamint a hét csoport legjobb harmadikja jutott ki az Európa-bajnokságra.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztását pénteken Zágrábban készítik el.