Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott csütörtöktől vasárnapig Norvégiában, a Möbelringen Kupán készül a jövő héten kezdődő franciaországi Európa-bajnokságra. Kim Rasmussen csapata első meccsén a hézigazda és Európa-bajnok Norvégia ellen lépett pályára. Az első félidőben úgy tűnt, nagy versébe szalad bele a csapat, mindössze hat gólt dobtunk az első félidőben. A második játékrész már jobban sikerült, Norvégia 25-19-re nyert.

A magyar válogatott a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is meghívást kapott a norvégiai tronára, ahol ezen a két csapaton kívül még a világbajnok franciák és a dánok szerepelnek még.

Hornyák Dóra, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita és Szekeres Klára családalapítás, Kisfaludy Anett és Tomori Zsuzsanna sérülés miatt nem játszik, Bódi Bernadett pedig ideiglenesen lemondta a szereplést.

A válogatott hétfőn kezdte a felkészülést, és az első napon Rasmussen kérésére együtt edzett a Ferencváros serdülő fiúcsapatával.

"Amióta elkezdtem a munkát, számos játékos sérült meg, vagy esett teherbe. Egész 2018-ban próbáltam felépíteni a védelmet Kisfaludyval és Hornyákkal, erre egy hét alatt gyakorlatilag eltűntek. Ez természetesen frusztráló, de számomra ez egy kihívás, ebből kell a legjobbat kihoznom" - nyilatkozta a kapitány az M4 Sportnak a torna előtt.

Lesz még feladata az Európa-bajnokságig Kim Rasmussennek Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Rasmussen úgy fogalmazott, a torna jó tapasztalatszerzés lesz a fiatalok számára, hiszen ugyanúgy nagy tempóban, öt-hatezer néző előtt kell játszaniuk a meccseiket, mint jövő héttől az Európa-bajnokságon.

A Möbelrigen Kupa házigazdája, az Európa-bajnok norvég csapat sérülés miatt nélkülözni kénytelen a Győri Audi ETO KC jobbátlövőjét, Nora Mörköt, szerepel viszont a keretében az ugyancsak győri Veronica Kristiansen, Stine Oftedal, Kari Brattset, illetve a siófoki Silje Solberg.

A mérkőzésen Kovács Anna révén a magyar válogatott szerzett vezetést, de hamar fordítottak a norvégok. A negyedik percben Kiss Éva védett egy hétméterest, majd Kovacsics Anikó hetesével sikerült egyenlítenünk (2-2).

A folytatásban sajnos naggyá tettük a Siófok kapusát, Silje Solberget, miközben ők kettőt lőttek. Kovacsics hetesét is védte Solberg, de a kipattanót már belőtte a Fradi klasszisa (4-3).

Kovács Anna bátran játszott Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Emil Langvad

Debütált a válogatottban Tóvizi Petra, aki az U20-as világbajnokságon győztes csapat egyik legjobbja volt, de közben Kovacsics újabb hetest hagyott ki, a norvégok pedig minden hibát kegyetlenül kihasználtak, gyakran átrohantak a magyar csapaton.

Kovács 7-3-nál értékesített egy hetest, majd Schatzl Nadine is betalált, miközben kovacsics lövése két kapufát érintve ment ki oldalt. A győri Oftedal mellédobott hetese is belefért a hazaiaknak, kényelmesen, 10-5-re vezettek, amikor Kovács hetesből a 23. percben még csak a hatodik gólunkat szerezte. Félidőben 12-6 volt a kijelzőn.

A második félidő Bíró Blanka hetes-védésével kezdődött, de az első gól a norvégoké lett, a korábbi győri, Heidi Löke talált be. Nálunk Kovács lőtt gólt hosszú idő után újra akcióból, majd Löke talált be megint.

A második félidőben Tóvizi első válogatott góljainak örülhettünk, egymás után kétszer is betalált, rajta kívül Kovács mert még vállalkozni, de a védekezés nem akart összeállni, a 45. percben 18-11 volt oda.

Schatzl és Lukács góljai után a norvégok kértek időt, majd Lukács újabb találata tartotta öt gólon a különbséget. Az utolsó tíz percre emberelőnyben fordulhattunk, Planéta hetesével pedig 19-15 volt az állás, de 2-1-re elbuktuk az emberelőnyt, Rasmussen pedig időt kért.

Planéta még belőtt egy hetest, majd Mészáros is gólt szerzett beállóból, és többször is volt esély visszajönni három gólra, de mi hibáztunk, a norvégok büntettek. A vége 25-19 lett.

Norvégia-Magyarország 25-19 (12-6)
a magyar gólszerzők: Kovács A., Kovacsics 5-5, Schatzl, Tóvizi, Lukács, Planéta 2-2, Mészáros 1

A franciaországi Európa-bajnokság jövő csütörtökön kezdődik, a magyar csapat a C csoportban, Montbéliard-ban sorrendben Hollandiával, Horvátországgal és Spanyolországgal találkozik.

A torna további programja:

szombat:
Magyarország-Franciaország 17.00
Norvégia-Dánia 19.15

vasárnap:
Dánia-Magyarország 16.00
Norvégia-Franciaország 18.15