Vágólapra másolva!
Pécsett tárgyalt a múlt héten Füzy András, a Soproni Postás Sportkör elnöke. Soproni Postás néven ugyan nem valószínű, hogy indul nőikosárlabda-csapat a következő évadban a bajnokságban, ám Füzy szeretné, ha a bajnoki ezüstérmes utódaként rajthoz állna egy soproni együttes. Erre van is esély, hiszen egy svéd sportszergyártó cég hajlandónak mutatkozik a soproniakkal történő együttműködésre.

A pécsi megbeszélések egyik főiránya az volt, miszerint a tavalyi bajnoki ezüstérmes klubot üzemeltető, ám több tízmilliós tartozást felhalmozó Postás Sport Kft.-ből kilépve a Postás Sportkör a feljutó Autópark PVSK indulási jogát megvásárolná, és új gazdasági társaságot alapítva üzemeltetné az utódklubot. Az első lépésben nem jutottak megállapodásra az indulási jog értékében.

Füzy emellett megállapodott a MiZo-Pécsi VSK vezetőivel, hogy Burgmann Bernadett és Kocsis Boglárka - előbbi a bajnoknál ritkán jutott szóhoz, utóbbi pedig az Autópark PVSK irányítójaként vállalt főszerepet az NB I B megnyerésében - kölcsönbe a soproni csapathoz kerül.

Ezenfelül további kosarasokkal is megállapodott a napokban a soproni klubvezető. A GYSEV-ből Dénes Krisztina, Szolnokról Radnóty Krisztina, Szegedről pedig Lódi Eszter kerül majd a soproni együtteshez. Marad a tavalyi csapatból a fiatal Farkas Petra, és valószínűleg a másik fiatal, a junior válogatott Takács Diana is, bár őt hívja a Diósgyőr. Füzy rajtuk kívül több honi kosarassal is tárgyal.

A csapat edzője a 30 éves Válé Flórián lesz, aki a két legutóbbi évadban a Göd férfi együttesét az NB I B-ben a felsőházi rájátszásba vezette, azt megelőzően pedig női vonalon korosztályos válogatottaknál és a BEAC-nál dolgozott. Ez az első lehetősége, hogy felnőtt A csoportos szinten is bizonyítsa rátermettségét.

Ami a leendő csapat nevét illeti, Füzy már megállapodott a soproni Foton céggel, de lehet, hogy nem csak ez az egy neve lesz a csapatnak. Jól haladnak ugyanis a megbeszélések egy másik esetleges névadó támogatóval, a Röhmisch nevű svéd sportszergyártó céggel.

Ha Füzy a pécsiekkel megegyezik az indulási jog árában és ezt a megállapodást is sikerül tető alá hoznia, akkor Röhmisch Foton Sopron néven indulhat az alakulat a következő bajnokságban.

Botár László