Kötelező kardiológiai vizsgálatok a foci-Eb előtt

Vágólapra másolva!
A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságon résztvevő valamennyi játékosnak kötelezően kardiológiai vizsgálaton kell átesnie a svájci-osztrák közös rendezésű torna előtt.
Vágólapra másolva!

Ezt David Taylor, az európai szövetség (UEFA) főtitkára jelentette be szombaton.

"Amennyiben valamilyen rendellenességre derül fény, az adott szövetség, illetve annak orvosa dönt arról, hogy igényt tart-e az érintett futballista közreműködésére. A felelősség is az övék lesz, nem pedig az UEFA-é" - közölte Taylor, hozzátéve, hogy a mérkőzéseken mindegyik csapat kispadján ott kell majd ülnie egy orvosnak. "Ez eddig nem volt kötelező, most viszont azzá kívánjuk tenni."

A főtitkár arról is beszámolt, hogy a stadionokban lesznek majd óriáskivetítők. Ezek a nézők minél jobb kiszolgálását célozzák, ugyanakkor a vitatott eseteket nem fogják ismételni. A 2004-es portugáliai tornához képest 55 millió euróval többet, összesen 184 millió eurót osztanak szét a résztvevők között a jövő évi, osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon - jelentette be szombaton az UEFA.

Mind a 16 induló 7,5 milliós rajtpénzt kap (ez 2004-ben 4,8 millió volt), a csoporton belül elért győzelemért egymillió, döntetlenért pedig 500 ezer jár. A negyeddöntőbe jutott válogatottak további kétmillióval gazdagodnak, a legjobb négy közé kerülés plusz három milliót ér.

A döntő vesztese 4,5, míg győztese 7,5 milliót kap, így a bajnok - amennyiben mindhárom csoportmeccsét megnyeri - a trófea mellett 23 millió euróval távozhat. Az Eb június 7-én rajtol, a döntőt 27-én rendezik.