A bunyó után foci is volt Varsóban

Euro 2012, Foci Eb, Oroszország, Lengyelország, Jakub Blaszczykowski
Vágólapra másolva!
A lengyel és az orosz drukkerek egész nap verekedtek Varsóban, majd a két ország labdarúgócsapata is összecsapott, a végeredmény pedig 1-1 lett az A csoport második fordulójában az Európa-bajnokságon. A lengyelek lőttek egy olyan barcásan felépített gólt, amelyet les miatt nem adtak meg, majd Dzagojev még az első félidőben megszerezte harmadik Eb-gólját. A lengyelek rákapcsoltak a második játékrészben, és Blaszczykowski pazar ballábas bombájával elkeserítették a nemzeti ünnepükön továbbjutásban reménykedő oroszokat. A csoportot Oroszország vezeti, de még semmi sem dőlt el.
Vágólapra másolva!

Élő közvetítés

A meccs góljai

Képgaléria

A csoport, 1. forduló:
Lengyelország - Oroszország 1-1 (0-1)
Varsó, 50 ezer néző
v.: Wolfgang Stark (német)
Lengyelország: Tyton - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Blaszczykowski, Dudka (Mierzejewski 73.), Murawski, Polanski (Matuszczyk 85.), Obraniak (Brozek 90.) - Lewandowski
Oroszország: Malafejev - Anyukov, Berezucki, Ignasevics, Zsirkov - Gyenyiszov, Sirokov, Zirjanov - Dzagojev (Izmajlov 79.), Arsavin, Kerzsakov (Pavljucsenko 70.)
gól: Blaszczykowski (57.), illetve Dzagojev (37.)
sárga lap: Lewandowski (60.), illetve Gyenyiszov (60.), Dzagojev (76.)

Az orosz szurkolók kettős ünnepre készültek Varsóban, először a belvárosban szerettek volna békésen felvonulni abból az alkalomból, hogy éppen 22 éve június 12-én mondta ki az orosz parlament az állam függetlenségét a Szovjetuniótól.

Az esti meccsre készülő lengyelek az évtizedeken át tartó orosz megszállás miatt nem nagyon szívlelik a - kis területen szomszédnak számító - Oroszországot, drukkereik sétáját pedig egyáltalán nem támogatták. Helyszíni tudósítások szerint a lengyel huligánok megtámadták a menet végét, majd a városból szinte percenként jöttek a jelentések, hogy hol verekedtek össze a szurkolók, és hogy hányan sérültek meg. A rendőrök hiába próbálták megfékezni az indulatokat, nem jártak sikerrel, a fanatikusok ütötték-verték egymást, nem érdekelte őket, hogy kin van egyenruha, kinél van gumibot vagy gázspray, csak azt nézték, ki orosz és ki lengyel.

A legtöbben attól féltek, hogy vajon - a végeredménytől függetlenül - mi lesz a meccs után a városban, az oroszokat ugyanis ötezer drukker a stadionba is elkísérte, és nekik valahogy el kellene jutniuk a szállásukig.

Lengyel lesgól után Dzagojev villant

A két csapat - a pályán mindenképp támogatandó módon - rögtön egymásnak esett, az elejétől kezdve vibráló volt a meccs.

Boenisch a hetedik percben egy bal oldali beívelést majdnem a kapuba fejelt, Malafejev lábbal tudott csak védeni. A lengyelek főleg az első húsz percet nyomták meg, a végén szereztek is egy álomszép gólt, de leshelyzet után: a Barcelona játékát idéző gurigázás után Polanski gurított a kapuba 13 méterről, még a partjelző lengetése után is örült a gólnak, de mindhiába.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff
Néha a pályán is puskaporos volt a hangulat, de nem ez volt a jellemző (még több kép)

Az orosz ráébredtek, hogy akár ki is kaphatnak, Kerzsakov került többször is helyzetbe, de vagy szerelték, vagy a védőkbe, esetleg csúnyán fölé-mellé lőtt. Oroszország az első meccsen 4-1-re kiütötte Csehországot, és még a négy gólból sem tudta kivenni a részét a Zenit támadója, pedig hét helyzete is volt.

Ott volt viszont az orosz csapatban Dzagojev, aki a cseheknek kettőt rúgott, és a 36. percben ismét megállíthatatlan volt: Arsavin bal oldali szabadrúgását szépen csúsztatta a kapuba öt méterről.

Arsavinnak az Arsenalban nem sikerült igazán felvennie a Premier League ritmusát (vissza is adták az angolok kölcsönben a Szentpétervárnak), az orosz válogatottban viszont abszolút kulcsember, az orosz csapat legutóbbi hét góljából öthöz volt köze: egyet ő lőtt, négyszer pedig gólpasszt adott.

Sok helyzet után látványos lengyel gól

A folytatásban is szinte csak a támadásra koncentráltak a csapatok, hol az orosz, hol a lengyel csapat alakított ki helyzetet, teljesen nyitott volt a találkozó.

Lewandowskinak két perc kellett a szünet után, hogy az alapvonal közelében helyzetbe kerüljön, az orosz kapus páros lábbal, tornászokat idéző módon mentett a lövés után.

Arsavinban benne lett volna, hogy növelje az orosz előnyt, Zsirkovval nagyon jól megértették egymást a bal szélen, de előbbi mindig eggyel több cselt csinált, mint amennyit kellett volna, így nem is változott az eredmény egy ideig.

Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova
Örült a bombagólnak

Egészen az 57. percig, amikor a Dortmund légiósa, Blaszczykowski a jobb oldalról, 16 méterről, ballal óriási gólt lőtt a hosszúba.

Teljesen megérdemelt volt a lengyelek egyenlítése, és a csapatok nem vettek vissza, hiszen az oroszoknak továbbjutást, a hazaiaknak pedig dupla pontot - kettő helyett négyet -, és jobb negyeddöntős esélyeket ért volna a diadal.

Húsz perc volt hátra, amikor Dzagojev két védő szorításából is majdnem gólt tudott lőni közelről, a másik oldalon pedig Polanski lövésénél kellett az orosz kapusnak bravúrt bemutatnia.

A hajrában a lengyelek voltak jobbak, közelebb voltak a győztes gól megszerzéséhez, de ettől függetlenül igazságos a döntetlen, és nem akármilyen zárókörre van kilátás. Az oroszoknak négy, a cseheknek három, a lengyeleknek kettő, a görögöknek egy pontjuk van, a csoportkör pedig görög-orosz és lengyel-cseh meccsekkel zárul, és még bárki továbbjuthat.