Casillas útja az utolérhetetlenség felé

Iker Casillas spanyol válogatott kapus, döntő Kijevben, foci-Eb 2012
Vágólapra másolva!
A vb-döntőben ziccereket fogott, de védett tizenegyest is a rendes játékidőben Iker Casillas, aki immár három nagy torna kieséses szakaszában nem kapott gólt. Megismételhetetlennek tűnő teljesítményét egy vitatható bírói ítélet is segítette, de ha 2008-ban nem ő véd az olaszok elleni büntetőpárbajban, kétséges, hogy eljuthattak-e volna a triplázásig.
Vágólapra másolva!

Két világrekordot is felállított Iker Casillas az Európa-bajnokság döntőjében: századik meccsét nyerte meg a válogatottban, illetve 79. mérkőzésén nem kapott gól. Talán azonban ezeknél is nehezebb lesz megismételni azt, hogy zsinórban három világverseny egyenes kieséses szakaszaiban nem kapott gólt, tíz meccsen és 990 percen keresztül. De vajon mennyire volt könnyű dolga Casillasnak, milyen védéseken keresztül vezetett az út az elképesztő teljesítményig?

A 2008-as Eb kiesés szakaszában egyértelműen az olaszok elleni negyeddöntőben tett hozzá Casillas a legtöbbet a spanyolok sikeréhez. Először a 60. percben kellett bemutatnia egy nagy bravúrt, ekkor Mauro Camoranesi közeli lövését védte lábbal, a hosszabbításban pedig Antonio di Natale közeli fejesét kellett kitolnia a léc alól. A tizenegyespárbaj megnyerésében főszerepet vállalt, négy büntető közül Daniele de Rossi és Di Natale lövését is védte, nem véletlen, hogy az [origo] olvasói is őt választották meg a meccs emberének.

A spanyol-olasz tizenegyespárbaj

http://www.youtube.com/embed/Uq8CA0oWvFc


Az oroszok ellen 3-0-ra megnyert elődöntőben és németek elleni döntőben már jóval kevesebb dolga volt, és mivel azokat magabiztosan látta el, ő lehetett az első kapus, aki csapatkapitány lévén először vehette át a győztesnek járó serleget. Casillast a torna legjobb kapusának is megválasztották.

A 2010-es vb-győzelemben jóval nagyobb szerepet vállalt, már a portugálok elleni nyolcaddöntőben több dolga volt, mint a két évvel azelőtti Eb kieséses szakaszában összesen, de nem kapott gólt az 1-0-ra megnyert meccsen. A Paraguay elleni negyeddöntő aztán még több izgalmat tartogatott Casillas számára: az első félidőben Nelson Haedo Valdéz be is talált a spanyol kapujába, de les miatt nem adták meg a gólt, pedig Valdéz nem, csak a labda felé mozgó csapattársa, Óscar Cardozo tartózkodott lesen.

Casillas legnagyobb védései a vb-n

http://www.youtube.com/embed/zP_it3WUxrU


Az 57. percben aztán komoly bajba kerültek a gyengén játszó spanyolok, Gerard Piqué lerántása után Paraguay tizenegyeshez jutott, de Casillasról ki sem pattant Cardozo lövése. Két perccel később aztán Xabi Alonso is kihagyott egy büntetőt. A kihagyott tizenegyesek felpörgették a spanyolokat, David Villa betuszkolt egy gólt, de Casillasnak még be kellett mutatnia egy bravúrt Roque Santa Cruz ziccerénél.

A németek elleni elődöntőben egy komoly védése volt, amikor Toni Kroos közeli kapáslövését védte, a hollandok elleni döntő megnyerésében viszont elévülhetetlen érdemei voltak. Arjen Robben kétszer is egyedül törhetett kapura, de előbb Casillas védett hatalmasat a lábával, majd szedte fel a labdát Robben elöl. Az Eb után ismét a torna legjobbjának választották.

A mostani Eb-n kevesebb bravúrra volt szüksége, mint a két korábbi világversenyen, legemlékezetesebb védését talán még a csoportmeccsek során mutatatta be, a horvát Ivan Rakitic fejesénél. Most már a csoportmeccsek során is csak egy gól kapott (Di Natale köszönt be neki), míg a korábbi két tornán még kettőt-kettőt. A portugálok elleni tizenegyespárbajnál azért megint oda tette magát, Xabi Alonso hibája után rögtön védte Joao Moutinho lövését.

Rakitic fejese

http://www.youtube.com/embed/XIknyP6PONw