Kulcsemberei nélkül kezdi meg Eb-felkészülését a Storck-csapat

STORCK, Bernd
Telki, 2016. március 21. Bernd Storck szövetségi kapitány (b) és Andreas Möller edző a horvátok elleni felkészülési mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatott edzésén Telkiben 2016. március 21-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Bernd Storck szövetségi kapitány nagyon hálás az MLSZ-nek a rugalmasságért, amiért a magyar válogatottnak egy hónapja lesz a közös munkára az Európa-bajnokság előtt. A német szakember mesélt a sérültekről, a Bundesliga-játékosok hiányzásáról és arról, miért nem számol Kalmár Zsolttal és Mervó Bencével.
Vágólapra másolva!

Május 10-től Ausztriában, Bad Kleinkirchheimben készül a nyári Európa-bajnokságra a magyar labdarúgó-válogatott, de az első időszakban a légiósokat még nélkülöznie kell a szakmai stábnak.
Bernd Storck szövetségi kapitány elmondta, hogy bár akad néhány sérült, a keretet sikerült feltölteni fiatal tehetségekkel.

„Hétfő este az Újpest és a Ferencváros játékosai is megérkeznek, kedden 13 órakor pedig elindulunk Ausztriába, ahol 15-16-án várhatóan a légiósaink is csatlakoznak, és együtt tudunk felkészülni az Elefántcsontpart elleni, jövő pénteki felkészülési mérkőzésre. Elek Ákosnak szalagsérülése van, elképzelhető, hogy három hétbe is beletelik a felépülése, de el tudjuk vinni magunkkal Ausztriában. Németh Krisztián szerdán jön utánunk, míg a harmadik sérült, Nagy Ádám hamarosan teljes bevetéssel tud játszani, akár a következő mérkőzésen is”

Storck hálás az MLSZ-nek

Storck elmondta, a tesztek szerint van még elég dolog, hogy erőnlétileg a topon legyen mindenki, de egy hónap csúcsformába lehet kerülni.

A magyar labdarúgó-válogatott még Telkiben készül Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Nagyon hálás vagyok a szövetségnek, hogy segítette a bajnokság átszervezésében és a kupadöntő előre hozatalában. Mivel sok NB I-ben szereplő játékosunk van, nagy előnyt jelent a vetélytársakkal szemben, hogy más most meg tudjuk kezdeni a felkészülést.”

A harmincas keretbe nem kapott meghívást Kalmár Zsolt és Mervó Bence, de rájuk hosszabb távon lehet majd a csapatot építeni. „Mindketten tehetséges játékosok, de még időre van szükségük. Mervó jó úton jár, az U20-as vébé után ugyan hat hónapon keresztül nem is játszott. de most Lengyelországban végül megtalálta a helyét. Kalmár átkerült Lipcséből Frankfurtba, neki nehezebb volt a helyzete, ezért nem tudott százszázalékosan koncentrálni” – nyilatkozta.

Bezavar az osztályozó

A Németországban légióskodó Stieber Zoltán kihagyja az osztrák edzőtábort, ugyanis a Nürnberg csapatával a második liga harmadik helyén végzett, azaz osztályozó vár rá.

Stieber Zoltánra Bundesliga-osztályozó vár Forrás: AFP

De elképzelhető, hogy éppen Kleinheisler László csapata, a Werder Bremen lesz az ellenfél, akkor az ő esetében is csak remélni lehet, hogy mihamarabb egészségesen csatlakozik a kerethez.

Csak magunkra kell koncentrálnunk

A Videoton védője, Lang Ádám úgy fogalmazott, az, hogy az NB I-ben kevesebbet játszott, ugyanakkor a válogatottba mindig meghívást kapott, nem zavarja.

Lang Ádám Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Volt egy érdekesen alakult fehérvári korszak, de ezt lezártam, nem akarok vele foglalkozni. Szeretek a válogatottnál lenni, élvezem, és jó hangulatban várom az Eb-t. Az első mérkőzés nagyon fontos, mert ha Ausztria ellen jó eredményt érünk el, az komoly lökést és önbizalmat adhat. Három jó csapattal fogunk találkozni az Eb-n, de csak magunkra kell koncentrálnunk, csak a saját dolgainkat kell elvégezni. Majd kiderül, mire lesz elég.”

Fiola: Majd a Jóisten eldönti

Fiola Attila úgy fogalmazott, nem volt egyszerű éve, hiszen klubja, a Puskás Akadémia kiesett az élvonalból.

Fiola Attila szeribnt egy meccsen bárkit meg lehet verni Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Ez már a múlt, én inkább a jövővel, az Eb-vel foglalkozom, minden energiámmal erre koncentrálok. A keretünk lassan másfél-két éve együtt dolgozik, nagyszerű a hangulat. Már bebizonyítottuk, nem kell tartanunk senkitől, és egy meccsen bárkit meg lehet verni. Nagyon remélem, hogy a csoportból továbbjutunk. az persze igaz, hogy nehéz a magyar bajnokságról egy válogatott meccsre felkészülni, én elsősorban fejben szoktam elfáradni, nem fizikálisan. De voltak szerda-szombat ritmusú mérkőzések, akkor a második meccsen nem éreztem magam annyira frissnek. Remélem, ez most változni fog” – utalt arra, hogy az Európa-bajnokságon a csoportkörben nyolc nap alatt három mérkőzés vár a válogatottra.

A jövőjét firtató kérdésre – miszerint marad-e a másodosztályú Puskás Akadémiánál – nem válaszolt „Ezzel nem foglalkozom, még másfél éves szerződésem van. Próbálok jól teljesíteni az Eb-n, és majd a Jóisten eldönti, mi lesz a sorsom.”