Az Eb-ezüstérmes jugoszlávoknak tilos volt a szex

Zeljko Matus, foci
Zeljko Matus, foci
Vágólapra másolva!
Az 1960-as első labdarúgó Európa-bajnokságot a szovjet válogatott nyerte meg Jugoszlávia ellen. Zeljko Matus elmesélte, mennyi pénzt kaptak az ezüstéremért, és mi volt a vezetők elmélete a szexuális élet futballra gyakorolt hatásáról.
Vágólapra másolva!

„A barátaim gyakran mondják nekem, hogy túl korán születtem, mert manapság milliomos lehetnék futballistaként. Egyszer kiszámoltam, hogy Luka Modric a Real Madridban egy hónap alatt annyit keres, mint amennyit én egész pályafutásom alatt” – nyilatkozta Zeljko Matus a Vecernji.hr portálnak.

A 80 éves egykori futballista egyike azon hat horvát labdarúgónak (Drazan Jerkovic, Branko Zebec, Ante Zanetic, Zeljko Perusic, Tomislav Knez), akik a legelső futball Európa-bajnokságon, az 1960-ban még Európai Nemzetek Kupája néven futó eseményen ezüstérmet nyertek a jugoszláv válogatott színeiben.

„Az elődöntőben Franciaország ellen az Eb-történelem egyik legmegrázóbb mérkőzését vívtuk. Ellenfelünk már 4-2-re vezetett, de mi négy perc alatt három gólt szerezve 5-4-re fordítottunk. A francia szurkolók nem is hitték el, amit látnak” – emlékezett vissza az akkor az NK Dinamo Zagrebet erősítő játékos.

Zeljko Matus Forrás: Zagorje.com

„A döntőben ugyan vezetést szereztünk Galic révén, de a szovjetek egyenlítettek, majd a hosszabbításban Ponyegyelnyik megszerezte az ellenfélnek a győztes gólt. Jobbak voltunk, de a szovjeteknél akkor a világ legjobb kapusa, Lev Jasin védett.”

A jugoszláv válogatott az Eiffel-torony éttermében ünnepelte az ezüstérmet.

Ahogy fogalmazott, akkor még nem volt akkora eufória egy ilyen esemény körül, mint manapság.

„1960-ban 300 ezer dinár prémiumot kaptunk. Emlékszem, akkoriban egy zágrábi lakás kétmillió dinárba került, a feleségem történelemprofesszorként 30 ezer dinárt keresett havonta. Én végül egy Vespát és egy Volkswagen Beetle-t vettem.”

Emlékei szerint a válogatottnál a vezetők megtiltották a mérkőzés előtti nemi életet.

De a csapatkapitányunk, Branko Zebec éppen az ellenkezőjét állította, szerinte a meccset megelőző szex jót tett” – nyilatkozta.

Matus az Eb-ezüst mellett ugyancsak 1960-ban olimpiai bajnok lett Rómában, a Dinamo színeiben 428 alkalommal lépett pályára, háromszor volt jugoszláv bajnok, 1963-ban pedig szerepelt a Vásárvárosok Kupája döntőjében, amelyet végül a Valencia nyert meg.

A válogatottban 1959 és 1963 között összesen 13 mérkőzésen szerepelt.

I. Európa-bajnokság, négyes döntő, Franciaország, 1960. július 6-10.
Franciaország - Jugoszlávia 4-5 (2-1)
gól: Vincent (12.) Heutte (43., 52.), Wisnieski (52.), illetve Galic (11.), Zanetic (55.) Knez (75.), Jerkovic (77., 78.)

Szovjetunió - Csehszlovákia 3-0 (1-0)
gól: Ivanov, (35., 58.), Ponyegyelnyik (64.)

A harmadik helyért:
Franciaország - Csehszlovákia 0-2 (0-0)
gól: Bubník (58.), Pavlovic (88.)

Döntő:
Szovjetunió - Jugoszlávia 2-1 (0-1, 1-1, 1-1)
Párizs, Parc des Princes stadion, 17 966 néző
vezette: Ellis (angol)
Szovjetunió: Jasin - Csoheli, Maszljonkin, Krutyikov, Vojnov, Netto, Metreveli, Ivanov, Ponyegyelnyik, Bubukin, Meszhi. Szövetségi kapitány: Kacsalin
Jugoszlávia: Vidinic - Durkovic, Jusufi, Zanetic, Miladinovic, Perusic, Sekularac, Jerkovic, Galic, Matus, Kostic. Szövetségi kapitány:Tirnacic, Nikolic és Lovric
gól: Metreveli (49.), Ponyegyelnyik (113.), illetve Galic (41.)