Ibra nem csinált semmit, mégis hős lett

Írország-Svédország sárgalap
Sweden's forward Zlatan Ibrahimovic (R) jumps for the ball with Ireland's defender Ciaran Clark during the Euro 2016 group E football match between Ireland and Sweden at the Stade de France stadium in Saint-Denis, near Paris, on June 13, 2016. / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Két ellentétes félidő után, egy igazán hajtós, fordulatos és izgalmas meccsen az írek 1-1-es döntetlent játszottak Svédországgal a labdarúgó-Európa-bajnokság E csoportjában. A meccs első felében folyamatosan támadtak az írek, megszerezték a vezetést is, ám aztán Ibrahimovicék felpörögtek, átvették a kezdeményezést, és egy öngóllal végül fontos pontot szereztek. 
Vágólapra másolva!

E csoport, 1. forduló:
Írország–Svédország 1-1 (0-0) – élő közvetítés
Saint-Denis, Stade de France, 73 419 néző, v.: Milorad Mazic (szerb)
gólszerzők: Hoolahan (48.), illetve Clark (71. öngól)
sárga lap: McCarthy (43.), Whelan (77.), illetve Lindelöf (61.)

Írország: Randolph – Coleman, O'Shea, Clark, Brady – McCarthy (McGeady 85.), Whelan, Hendrick – Hoolahan (Keane 78.), – Walters (McClean 64.), Long

Svédország: Isaksson – Lustig (Johansson 45.), M. Olsson, Granqvist, Lindelöf – S. Larsson, Lewicki (Ekdal 86.), Källström, Forsberg – Berg (Guidetti, 59.), Ibrahimovic

Az E csoport nyitómeccsén az írek és a svédek annak tudatában léphettek pályára, hogy mellettük Olaszország és Belgium található a csoportban, így egymás ellen van a legjobb esélyük a győzelemre.

Az 1990-es vébén negyeddöntős íreknek ez a harmadik Eb-jük, a csoportból még sosem jutottak tovább. A svédek sorozatban ötödször Eb-indulók, 2004-ben negyeddöntősök voltak, de azóta ők sem tudtak továbblépni a csoportból.

Az írek és a svédek hatalmasat küzdöttek egymással Forrás: AFP/Martin Bureau

A két csapat a meccset megelőzően tízszer találkozott, ötször a svédek, háromszor az írek győztek. Tétmeccseken ugyanez: hatból négy svéd győzelem, két döntetlen.

Nagy ír rohamok

Franciaországban a kezdés után azonnal egymásnak estek a csapatok, különösen az írek voltak elemükben, és hosszú labdákkal, gyors elfutásokkal támadták a svéd kaput. Az első nagyobb lehetőség is előttük adódott: Hendrick lövésénél nagyot kellett védenie Isakssonnak.

Az Eb eddigi hangulatához képest világbéke honolt a lelátón, írek és svédek a legteljesebb egyetértésben lapogatták egymás hátát.

A 17. percben aztán az írek már centik híján megszerezték a vezetést is: egy szöglet után jól csúsztatták meg a labdát, amire O'Shea érkezett becsúszva, de a talpa alatt elsuhant a labda. Tíz perccel később Hendrick bombázta szét a keresztlécet, nyomatékosítva az ír fölényt, de a szünetig már nem sikerült megszerezniük a vezetést.

Gyönyörű kapásgól és megérdemelt vezetés

A fordulást követően azonban egyből betaláltak: Coleman cselezgetett az alapvonal közelében a jobb oldalon, majd finoman átívelt a hosszú oldalra, ahol érkezett Hoolahan, és kapásból gyönyörűen csavart a bal sarokba (1-0).

A gól után szinte azonnal felébredtek a svédek, és valamivel többet mutatott az addig észrevehetetlen Zlatan Ibrahimovic is.

Clark és Zlatan Ibrahimovic egész végig egymással csatázott Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard


Ibra nem csinált semmit, mégis hős lett

A 71. percben éppen ő ment el a bal oldalon, az alapvonalig vezette a labdát, középre ívelt, ahol a rövid kapufánál a megzavarodott Ciaran Clark, az Aston Villa középső védője a saját kapujába bólintotta a labdát (1-1). Öngól.

Ezt követően a nagy hullámvasút után kiegyenlítődött a meccs, de azért inkább a svédek maradtak támadásban, annyi erő azonban már nem maradt bennük, hogy megszerezzék a győzelmet, így végül egy kimondottan jó kis meccsen igazságos döntetlen született, amit jól meg is ünnepeltek a szurkolók.


Az E csoport másik mérkőzését Belgium és Olaszország vívja 21 órától Lyonban.