Az olaszok csak Ibrától félnek, a svédek csak benne bíznak

Írország-Svédország
Sweden's forward Zlatan Ibrahimovic looks at the ball as he warms up before the Euro 2016 group E football match between Ireland and Sweden at the Stade de France stadium in Saint-Denis, near Paris, on June 13, 2016. / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
A pénteki olasz–svéd meccsre Toulouse-ba tartó vonaton látványos fölényben voltak a svéd szurkolók, ha rajtuk múlna, biztos, hogy Eb-t nyernének a skandinávok. Pedig tudják, hogy nem túl acélos a keretük, egyetlen igazán veszélyes játékosuk van. Attól az egytől viszont rettegnek az olaszok.
Vágólapra másolva!

A toulouse-i vonat tele volt svéd mezbe öltözött urakkal 20-tól egészen a 60 pluszos korosztályig, és a férjük kedvéért a foci-Eb-n nyaraló háziasszonyokkal. A világos bőrű, pirospozsgás és átlagban 195 centi magas skandinávokat mez nélkül sem lett volna nehéz kiszúrni a sötét hajú és hozzájuk képest apró franciák között.

Kíváncsiak voltunk arra, mit szólnak az írek elleni 1-1-es döntetlenhez, és mit várnak a csoportot vezető, a nyitó körben a belgákat tanári módon 2-0-ra oktató olaszok ellen a péntek délutáni első meccsen.

Svéd drukkerek az írek elleni meccs előtt Forrás: AFP/Patrick Kovarik

"A mi csapatunknál sosem lehet tudni, hogy mit játszik a következő meccsen – mondta Mats, aki a feleségével és egy cimborájával indult Toulouse-ba. – Az írek szereztek két gólt, az egyiket helyettünk rúgták, így lett egy-egy, ami azért csalódás. Azzal próbáljuk magunkat vigasztalni, hogy

– villantotta meg a svéd humort.

Ahhoz képest, hogy a mostani csapat fényévnyire van az egykor vb-bronzot szerző brigádtól (hogy messzebbre, az 1958-as vb-ezüstig már ne is menjünk), rendre rengeteg drukker kíséri el a svéd válogatottat azokra a tornákra, ahová kijutnak.

Ennyire szeretik a csapatot, vagy csak szeretnek utazgatni?

"Mindkettő igaz. A svéd drukkerek általában nagyon optimisták minden torna előtt, győzelmekről beszélnek, aztán gyorsan a realitás talaján találják magukat. Mi is azok vagyunk, nem jó a csapatunk, de azért jövünk, és szurkolunk, és szétnézünk a rendező országban."

Egyszemélyes csapat

Mats cimborájának, Ulfnak komoly rutinja van a szétnézésben, az 1992-es svédországi óta minden Európa-bajnokságon ott volt, sőt az 1998-as franciaországi és a 2006-os németországi vb-t sem hagyta ki.

De miért nem jó a svéd csapat? Hiszen ott van Ibrahimovic meg... Na jó, csak ő.

"Az a legnagyobb baj, hogy ebben a csapatban egyetlen igazi klasszis van. Biztos tudja, kire gondolunk" – dobta be az ötforintos kérdést Mats. – "Ha Zlatannak nem megy, akkor nekünk végünk, de nem lehet minden meccsen tőle várni a csodát. Nincsenek új sztárok, pláne új Zlatanok. Tavaly ugyan U21-es Eb-t nyert a csapatunk, abból most hárman vagy négyen itt vannak a keretben, de tőlük még nem várhatunk sokat.

A svéd válogatott gólrekordere az olasz szurkolók között is téma. Jól ismerik, egyrészt mert megfordult a három legnagyobb klubjukban (Juve, Milan, Inter), másrészt egyszer már rúgott egy csodagólt az olasz válogatottnak. Meg is kérdeztünk róla egy mellettünk elsuhanó olasz mezes fiatalembert.

Ibra az írek ellen is kimagaslott a csapatból Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

"Én igazából nem vagyok olasz, mexikói vagyok, de a családom olasz származású, úgyhogy amíg a vb-n és a Copa Américán a hazámnak, Mexikónak szurkolok, addig az Európa-bajnokságokon az olaszoknak" – avatott be a családi hátterébe Alex, aki a múlt héten még Phoenixben drukkolt Rafa Márquezéknek az Uruguay elleni Copa-rangadón. – Az Európa-bajnokságot egyébként is jobban szeretem, mint a Copát, jobbak a meccsek, magasabb a színvonal."

Az olasz válogatott inkább bekkelni szeret, különösen a tornák első meccsein nem nagyon támad, erre most tessék! Az első meccs mindig fontos, az első meccsen aratott győzelem pedig még fontosabb."

Buffon és Pellé a belgák elleni meglepően sima olasz győzelem után Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Arra a kérdésre, hogy hiányolja-e a nagy öregeket, Tottit vagy Pirlót a csapatból, egyértelműen nemmel válaszolt. "Jók a fiatalok, és itt volt már az ideje, hogy kicsit kicserélődjön a csapat."

Balotelli sem kell

Mario Balotelli is fiatal, még sincs itt. „Nem volt jó szezonja, és állandóan balhék vannak körülötte. Nem tesz jót a csapatnak, ha ott van a keretben. Szerintem ezért nem hívta be Conte” – mondta Alex. Nagyon nem lehet azért képben az olasz focit illetően, mert újdonság volt neki, hogy Conte az Eb után a Chelsea-nél folytatja.

Azt bezzeg tudta, hogy a magyar válogatott mit művelt az első Eb-meccsén,

és kimondottan örült nekünk. "Szerintem jó, hogy itt vannak ezek a kiscsapatok. Izgalmasabb, színesebb a mezőny, nem mindig ugyanazokat kell néznünk."

A pénteki program:
Olaszország–Svédország, 15 óra
Csehország–Horvátország, 18 óra
Spanyolország–Törökország, 21 óra