A horvátok intéztek egy olasz-spanyol nyolcaddöntőt

Horvátország-Spanyolország euro 2016 foci eb GÓL 0:1
Spain's forward Alvaro Morata (Back Facing) celebrates scoring his team's first goal during the Euro 2016 group D football match between Croatia and Spain at the Matmut Atlantique stadium in Bordeaux on June 21, 2016. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vágólapra másolva!
Horvátország hátrányból, egy 11-est megúszva elverte a címvédő spanyolokat, és a D csoport élére ugrott. Furcsa meccs volt, időnként leült, aztán hirtelen felpörgött az iram, és mindvégig teljesen kiszámíthatatlan volt, mi fog történni.
Vágólapra másolva!

Foci-Eb, D csoport, 3. forduló:
Horvátország - Spanyolország 2-1 (1-1) - élő közvetítés
Bordeaux, Stade de Bordeaux, 37 245 néző
v.: Björn Kuipers (holland)
Horvátország: Subasic - Srna, Corluka, Jedvaj, Vrsaljko - Rog (Kovacic, 82.), Badelj - Perisic (Kramaric, 94.), Rakitic, Pjaca (Cop, 92.) – Kalinic
Spanyolország: De Gea - Juanfran, Piqué, Ramos, Alba - Fábregas (T. Alcántara, 84.), Busquets, Iniesta - Silva, Morata (Aduriz, 67.), Nolito (Soriano, 60.)
gól: Kalinic (45.), Perisic (87.), illetve Morata (7.)
sárga lap: Rog (29.), Vrsaljko (70.), Srna (71.), Perisic (88.)

Mindkét csapat már továbbjutó volt a kezdés előtt, és ez meg is látszott a meccsen. Főleg a horvátok variálták meg a kezdőjüket, noha tudták: ha győznek, csoportelsők lesznek, és elkerülik az olaszokat.

Eleinte horvát lábakon járt többet a labda, de helyzetig nem jutottak el. A spanyolok épp fordítva csinálták, az első pofás támadásukból betaláltak: David Silva adott zseniális zsugát Fábregasnak, aki Moratához centerezett, 0-1.

A gól után fölénybe kerültek a spanyolok, de akadt nagy horvát helyzet is: egy De Gea-hiba után Rakitic ívelt az üres kapura, a labda a felső lécről a jobb kapufára csorgott, majd a védők kivágták a gólvonalról.

Fokozatosan visszaesett az iram, a spanyolok kontrollálták a játékot, a horvátok mentek az egyenlítésért, de formás támadások helyett inkább erőlködést adtak elő. Ám záróakkordként egy bal oldali akció után Kalinic ügyesen a kapuba oxizott (1-1).

Kicsit döcögősen indult újra a játék, majd Morata helyzete, illetve Pjaca ollózása jelezte, hogy mindkét csapat győzelemre játszik. Furcsa meccs volt, időnként teljesen leült, aztán hirtelen felpörgött - például amikor Iniesta szöktette David Silvát, akit Vrsaljko fellökött, spanyol 11-es következett. Ramos lövését azonban kivédte Subasic.

A maradék időben mentek előre a csapatok becsülettel, a slusszpoén pedig a végére maradt: a horvátok egy kontrából betaláltak, ezzel a csoport élére ugrottak, és elkerülték Olaszországot.

Ezen kívül a cseheket két góllal legyőző törökök is reménykedhetnek kicsit, hogy a harmadik helyük továbbjutást ér majd.