Vágólapra másolva!
Kedden Japánban, Jokohamában megkezdődik az 50. egyéni asztalitenisz-világbajnokság, amelyen négy magyar versenyző indul: Jakab János, Lovas Petra, Póta Georgina és Tóth Krisztina; s a papírforma alapján az Európa-bajnoki címvédő Tóth, Póta páros juthat a legmesszebbre. A duó két éve a zágrábi vb-n az "ázsiai tengerben" beverekedte magát a legjobb nyolc közé, ami most is csak nagy bravúrokkal jöhetne össze. Még akkor is, ha a verhetetlen kínaiakat sikerült elkerülni.

Azt, hogy a sportágban milyen nyomasztó az ázsiaiak, ezen belül a kínaiak fölénye, jól mutatta a zágrábi éremtábla: a horvát fővárosban az öt számban (férfi és női egyes, férfi és női páros, vegyes páros) valamennyi arany- és ezüstérmet Kína szerezte meg, és még négy bronzérmet is begyűjtött, míg a fennmaradó bronzokon a többi ázsiai nagyhatalom, Hongkong, Dél-Korea, Szingapúr és Tajvan osztozott. Azaz Európa érem nélkül maradt, s ennek tükrében különösen értékes, hogy a Tóth, Póta páros az elődöntőbe jutásért játszhatott, s csak nagy csatában maradt alul a dél-koreai Kim Kyung Ah, Park Mi Yung duóval szemben.

A jokohamai vb-n vasárnap elkészítették a sorsolást, s az mindenképpen jó hír, hogy a 16 kiemelt páros egyikeként Tóthék a 64-es főtáblán a dobogó felé vezető úton elkerülték mindhárom kínai egységet. Viszont az éremszerzéshez két nagy bravúrra lenne szükségük. A papírforma alapján a nyolc közé jutásért a hongkongi Tie Yana, Jiang Huajun, az elődöntőért a szingapúri Wang Yue Gu, Feng Tianwei kettőst kellene legyőzniük. Feng Tianwei 6., Wang Yue Gu 9., Tie Yana 10., Jiang Huajun 11. az egyéni világranglistán, miközben Tóth 27., Póta 49., de ennek ellenére nem reménytelen helyzet.

Zágrábban a mieink a nyolc közé jutásért éppen Tie Yanát ejtették ki, akinek akkor még más társa volt. Érdekesség egyébként, hogy Tóth és Wang Yue Gu a Bundesligában az idén német bajnok és BL-ezüstérmes Kroppach együttesében csapattársak voltak - a szingapúri a szezon végén elköszönt, Tóth marad -, s hétszeres Európa-bajnoknőnk korábban Busenbachban Tie Yanával is játszott együtt.

Egyéniben Tóth kiemeltként került fel a 128-as főtáblára, s ha itt nyer két mérkőzést, a 16 közé jutásért az amerikai, de "természetesen" kínai származású Gao Junnal, a világranglista 17. helyezettjével találkozhat. Ha pedig ezt az akadályt is venné, akkor a világranglista-vezető kínai Zhang Yingying következne számára.

Tóth vegyes párosban Jakab Jánossal is besorolást nyert a 128-as főtáblára, de egyéniben Pótának, Lovas Petrának (87.) és Jakabnak (86.) sem kell selejtezőt játszania. Jakab Zágrábban nem kis szenzációt szolgáltatva a legjobb 32-ig jutott, ami a férfi szakágban az elmúlt tíz év legjobb magyar vb-eredménye volt. Két éve Tóth Krisztina a 32, Póta Georgina és Lovas Petra a 64 között fejezte be szereplését, a Jakab, Tóth duó pedig a főtábla első két fordulóján túljutva a 32 között végzett.

"Párosban Ginával a kilencedik helyen emeltek ki bennünket, s ha nyolcadiknak rangsorolnak, akkor jobb is lehetne a sorsolásunk. Ám nem panaszkodom, mert rosszabbul is járhattunk volna. Mindenesetre nagyon kell figyelnünk már az első és a második körben is, nehogy meglepjenek bennünket. Senkit sem szabad lebecsülni. Reálisan nézve az erőviszonyakat az éremszerzésre nem látok sok esélyt, már csak azért sem, mert az ázsiaiak erre a versenyre nagyon készültek, mi pedig Ginával a kemény Bundesliga és a Bajnokok Ligája után kicsit kifacsarva érkezünk meg Japánba. A hongkongi és a szingapúri kettősből, amellyel összetalálkozhatunk, csak Wang Yue Gu játszik Európában, a másik három lány biztos fittebb lesz nálunk, de természetesen mindent megpróbálunk" - ígérte meg a vasárnapi elutazás előtt Tóth Krisztina.